Problem i devijacije u društvu

Prvi koji će biti bačeni u Džehennem su muslimani

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Znate li da će, pored svih raznih sorti mnogobožaca i nevjernika,  Džehennem na Sudnjem danu prvo biti potpaljen sa muslimanima, i to ne običnim muslimanima? Ali šta će to biti kod njih da će biti poniženi i kažnjeni na ovaj način…

Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:  Prvi sa kojim će se potpaliti vatra na Sudnjem Danu je čovjek koji pogine kao šehid! Bit će doveden i upoznat sa blagodatima koje će mu biti darovane: „Sjećaš li se Mojih blagodati prema tebi-reći će mu Uzvišeni Gospodar. „Šta si radi sa njima“? Tada će čovjek reći: „Borio sam se radi tebe dok nisam ubijen“! Tada će mu Uzvišeni reći: „Lažeš, borio si se da bi bilo rečeno kako si hrabar i rečeno je“! Zatim će biti vučen licem po tlu i strovaljen u Džehennem.

Drugi čovjek je onaj koji je učio nauku, podučavao druge i učio Kur’an. Bit će doveden i upoznat sa blagodatima koje će mu biti darovane: „Sjećaš li se Mojih blagodati prema tebi-reći će mu Uzvišeni Gospodar. „Šta si radio sa njima“? On će reći: „Allahu moj, učio sam nauku u Tvoje ime i podučavao sam druge Kur’anu u Tvoje ime“! Allah Uzvišeni će reći: „Lažeš, učio si da bi bilo rečeno da si učenjak, pa zar to nije rečeno! I učio si Kur’an da bi bilo rečeno da si učač, pa zar to već nije rečeno“. Zatim će biti vučen licem po tlu i strovaljen u Džehennem.

Treći je čovjek kome je Allah dao prostranstvo i darovao mu veliki imetak-on je djelio kako je htio. Bit će doveden i upoznat sa blagodatima koje će mu biti darovane: „Sjećaš li se Mojih blagodati prema tebi-reći će mu Uzvišeni Gospodar. „Šta si radio sa njima“? On će reći: „Moj Gospodaru, nisam ostavio nijedno mjesto na kojem Ti voliš da bude udjeljeno, a da nisam udjelio radi Tebe“. Uzvišeni će reći: „Lažeš, dijelio si da bi se govorilo da si plemenit pa je rečeno“. Poslanik zatim reče: „Ovom trojicom će biti potpaljena džehennemska vatra na Sudnjem Danu“. (Hadis bilježi imam Muslim)

______

Nema tog djela koje će biti kod Gospodara priznato ako iza njega stoji loš i kriv nijjet, kakvo god to djelo bilo, Allah dž.š. ne samo da neće priznati to djelo nego će za njega i žestoko kazniti.

Pogledajte ovaj kratki video klip od 3 minute o grijehu pretvaranja (radjenju djela i ibadeta kako bi nas neko drugi vidio i pohvalio, a ne u Allahovo ime)

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta