Pokajnici

Prešla sam na Islam zbog nikaba i hidžaba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedne večeri sam gledala televiziju, pratila sam neku emisiju na kanalu CNN. Prikazivala se reportaža o Iraku. U pozadini sam primjetila neku ženu, odjevenu u crnu odjeću od glave do pete. To je bila najljepša žena koju sam ikada vidjela. Bila je tako skromna i čedna i to mi je bilo dovoljno da shvatim njenu ljepotu

Ja sam Amerikanka koja je odrasla u veoma strogoj kršćanskoj porodici. Kada sam imala 16 godina deklarisala sam se kao veoma odana kršćanka. U crkvi sam se osjećala kao kod kuće. Uživala sam u kršćanstvu u velikoj mjeri. Čitala sam i izučavala Bibliju svaki dan. Nakon nekog vremena sam počela da zapažam neke devijacije u Bibliji, i mnogo toga je bilo veoma kontradiktorno. Pitala sam o tome moju baku, te sveštenike u crkvi. Svi su izbjegavali da mi konkretno odgovore na moja pitanja. Govorili bi mi da to zanemarim i da ne brinem o tome te da su to sitnice. Neko vrijeme sam ih i slušala po pitanju toga. Kada sam imala oko dvadesetak godina, i sama sam postala sveštenik za omladinu u crkvi čiji sam član bila. U to vrijeme je moje izučavanje Biblije postalo vrlo intenzivno. Što sam više učila, više sam bivala zbunjena.

Zbog toga što niko iz crkve nije imao odgovore na moja pitanja, odlučila sam da se upišem na teološki fakultet. Bila sam uvjerena da ću tamo pronaći odgovore na svoja pitanja. Međutim, ni tamo nisam imala sreće da dobijem dugo željene odgovore na sva moja silna pitanja. Ništa me nije moglo smirti po tom pitanju, i tako sam odlučila da dam ostavku kao omladinski sveštenik. Srce mi se lomilo usred svog tog haosa i zbunjenosti. Jedne večeri sam gledala televiziju, pratila sam neku emisiju na kanalu CNN. Prikazivala se reportaža o Iraku. U pozadini sam primjetila neku ženu, odjevenu u crnu odjeću od glave do pete.

To je bila najljepša žena koju sam ikada vidjela. Bila je tako skromna i čedna i to mi je bilo dovoljno da shvatim njenu ljepotu. Znala sam da je ona muslimanka ali ja nisam znala ništa o vjerskim ubjeđenjima muslimana. Dugo sam zurila u sliku te žene na ekranu. To sve me je nagnalo da osjetim potrebu da budem kao ta žena, pobožna i čedna. Tada je krenulo moje istraživanje. Na internetu sam istraživala pojmove ‘odjeća žene muslimanke’ te ‘veo za lice’ i tada sam naučila da se ti odjevni predmeti nazivaju hidžab i nikab. Ove žene pod hidžabom i nikabom su postale moji novi uzori. Odmah sam promjenila sve moje nikove na internetu u ‘hidžabi’ i ‘nikabi’. Nije mi tada palo na pamet da istražujem islam kao religiju, ali i to se uskoro desilo.

Jednog poslijepodneva smo u komšiluku imali roštilj za komšije te sam s jednim komšijom počela da diskutujem o religiji. On mi je rekao: ‘Znaš, mi kršćani ćemo biti u problemima do guše kada stanemo pred Boga!’.Klimala sam glavom, slažući se sa tom konstatacijom. On je potom rekao:’Znaš li da se oni muslimani mole Bogu pet puta na dan i te kako predano, a mi kršćani se ne molimo niti jedan jedini put na dan?!’ Moje zanimanje da saznam više o tome je iznenada veoma poraslo.

Odmah sam napustila društvo komšija i otrčala kući da putem internet pokušam da saznam što više o islamu kao vjeri. Bila sam zadivljena njihovim vjerovanjem i sve kockice su mi se posložile. Moje vjerovanje se podudaralo sa svim onim što sam pročitala o islamu. Jedino sam željela da u njihovim vjerovanjima nema nikakviih iznenađenja, ničega što bi me odvratilo od toga da pređem na islam, u slučaju da se odlučim na to. Sljedećih par sedmica sam išla u najbližu džamiju koja je bila udaljena oko 50 milja od moje kuće.

Tu sam dobila mnogo informacija, ali i pored toga sam istraživala na internetu duboko u noć islam do najsitnijih detalja. Nakon nekoliko mjeseci, privela sam kraju moje istraživanje ubjeđena da želim da postanem muslimanka. Otišla sam u džamiju i tu sam izgovorila šehadet! Neki čudan smiraj mi je tog trenutka ušao u srce i dušu, kao nikad do tada. Postala sam muslimanka,…u islamu se konačno osjećam kao da sam kod svoje prave, jedine istinske kuće!

Izvor:onislamnet.com
Prijevod za N-um: Selma K.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta