Poučne priče i tekstovi

Pouka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Poznati halifa iz dinastije Emevija Omer ibn Abdul-Aziz govorio je jedne prilike o smrti i, izmedju ostalog, rekao: ”Zaista se stanovnici kabura u svojim grobovima kaju zbog onoga sto su propustili od dobrih djela dok su bili zivi, i zaista stanovnici dunjaluka cekaju…

smrt i nemilice upropastavaju ono zbog cega se umrli kaju. Niti se mrtvi mogu vratiti na dunjaluk da nadoknade ono sto su propustili, niti zivi uzimaju pouku od onih koji su kabure nastanili iako ih ista sudbina ceka.

* * *

U jednoj predaji stoji da je poslanik Isa a.s. sreo nakindjurenu i izazovnu zenu, pa je stavio ruke na oci da je ne vidi. Onda mu je ona prisla i rekla: ”Allahov poslanice, ja nisam zena, ja sam dunjaluk prerusen u zenu.” Tada ju je Isa a.s. upitao: ”Imas li muza?” Ona je odgovorila: ”Imala sam mnogo muzeva”. Isa a.s. je ponovo upita: ”A sta si uradila sa njima, jesi li razvela od njih ili si ih poubijala?”

Zena je odgovorila: ”Sve sam ih ubila”. Nakon toga Isa a.s. je upitao: ”Je li ti ih zao?” Odgovorila je: ”Pored svega sto sam im ucinila, ne zalim za njima, vec oni za mnom.”

Priredio Abdussamed Busatlic (SAFF)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta