Dove i zikr

Prelijepa dova za popravak svakog stanja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Nama je propisano da se štitimo svako jutro na jutarnjem zikru koji je propisan iza sabah namaza pa najkasnije do podne (a bolje je što ranije jer je to zaštita) i svako veče na večernjem zikru koji se uči od ikindije, može i dok traje noć, a najbolje pred akšam (što prije jer je to zaštita) i to nijedan musliman ne bi smio propuštati, pogotovo u današnjem vremenu kad se zlo namnožilo, da se štiti jutrom i predveče.
 
Od dova koje se tad uče je i:
 
Ja Hajju, Ja Kajjumu – O Ti, vječno živi, O Ti o Kojem sve opstoji,
bi rahmetike estegisu – molim Te Tvojom milošću,
alsih lii še’ni kullah – popravi mi svaku stvar
ve laa tekilni ilaa nefsi tarfete ‘ajn – i nemoj me prepustiti samome sebi ni koliko je treptaj oka.
 
يَا حَيُّ يَا قَيُّومُ
بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيثُ
أَصْلِحْ لِي شَأْنِي كُلَّهُ
وَلَا تَكِلْنِي إِلَى نَفْسِي طَرْفَةَ عَيْنٍ
 
Predivna dova, sveobuhvatna dova, dova i za sedžde potrebna, kad doviš ubaci i nju jer obuhvata sve, ali na poseban način. 🤲🏻 Dova kojom se odgajaš ako je razumiješ. Dovom kojom tražiš i dobijaš trenutnu, hitnu pomoć ako je iz srca uputiš sa razumijevanjem.
 
🏷️ “O Ti koji si vječno i potpuno živ, O Ti koji sam opstojiš a sve drugo održavaš”, u svakom mogućem smislu postojanja. Sve što ti treba za život, sad, ubuduće i prije je kod Allaha.
 
🏷️ “molim Te Tvojom milošću”, to je još jedno približivanje, umiljavanje Allahu Njegovom osobinom posebnom. Oprost je uklanjanje kazne, a milost je davanje onoga što ti treba, uključujući prije svega nagradu. Pa kad se kaže “Allahumme gfirli verhamni” – Oprosti mi i smiluj mi se, znači “nemoj me uvesti u Džehennem a uvedi me u Džennet”, pa kad moliš za milost treba ti nešto, a nećeš dobiti ako ti se Allah ne smiluje, jer sve što smo dobili je produkt Allahove milosti ❗ Sve što imamo je od Allaha i svaki detaljić u kojem uživamo u našem životu je rezultat Njegove milosti prema nama. I zato je milost ovdje spomenuta.
 
“Molim te Tvojom milošću” – vapim za pomoć. Svako jutro vapiš za pomoć, jer sve što ti treba danas, samo ti od Allaha može doći i niko ti sem njega ne može pomoći. 
 
🏷️ “Popravi mi svaku stvar, popravi mi sve u životu”. Dova za svako dobro. Popravi mi SVE. Jer sve što imam, može bolje, može više. Popravi mi svako moje stanje, sve moje stvari. 
 
🏷️ “I nemoj me prepustiti samome sebi ni koliko je treptaj oka” Ne mogu bez Tebe ni koliko je treptaj oka. Nemam ništa bez Tebe. Niti mogu dobro postići niti zlo izbjeći, a oboje mi treba. Nemoj me prepustiti meni.
 
Nisu slučajno ta dva imena na početku. Tražiš sve, a sve ti može dati samo Onaj koji ima sve, i Koji svakako svima daje sve, jer On je Sveživi, stvarnim potpunim životom živi. 🌱
 
Jasmin Durić
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta