Humanitarni kutak

Produžujemo ovu akciju jos mjesec dana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

OVA AKCIJA JE ZAVRSENA I NE SAKUPLJA SE VISE POMOC ZA OVE SLUCAJEVE

Posto je uplaceno sasvim malo sredstava za ova cetiri slucaja u mjesecu oktobru, odlucili smo da produzimo sakupljanje pomoci za njih i u novembru mjesecu (u septembru mjesecu je sakupljeno preko 6 hiljada eura, a inace obicno uzme 2-3 mjeseca da sakupi tolika suma novca, medjutim tada je bio ramazan mjesec, pa je stoga razumljivo da su mnogi koristli extra blagodati koji vaze za taj mjesec i bilo je za ocekivati da u oktobru nece biti mnogo uplata). Pa zbog toga nastavljamo sa istim slucajevima:

1. Porodica Agana Tricica

U selu Donji Šumatac, općina Velika Kladuša živi familija Agana Tričića: otac, majka i četvoro djece 9, 12, 15 i 18 godina starosti. Nemaju ni struju ni vodu ni socijalnu pomoć. Jednostavno žive od sadake i onoga što otac zaradi kupeći smeće kako bi iz njega izvukao željezo, prodao ga i tako koliko toliko priuštio svojoj porodici. Na slikama koje se nalaze ispod ovog teksta sami možete vidjeti u kakvoj kući žive, tako da je njima potrebna svaka vrsta pomoći, kako novčana tako i pomoć u odjeći, obući i sl.

Jedan brat je imao priliku da za vrijeme godisnjeg odmora i sam posjeti ovu porodicu i tako nacini ove snimke. Kuća, koju mozete pogledati na slici dolje, je prepuna vlage, a možete tek zamisliti kako je živjeti u njoj u zimskom periodu, dok većina nas, u odnosu na njih, živi u velikom izobilju.

Kod uplate za ovu porodicu obavezno navesti: ”za porodicu Tricic”

UPUTSTVO ZA UPLATE CETE NACI PRI DNU OVOG TEKSTA
*********************************************************

2. Slucaj male Merjeme

Džinović-Ajanović Merjema iz Zenice je rođena 25.04.2005 god. na KCU Sarajevo, gdje je njena majka hitno poslana radi komplikacija u periodu trudnoće. Nakon prijevremenog rođenja (kraj sedmog i početak osmog mjeseca trudnoće) Merjema je imala nerazvijena pluća i ostale organe pa je nekoliko sedmica provela u inkubatoru uz oksigenu terapiju. Radi dugog perioda boravka u inkubatoru došlo je do pojave vazdušnih mjehura na mozgu i do oštećenja istog. Stoga Merjem ni danas sa 4 godine nije stala na svoje noge niti može samostalno da sjedi i ima fond od samo 10-ak riječi. Pored toga ona ima i probleme sa kukovima a i lijeva noga je kraća u odnosu na desnu 2 cm, i već je imala nekoliko teških operacija radi sanacije tih problema.

Međutim, ni nakon operacija na kukovima i tetivama stanje nije bolje, naprotiv, još se pogoršalo i sve je to praćeno jakim bolovima. Takođe, sada je još i zaokrenuta u desnu stranu u ukočenom položaju. Stoga mora da nosi i gips od iznad kukova pa sve do nožnih prstiju a nakon toga slijede nove operacije. Radi jakih bolova i ukočenosti nakon operacije tetiva moraće da prima i specijalne injekcije direktno u nožne mišiće a jedna injekcija košta 630 KM (Oko 320 €). Takođe, već nekoliko puta je bila na terapijama u banji Fojnici i to se mora nastaviti do daljnjeg.

Dosadašnje troškove liječenja snosili su Merjemin djed i nana, pošto je otac ostavio nju i njenu majku ubrzo nakon Merjeminog rođenja a majka je nezaposlena. Njen djed i nana kao penzioneri nisu više u stanju da osiguraju sredstva za njeno liječenje koja su sada umnogostručena.

Merjem mora odmah dobiti tri navedene injekcije 3 x 630 KM = 1890 KM i otići na banju u Fojnicu gdje jedan boravak košta približno 600 KM (oko 300 €). Tu su i dodatni troškovi prevoza pošto Merjem zbog svog stanja mora da bude prevezena kolima hitne pomoći, te troškovi staratelja koji će biti uz nju.

Nakon toga slijede nove operacije na Klinici u Sarajevu, te nove terapije u Fojnici. Zdravstveno osiguranje je Merjemi dosad snijelo samo troškove operacija na klinici u Sarajevu a ostalo moraju njen djed i nana, a otac koji ih je napustio ništa im ne daje jer je i sam već nekoliko godina nezaposlen. Stoga molimo one koji su u stanju da materijalno pomognu maloj Merjemi da to učine kako bi u dogledno vrijeme uz Allahovu pomoć njeno stanje bilo lakše.

Kopije nalaza i otpusnica iz Sarajeva i iz Fojnice dostavljamo u prilogu, kao i sliku male Merjeme.

Kod uplate za ovaj slucaj obavezno navesti: ”za Merjem”

UPUTSTVO ZA UPLATE CETE NACI PRI DNU OVOG TEKSTA
*********************************************************

3. Porodica Kapic iz Kamenice kod Teslica

Otac Smajo i majka Hajra iskusani su bolescu dvoje djece (sin Haris – 13 godina i Nermisa – 20 godina). Nermisa je za vrijeme rata kao dijete od 3 godine dobila epilepsiju, a Haris je teski mentalni bolesnik. Haris ne ide u skolu. Rane godine djetinjstva je proveo u bolnici, zbog povisene tjelesne temperature izgorile su mu, kako doktori kazu, mozdane vene pa sada zaostaje u govoru i razvoju. Majka Hajra, zbog teskog stanja, je dobila dijabetes. Otac prima sa biroa 150 KM mjesecno kao demobilisani borac i od toga daje 100 KM za njihove lijekove.

Ovim putem zelimo pozvati posjetitelje vase stranice, da shodno svojim mogucnostima, u ime Allaha, dz.s., pomognu ovu napacenu porodicu. Neka Allah Uzviseni nagradi svakog ko to ucini i na ovom i na buducem svijetu. Amin!

Kod uplate za ovaj slucaj obavezno navesti: ”za porodicu Kapic”

UPUTSTVO ZA UPLATE CETE NACI PRI DNU OVOG TEKSTA
*********************************************************

4. Vehid Delic

Srdacan i lijep pozdrav od invalida Vehida Delica iz Kaknja!

Ja sam inace 100% invalid od 11.10.1999.godine i do danas operisan osam puta uz pomoc ljudi dobre volje, pa mi je ostala jos jedna operacija koju odavno sam trebao uraditi, ali zbog potrebnih sredstava nisam bio u mogucnosti uraditi operaciju, pa se stanje iz vremena u vrijeme pogorsava pa sam odlucio uraditi potrebnu operaciju cim budem imao potrebna sredstva, pa vas jos jednom molim za vasu pomoc. Evo navodim po preporuci ljekara da ce mi biti potrebno oko 6.000 do 7.000 KM a za mene su prevelika sredstva, pa se nadam da cu uspjeti sebi obezbjediti potrebna sredstva uz vasu pomoc i uraditi potrebnu operaciju kako bih koliko toliko mogao nastaviti zivot dalje, tj. moj daljnji zivot zavisi od vas pa se nadam da cete me razumjeti i pomoci u svojim mogucnostima. Ozenjen sam, otac troje maloljetne djece sa vrlo niskim primanjem, tacnije zivim od minimalne bosanske penzije i od penzije skolujem trenutno dvoje djece, osim sto kupujem i nabavljam sam sebi potrebna sredstva za higijenu.

Evo na kraju da obavijestim sve one koji su mozda ili su culi za mene da je nedavno na hayat televiziji Sarajevo, u emisiji JEDVA SAM PREZIVIO bio emitovan moj slucaj, ukratko sve o meni, pa ko je vidio mogao se licno uvjeriti u sve navedeno gore. Zahvalan sam svima unaprijed na bilo kakvoj pomoci…hvala jos jednom od sveg srca u moje ime i ime moje porodice…Vehid. Snimak sa hayat televizije mozete pogledati o meni na slijedecem linku www.pomocve.com/?stranica=video , gdje izmedju ostalog mozete skinuti sebi i cijelu emisiju koju je ntv hayat napravila o meni.

Kod uplate za ovaj slucaj obavezno navesti: ”za Vehida Delica”
*********************************************************

Uplate za ove slucajeve (uz obavezno navodjenje za koga se salje) izvrsiti na sljedece brojeve:

Norrköpings unga muslimer

Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo: NDEASESS IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Ko smatra uplacivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju (u bilo kojoj valuti) moze poslati u pismu na adresu:

Enver Fific
Hjalmar Petrisväg 7c
352 47 Växjö
Sweden

Svoje donacije mozete slati i preko Western Union – banke, a novac koji se posalje na ovaj nacin slati na adresu brata Envera Fifica. Kada se novac uplati na ovaj nacin onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vase ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koji ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podici.

ISTINITOST OVIH SLUCAJEVA SMO PROVJERILI, A OVA AKCIJA CE TRAJATI CIJELI MJESEC NOVEMBAR. POCETKOM MJESECA DECEMBRA POCINJEMO SA NOVOM AKCIJOM PRIKPUPLJANJA POMOCI ZA NOVE SLUCAJEVE, INSHA’ALLAH.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta