Ramazan

Ramazan – jedinstvena prilika za promjenu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U blagoslovljenom mjesecu Ramazanu desila se ogromna promjena za cijelo čovječanstvo, počela je objava Kur’ana Časnog. Ramazan upravo stiže. I podsjeća nas iznova da vrijeme je za promjene, za nove korake. Svako od nas ima određenu slabost, propust. Svako od nas ima dio sebe na kojem bi trebao „poraditi“. Upravo sada, idealna je prilika.

Sada je idealna prilika da počnemo obavljati namaz– ukoliko do sada nismo.

Sada je idealna prilika da svoje odijevanje uskladimo sa Allahovim propisom- da se okrunimo hidžabom.

Prilika je i da napustimo cigarete, pornografiju, kladionicu – svaki haram.

Prilika je i da osnažimo svoju vezu sa Kur’anom. Možda da počnemo pamtiti Kur’an? Ili da naučimo sufaru?

Ramazan je divna prilika da povećamo svoj istigfar (pokajanje), učenje salavata, zikra

Ramazan. Milost Allahova ukazana nama. Svake godine iznova. Kao podsjetnik- da vrijeme je za promjene. I alarm koji zvoni: da nam je možda baš ovaj Ramazan posljednji. Možda nam je baš sada posljednja prilika. Jer ko zna, ko nam još garantuje- da sljedeći ćemo živi dočekati.
____________________

Kako mogu da promijenim svoj život?

  • Čvrsto odluči da želiš učiniti sve što je u tvojoj moći da budeš bolji/ bolja. Nemoj potcjenjivati ni najmanju promjenu, niti činjenje najmanjeg dobrog djela, niti ostavljanje u tvojoj percepciji najmanjeg lošeg djela.
  • Napravi barem okvirni plan. U njemu definiraj ono što želiš činiti (npr. obavljati namaz redovno), kao i ono što želiš ostaviti (npr. cigarete). Negdje na sebi vidno mjesto napiši podsjetnik: „Radi Tebe, Gospodaru. Radi Tvoga zadovoljstva.“ Napiši sebi kao podsjetnik i 6. ajet sure Fatir: “Šejtan je, uistinu, vaš neprijatelj, pa ga takvim i smatrajte!”
  • Uputi iskrenu dovu svome Gospodaru i zamoli Ga da ti pomogne i olakša istrajnost u dobru. Nakon što čvrsto odlučiš, osloni se na Njega: „A kada se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega.“ (sura Ali Imran, 159)
  • Na kraju svakog dana zapiši koliko si uspio/ uspjela u svome naumu. Budi samokritičan/na, ali i podrži svoj makar i najmanji napredak. Sljedeći dan se potrudi da budeš još bolji/a.
  • Povećaj činjenje dobra svake vrste. Doista dobro uništava zlo, a dobra djela brišu loša. Sjeti se, kako divnog Gospodara imaš!
  • Kada poželiš učiniti grijeh, sjedi. Razmisli. Sjeti se koliko je slast nakon grijeha bila kratkoročna, a očaj i praznina dugoročni. Sjeti se da te ovisnost o nečemu zapravo čini duboko nesretnim, obmanjujući te prividnom srećom. Budi siguran/na da ti to ne treba u životu. Tebi treba istinska sreća, ona koja nije vezana ni za koga, osim za tvog Gospodara.
  • Čvrsto vjeruj da činiš pravu stvar u svome životu. Činiš dobro sebi. Po prvi put sebe istinski voliš- jer upravo počinješ da brineš o svojoj duši.
  • Veži se za džamiju, za dobro društvo. Ono koje će te podsticati na dobro, a od zla odvraćati. A ne za ono koje će, uslijed svoje izgubljenost pokušati podcjeniti svaki tvoj pokušaj da budeš bolji/bolja.

Gospodaru, učvrsti nas na Tvome putu. Amin.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta