Ramazan

Dočekaj spreman Ramazan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mjesec Ramazan se uveliko nazire i u ovom tekstu ćemo navesti nekoliko jednostavnih koraka koji mogu olakšati post novim muslimanima ili onima koji planiraju postiti po prvi put u životu.

Pripremi se za post

Niko ne očekuje da osoba od 50kg može podići osobu od 100kg, ali nije nemoguće da ta osoba vremenom postane dovoljno jaka za to. Isto je i sa sakupljanjem snage za post. Mnoge osobe koje su rođene kao muslimani tokom života su pripremani za post, poput jednog vida treninga. Vi, kao neko ko se nije susretao sa postom, niste imali ovu priliku, ali imate vremena se pripremite za Ramazan.

Glad je privremena

Dok postite, osjećati ćete glad. To je priroda posta i on ima svoju svrhu, ali morate razumjeti da su bolovi u stomaku koje izaziva gladi povremeni. Tokom dana ti bolovi će doći i nestati. I kako iz dana u dan nastavite s praksom posta, bolovi će biti rjeđi, želudac će se s vremenom prilagoditi i post će postati lakši.

Obrati pažnju na hranu

Ukoliko ne možete izdržati cijeli dan u svojim predramazanskim postovima, to je u redu. Zato ste rano počeli trenirati za glavni događaj. Ako je to slučaj i rano prekinete neobavezni post, pokušajte obratiti pažnju na to šta jedete prije izlaska i nakon zalaska sunca. Ako se na ovim obrocima zatrpate sa previše hrane, istegnut ćete želudac. Pretjerana sitost uzrokuje veći umor i tromost u vrijeme jutarnjih i večernjih obroka (i molitvi koje se s njima usklađuju). Istegnuti želudac također će kasnije uzrokovati više gladi, što će otežati post.

Ako jedete slatkiše i hranu s malo nutritivne vrijednosti, bit će teško izdržati post. Jedite hranu s visokim udjelom ugljikohidrata, proteina i vlakana. Ove namirnice dulje će vas držati sitima i pomoći će vam da održite mentalnu jasnoću i fokus tijekom dana. Čak ako vam se desi da ne možete jesti, što je sasvim normalno nakon nekoliko dana post, pokušajte se natjerati da barem nešto pojedete.

 Ne zaboravite hidratizirati. Tijelo može preživjeti dugo vremena bez hrane, ali može preživjeti samo 3-5 dana bez vode. Pokušajte se kloniti gaziranih pića koja sadrže kalorije, ali ne sadrže hranjive tvari. Voda ili sportska pića su najbolja.

Okupiraj se korisnim stvarima

Pronađite koristan način da zaboravite na glad i žeđ. Televizija neće biti dovoljna da vam pomogne u tome, kako zbog brojnih reklama hrane i pića, tako i zbog toga što cjelodnevno gledanje televizije nije dobar način za provođenje dana ovog svetog mjeseca. Ukoliko ste na poslu, dajte sve od sebe da svoj posao radite najbolje i da se fokusirate na taj rad. Ukoliko ste učenik, fokusirajte se na školske zadatke. Nakon što završite svoje svakodnevne obaveze svoju pažnju usmjerite ka učenju. Učite o tome kako su Poslanik a.s. i njegovi ashabi provodili post u toku Ramazana. Učite nešto iz Kur’ana ili počnite učiti arapsko pismo. Zaposlite svoj um tako da nemate vremena misliti o hrani.

Odspavaj

Vjerovjesnik i njegovi drugovi su imali običaj da spavaju u toku popodnevskih sati. Ako ste na poslu ili u školi, vrijeme ručka iskoristite da zatvorite oči i odmorite se. Potrebno je samo 15-30 minuta spavanja da biste se osjećali svježije.

Nakon što ste disciplinirali svoje tijelo da posti, obratite pažnju na to kako se osjećate u toku posta, a kako nakon što ste svoj želudac zatrapali hranom. Uočit ćete ogromnu razliku između ta dva stanja. Shvatit ćete da kada se prenajedete osjećate i duhovni umor, a da u toku dana kada ste gladni osjećate slobodu da mislite, učite i da budete dosta opušteniji. Većinu života provedemo hraneći tijelo, a zanemarujemo dušu i brigu o njoj. Zato je Ramazan divna prilika da nahranimo našu dušu.

Izvor: aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta