Kur'an

Prijatelji Kur’ana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Neke svete knjige pojedinih religija imaju svoje udruge rasprostranjene po svim stranama svijeta, vojska koja broji desetine hiljada vojnika, i koja troši desetine miliona novaca, a te njihove knjige, bez ikakve sumnje, sadrže neku vrstu ljudskog moralnog bogatstva koje korist donosi ljudskom rodu, međutim, koje ljudsko idejno, zakonodavno i moralno bogatstvo sadrže te knjige ako se uporede s bogatstvom i vrijednošću Kur’ana Časnog?

Pa ako ih je opskrbila briga ovih desetina hiljada ljudi i ako su učinili sve što je u njihovoj moči da publiciraju i vrše propagandu ovih knjiga, pa zar ne zaslužuje Allahova, dž.š., vječna knjiga deset puta veća zalaganja i trud? I deset puta veće svote novaca?

Da li se može vagati plod koji je ubralo čovječanstvo od ovih knjiga s plodovima koje ubiru od Kur’ana Časnog? Ili je odlika tih knjiga to što ih nosi narod koji predvodi ovu civilizaciju, a naša Knjiga je knjiga naroda koji je inferioran u ovoj civilizaciji?

Da li je odlika tih knjiga to što su one knjige naroda koji može cvasti i napredovati samo kada okrenu leda tim knjigama, a “grijeh” ove druge je da je ona Knjiga naroda koji je poklekao isključivo na dan kada je leda knjizi svojoj okrenuo?

Da li je odlika tih knjiga to što je civilizacija ovih koji danas publiciraju te knjige zasnovana na temeljima koji su oprečni principima tih knjiga? A “grijeh” ove druge je što je civilizacija onih koji su je napustili, a s tom prijašnjom svojom civilizacijom su promijenili svijet cijeli, još nisu stavili kamen temeljac za novu civilizaciju pored te Knjige?

Da li je odlika tih knjiga to što naučna otkrića idu u suprotnom smjeru od njihovih uputa, a “grijeh” ove druge Knjige je to što naučna otkrića idu zajedno i u istom smjeru s njom?

Da li je odlika tih knjiga to što one pripadaju jakima a ona nema nikakvog doprinosa u snazi njihovoj? A “grijeh” ove druge knjjige je to što ona pripada nejakima, a ona sama nema ništa sa slabošću njihovom?

Ako od ovoga ništa nije tačno, pa šta je onda tajna svega ovoga? Nije li to onda samo vjernost i pouzdanost kod njih, a nevjerovanje kod ovih drugih? Nije li to onda samo znanje kod ovih tamo, a neznanje kod ovih ovdje?

Hvaljen i slavljen neka si Gospodaru moj! Ovo je uistinu znanje koje nosi na svojim plećima ubicu svog, i neznanje koje okreće lice od vlasnika svog! Hvaljen i slavljen neka si Ti, ovo je strašno pretjerivanje u nemaru!…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta