Odgovori
flower arrangement on white textile

Odlazak kod travara i ispravnost njegova liječenja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Uvaženi profesori, esselamu alejkum,

Izvinjavam se na dužem tekstu. Potrebno mi je da lijepo objasnim razlog zbog kojeg vam pišem. Nažalost ja sam tek od nedavno počela klanjati namaze i prakticirati svoju vjeru. Teško je i opisati moje kajanje što nisam ranije bila vjernica. Imam dosta pitanja u vezi stvari koje mi izazivaju sumnju, pa odgovore između ostalog potražujem i na vašoj stranici.

Naime, imam sljedeće pitanje. Nedavno sam bila kod jednog travara. Za njega sam čula da čajevima liječi mnoge zdravstvene tegobe. Naime, ja imam različite tegobe i dobila sam preporuku za ovog travara. Dao mi je neke čajeve da pijem (ne piše na kesicama koji su, vidi se da su razne trave u pitanju), alkalnu bazu (podsjeća na sodu bikarbonu) te sirup za koji kaže da je serotonin (hormon). Ono što mene zanima je mogućnost da je ovaj travar ne daj Bože sihirbaz. Tražio je ako sam u mogućnosti da dođem lično kod njega na pregled kako bi adekvatnu terapiju prepisao.

Njegov pregled je bio ovo: uzeo mi je dlan, proučio euzu i bismillu te pritisnuo prstom na mjesto ispod palca, a zatim je govorio šta me sve boli (pored problema za koji sam došla, pogodio je stvari koje mu nisam rekla, npr. da me boli gornji i donji dio leđa, noge te i da me odavno hvata depresija i tuga radi čega mi je dao i serotonin, te ulje za mazanje nogu, a “čitao je i referetne vrijednosti krvi” kao nalaz krvi). To je u meni probudilo sumnju u ovog čovjeka, a on kaže da je prethodno proučio da vidi ima li na meni nekih “čakri”. Između ostaloga rekao mi je da su želudac i mozak jedno, te kad riješim problem depresije riješiće se i to. Odlučila sam probati sa terapijom, na prijedlog nekih da barem pokušam te da mi trave ne mogu škoditi, i pijem je čini mi se nešto manje od mjesec dana (terapija bi trebala trajati 4-5 mjeseci). S obzirom na jedan vaš tekst o tome kako prepoznati sihirbaza nisam mogla da se riješim sumnje u vjerodostojnost ovog travara iako nema sve znakove takvih ljudi, pa sam odlučila da prestanem sa terapijom. Nije mi tražio nikakve lične stvari, ali jeste pitao za ime.

Željela bih znati vaš stav o ovome te da me uputite na hajr. Pročitala sam na vašoj stranici da odlazak kod ovakvih osoba izvodi iz vjere i to me zaista mnogo brine. Da li sam ja ovim postupkom izašla iz vjere, i ako jesam da li se sa prekidom terapije ovog čovjeka vraćam u vjeru. Povratak vjeri i moja odluka da ostanem u njoj, te da Uzvišeni Allah dž. š. bude zadovoljan sa mnom, su jaki. Molim za vaše savjete i preporuke. Da vam Allah podari svako dobro.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Liječenje travama nije sporno šerijatski gledano. Međutim, ovdje postoji nekoliko drugih spornih stvari:

Prvo: Ženi nije dozvoljeno da je liječi doktor muškarac osim u krajnjoj nuždi ili u situaciji. Ili ako postoje doktor i doktorica, međutim, doktor je stručniji i njegovo iskustvo i znanje je veće u određenoj oblasti ili vezano za određenu bolest, onda je dozvoljeno. U suprotnom nije dozvoljeno da žena ide kod doktora muškarca, da je dodiruje i sl.

Drugo: Na osnovu ovoga što ste spomenuli šturo u svome pitanju sporna stvar je zagovaranje da poznaje određene gajb (nepoznate) stvari što je vrlo opasno, te insan ako mu povjeruje može izaći iz okvira islama. Ako to učini u neznanju nije osoba griješna, ali nakon što sazna mora se kloniti toga. A sam način liječenja nije uobičajen. Ono što vas mogu posavjetovati je da se klonite takvih doktora, obratite se stručnim doktorima u toj oblasti, te da mnogo dovite Allahu, subhanehu ve te’ala, i da tražite od njega lijeka, te da učite mnogo Kur’an, jer on je doista lijek i milost. Kaže Allah, dželle šanuh: “Mi objavljujemo u Kur’anu ono što je lijek i milost vjernicima” [El-Isra’, 82]

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta