Odgovori

Primila islam, ali ne može da nosi hidžab radi sredine u kojoj živi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Primila sam islam prije mjesec i po, moja familija je kršćanska i imaju velike predrasude prema islamu, pa se ne usuđujem da im kažem da sam prešla na islam. Brine me i sve oko hidžaba, jer sam pogledala jedan video klip na kojem je rečeno da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao da nijedna žena koja ne bude nosila hidžab neće ući u Džennet, a ja trenutno nisam u stanju da ga nosim?

ODGOVOR: Ovakvo neispravno tumačenje može ljudima umnogo otežati vjeru. Po koncenzusu islamskih učenjaka, punoljetnim djevojkama i ženama je nošnja hidžaba farz, obaveza. Ali u ovoj situaciji ova žena je tek primila islam, njena okolina je nemuslimanska i mi znamo kako nekada ta okolina zna biti agresivna prema nekome ko primi islam.

Sada je najbitnije da je ova žena primila islam, da vjeruje u Allaha ispravnim vjerovanjem i da počne obavljati namaz. Hidžab je farz, ali da li možemo reći ovoj ženi, u ovoj njenoj ovakvoj situaciji, da će vječno otići u Džehenmem ako ne bude nosila hidžab? Nenošenje hidžaba je grijeh, ali nije toliki grijeh da insan zbog toga izlazi iz islama i da će zbog toga vječno završiti u Vatri.

Pogotovo kad znamo da se ova sestra nalazi u specifičnoj situaciji, fizički je spriječena da nosi hidžab, pa je savjetujemo da pokuša sebi obezbjediti uvjete gdje će, ako Bog da, moći nositi hidžab, recimo udajom za muslimana ili selidbom/odvajanjem od familije ako je u mogućnosti za tim. Ako je sada u takvoj situaciji da ako bi obznanila svoj islam i počela nositi hidžab to bi moglo uzrokovati da bude podvrgnuta tolikim torturama da bi možda morala ostaviti islam – u tom momentu kažemo: nošenje hidžaba je naredba, ali za tebe to vrijedi onog momenta kada ga budeš mogla slobodno nositi, inšallah. Do tada moli Allaha, dš.š, da te učvrsti, da te pomogne i oprosti grijehe.

Mr Elvedin Pezić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta