Ramazan

Predaje o vrijednosti posta u ljetnim vrućinama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Onima koji zbog Allaha, dželle šanuhu, budu postili po vrućini i budu stpljivi, uprkos svojoj žeđi, Allah, dželle šanuhu, je pripremio posebna vrata među svim džennetskim vratima. To su vrata Rejjan, ko god kroz njih prođe bit će napojen; i ko bude napojen kada uđe na ta vrata više nikad ožedniti neće. A kad postači uđu na ta vrata, ona će biti za njima zaključana za one koje poslije dođu i niko osim njih na ta vrata neće ući…

Ibn Redžeb komentirao je vrijednost posta u ljetnom periodu u ‘Lata’if el-Ma’arif’ (str. 272-273). Ibadet koji se mnogostruko nagrađuje kada vlada vrućina jeste post, a to je zbog žeđi koju postač osjeća u podnevnoj vrućini. Zbog ovoga je se Muaz ibn Džebel žalio na svojoj samrtnoj postelji kako neće više nikada osjetiti žeđ, kao što su osjećali prvi muslimani. Prenosi se da je Ebu Bekr, radijallahu anhu, postio ljeti, a nije posti0 zimi (dobrovoljni post), a Omer, radijallahu anhu, je na samrti savjetovao svog sina Abdullaha kako da postigne osobine vjernika, a prvo je naveo post kad vlada vrućina.

El-Kasim ibn Muhammed prenosi da je Aiša, radijallahu anha, postila pri najvećoj vrućini, i kad su je upitali zbog čega to radi, odgovorila je da želi iskoristiti dane prije svoje smrti. Također neke od žena ashaba su odabirale najtopliji dan i postile ga govoreći: “Kada nešto nije skupo, svi bi to kupili”, misleći pri tom da su spremne činiti nešto što samo nekolicina može, bez obzira koliko to teško bilo, a to je dokaz uzvišenih težnji koje su ove žene gajile. Ebu Musa el-Ašari je bio u čamcu i čuo je nekoga kako poziva: “O putnici, ustanite!” Ponovio je to tri puta, pa je Ebu Musa rekao: “Pa kako da ustanemo? Zar ne vidiš gdje se nalazimo? Kako da ustanemo?” Pa mu je glas odgovorio: “Reći ću ti šta je Allah, dželle šanuhu, Sebi propisao: ko god ožedni zbog Allaha na vrelom danu, ima pravo kod Allaha da ugasi žeđ na Dan proživljenja.” Nakon toga Ebu Musa je birao dan koji je bio tako vreo, da se neko mogao kuhati od vrućine, i postio bi taj dan.

El-Hasan kaže: “Džennetska Hurija će govoriti Allahovom evliji, koji će ležati na obali rijeke meda u Džennetu, dodajući mu čašu najslađeg pića i pitat će ga: “Znaš li kada me je Allah učinio tvojom ženom? Ugledao te je jednoga ljetnog dana dok si bio žedan na podnevnoj žegi i pozvao je Svoje meleke i rekao im: “Pogledajte ovog mog roba. Ostavio je svoju ženu, zadovoljstvo, hranu i piće zbog svoje želje za onim što sam mu pripremio. Budite svjedoci da sam mu oprostio.” I tog dana On ti je oprostio i oženio te sa mnom.”

Kad je Amir bin ‘Abd Kajs došao iz Basre u Šam, Muavija, radijallahu anhu, ga je upitao šta mu je potrebno. Odbio je da traži bilo šta i samo mu je rekao: ” Sve što mi treba je da vratiš vrućinu Basre da bi mi to post učinilo malo težim, jer previše je lahko postiti u tvojoj zemlji.” I ibn Omer, radijallahu anhu, je pošao na put s nekim svojim drugovima i sreli su pastira koga su pozvali da jede s njima. On im reče: “Ja postim.” Ibn Omer, radijallahu anhu, reče: “Zar postiš po ovoj vrućini – čuvajući ovce po ovim brdima?” Pastir mu odgovori: “Koristim dane života koji su mi ostali.” Ibn Omer, radijallahu anhu, bio je oduševljen ovim odgovorom i reče mu: “Možeš li nam prodati jednu ovcu? Nahranit ćemo te njenim mesom za iftar i također ćemo je dobro platiti?” Pastir mu reče: “Ovce nisu moje. Pripadaju mome gazdi.” Ibn Omer, radijallahu anhu, mu reče. “Pa šta bi tvoj gazda ako bi mu rekao da je ovcu pojeo vuk?” Pastir podiže prst ka nebu i reče: “A gdje je Allah?!” Ibn Omer, radijallahu anhu, je uporno ponavljao ovu rečenicu koju je čuo od pastira i kad je stigao u grad otišao je mladićevom gazdi i otkupio i njega i njegove ovce. Nakon toga je oslobodio mladića i poklonio mu sve ovce.

I Ibn Omer, radijallahu anhu, je postio nafile dok se ne bi skoro onesvijestio, ali zbog toga nije prekidao svoj post. Imam Ahmed ibn Hanbel bi postio do iznemoglosti i tad bi poljevao vodom svoje lice. Pitali su ga o postu po posebno vrelim danima i on je odgovorio: “Nema ništa loše u tome da se nakvasi ručnik i iscijedi po licu kako bi se se rashladili.” I Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, bi se polijevao vodom po glavi kada bi postio. Onima koji zbog Allaha, dželle šanuhu, budu postili, Allah, dželle šanuhu, je pripremio posebna vrata među svim džennetskim vratima. To su vrata Rejjan, ko god kroz njih prođe bit će napojen; i ko bude napojen kada uđe na ta vrata više nikad ožedniti neće. A kad postači uđu na ta vrata, ona će biti za njima zaključana za one koje poslije dođu i niko osim njih na ta vrata neće ući.

akos.ba/em>

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta