Aktuelnosti

Radosna vijest iz Beča

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pred nastup ovogodišnjeg ramazana bili smo svjedoci jednog nesvakidašnjeg događaja. Naime, pred komisijom hafiza u sastavu hfz. Fadil Porča, muhaffiz i predsjednik komisije, Kurra hafiz..mag. Muhammed Porča, član, i hfz. sa idžazom i senedom Abdullah Porča, u prostorijama mesdžida Tewhid u Beču javno je upriličeno preslušavanje kandidata za…

sticanje časne titule HAFIZU-L-KUR’ANI-L-KERIM. U periodu od 22. redžeba do 7. ša’bana 1431 godine po Hidžri, odnosno od 5. do 19. jula 2010 god. učeći po dva džuza dnevno, napamet je proučio cijeli Kur’an magistar matematike Edis (Enes) Taletović rođen 5. 3. 1981. god. u Tuzli. Veoma kvalitetnim i sigurnim hifzom novi hafiz zadivio je prisutne. Istu noć upriličena je dodjela diplome i pred punom džamijom prisutnih uručeni su mu prigodni pokloni i izražene srdačne čestitke. Inače u Mesdžidu Tewhid u Beču intenzivno se gaji tradicija hifza tako da u tom džematu već ima osam hafiza Kur’ana, a nekoliko ih je na tom putu. Praksa je u Mesdžidu Tewhidu da oni koji nauče Amme džuz napamet izađu pred komisiju i u prisustvu cijelog džemata prouče ga napamet.

Značajno je napomenuti da je novi hafiz na osnovu struke kojom se bavi zainteresovan za šeriatsko nasljedno pravo kako bi se njegovi propisi ljudima praktično prenijeli i uspostavili. Kod nas je napisano više djela iz te oblasti upravo zato što se po šeriatskom nasljednom pravu radilo u ne tako dalekoj prošlosti, a postoji sve veće interesovanje za podjelu ostavštine na osnovu islamskih propisa. Želimo novom Hafizu puno uspjeha i pomoći od Uzvišenog Allaha i nadamo se da će ovakvih primjera biti više u doglednoj budućnosti.

Hfz..mag. Muhammed Fadil Porča

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta