Rekaik

Pretvarao se da je slijep

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: „Najbolji od vas su oni koji nauče Kuran i zatim druge njemu podučavaju.“ Ovaj hadis prenosi Osman b. Affan, a onaj koji je prenio od Osmana je bio čovjek po imenu Ebu Abdurrahman es-Sulemi.  Kada je čuo ovaj hadis, naučio je Kur’an i zatim podučavao druge njemu četiri decenije. Predao je svoj život tome. Govorio je: „Ovaj hadis me je motivisao cijelo ovo vrijeme.“ To je velika stvar, nije u pitanju samo „dobar musliman je onaj koji…“  već „NAJBOLJI od vas.“

Postoji slilčan hadis, sa sličnim sadržajem, a na koji ne obraćamo mnogo pažnju. Preneseno je od naše majke Aiše, radijallahu anha, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim ženama.“ Zamislite da mi pokažemo posvećenost koju je Ebu Abdurrahman es-Sulemi imao tako što je posvetio cijeli svoj život ispunjenju onog prvog hadisa – podučavanju Kur’ana. Zamislite da svako od nas posveti život ispunjenju ovog drugog. Naši prethodnici su to radili, i radili su to predivno.

Ima jedna priča o čovjeku čija žena je dobila kožnu bolest. Počele su da joj izlaze rane na koži. Čovjek je primijetio da se žena osjeća nelagodno u njegovom prisustvu, pokušavajući te rane da sakrije. Kako bi ublažio bol svoje supruge, kako bi uklonio ovaj njen teret, jednog dana je javio da je doživio nesreću zbog koje je oslijepio. U svim sledećim danima pretvarao se da je slijep, sve do kraja njenog života. Kada je umrla i kada su je sahranili, čovjek je počeo da ide sasvim normalno i da pomaže drugima, pa ga je neko upitao: „Zar ti nisi slijep?“  „Ne sinko, moja žena je imala kožnu bolest, osjećala se neprijatno u mom prisustvu pa sam se zbog nje pravio da sam slijep svo ovo vrijeme.“ To je bila njegova životna odluka. Zašto? Zato što je naučio: „Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama.“

Allah Uzvišeni kaže: I jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vašestvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost.” (30:21) To je toliko sveto da čak i u slučaju razvoda, Allah poručuje: „I ne zaboravite da jedni prema drugima velikodušni budete“ (2:237) Čak i kad se razvodite, budite milostivi, srdačni, prijatni.

U današnjem vremenu kada je povećan broj razvoda, postoji jedna poznata izreka u Zapadnom svijetu: „Kada se slonovi svađaju, trava ostaje izgažena ispod njih.“  Kada dvoje prolaze kroz razvod, ne pokazuju zrelost i emocionalnu inteligenciju, pa su djeca ta koja ispaštaju. Ako je bolje da dođe do razvoda braka, treba završiti prijateljski, biti predusretljiv, i podrška jedno drugom jer ste oboje prošli kroz poteškoće.

Vahaj Tarin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta