Odgovori
assorted fruits on fruit rack

Prekršio sam zakletvu, šta da radim ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selamun alejkum

Da li je keffaret za prekršenu zakletvu ispravan ako se uplati novac javnoj kuhinji, Merhametu ili sl.?

Odgovor:

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Ako ste sigurni da će novac koji predate da biste nahranili deset siromaha u merhamet ili javnu kuhinju biti iskorišten u prave svrhe, i ako ste sigurni da će taj koga ovlastite u merhametu ili javnoj kuhinji ispuniti svoj emanet i zaista nahraniti deset siromaha muslimana, nema smetnje i ispravno je.

Dakle, najbitnije je da nađete osobu koja će to uraditi povjerljivo i ispravno, jer ako novac ode u neku drugu svrhu niste ispunili svoj iskup. Ako ste u stanju naći deset ljudi koji su slabije imućni i da ih nahranite, ili da ih pozovete kod sebe u goste pa ih nahranite, to vam je zasigurno bolje i sigurnije nego da dajete novac ako ne znate gdje će završiti.
A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta