Humanitarni kutak

Ramazanska akcija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

OVA AKCIJA JE ZAVRSENA

Draga braćo i poštovane sestre, podsječamo vas da je u toku akcija prikupljanja pomoći za siromašne i bolesne muslimane (dosadašnjih, 111 uplata možete vidjeti OVDJE). Ova akcija, inshaAllah, traje jos jedan dan, tj. do 31.8.2011. Evo ramazanskih slučajeva:

1. Fond za socijalno ugrožene arapske porodice (SUAP)

SUAP fond je projekat koji vodi Nezim ef. Halilović Muderris već duži niz mjeseci (od 2009 godine) i u ovaj projekat pomoći je uključeno caa. 48 arapskih porodica u BiH koje spadaju u kategoriju socijalno ugroženih, a to su porodice naših hrabrih mudžahida koji su branili BiH, istu onu BiH koja ih sad progoni i zatvara (radi se o arapima koji su oženili bosanke i zasnovali život u BiH, međ utim sada se hapse i istjeravaju iz BiH). Više o samom projektu i fondu možete poslušati na ovome video klipu koji smo snimili sa našim bratom Muderrisom:

Kod uplata za ovaj fond obavezno navesti “za fond SUAP Muderris”

UPUTSTVO ZA UPLATE ĆETE NAĆI PRI DNU OVOG TEKSTA
______________________________________________

2. Humanitarni Fond NUM stranice

Kao što je već praksa nekoliko zadnjih mjeseci, a pokazalo se veoma korisnim i uspješnim načinom da se pomogne veliki broj porodica (samohranih majki, siročadi, te bolesnih nena i deda), tako ćemo i ovaj mjesec sakupljati pomoć za humanitarni fond NUM stranice. Ono što nas posebno raduje, da smo tokom našeg boravka u BiH uspostavili i produbili kontakte sa mnogim udruženjima širom BiH, te ćemo preko tih udruženja, inshaAllah, ovim fondom pokrivati dosta gradova.

Za one koji još ne znaju, korisnici humanitarnog fonda NUM stranice su muslimani koji su socijalno i materijalno ugroženi. Stoga vas pozivamo da se odazovete i uplatite sredstva za humanitarni fond NUM stranice, a naši saradnici će se, inshaAllah, potruditi da od sakupljene pomoći kupe hrane, lijekova i ostalih potrebština, te uruče to najpotrebnijima ili ih pomognu novčano. Izvještaj o uručenim sredstvima i eventualni video materijal moći ćete, inshaAllah, vidjeti u narednom periodu na NUM stranici, kao što je i bila praksa dosad, a u ovome video prilogu vam prikazujemo otprilike o kakvim se slučajevima radi:

Kod uplata za ovaj fond obavezno navesti “za fond NUM stranice”
____________________________________

3. Uplate za dawetski fond NUM stranice

Vjerujte da ni sami nismo bili svjesni koliko je udruženja i džemata pomognuto u njihovim dawetskim aktivnostima u proteklom periodu kroz ovaj dawetski fond. Ovoga ljeta imali smo priliku da se uvjerimo u njihov rad i da posvjedočimo tim aktivnostima.

O bitnosti dawe suvišno je i govoriti, pa možda samo da kažemo da smo skromnog mišljenja da je širiti dawu danas preče nego mnoge druge stvari, obzirom da je narod duboko ogrezao u grijesima, neznanju i širku. Kao što je neko rekao: “ Pa šta vrijedi to što nekoga nahraniš i napiješ, a on bez upute i dalje hoda i ka vatri korača, a ti mu na put pravi ne ukaza, niti Allahu dovu za njega ne uputi?

Veliki hajr se radi u mnogim udruženjima širom BiH i svi vi dragi posjetioci ćete imati priliku da u narednom periodu na NUM stranici, inshaAllah, pogledate video priloge i reportaže koje smo vam spremili o tim udruženjima širom BIH. Naime, proputovali smo skoro cijelu BiH i snimili mnoga udruženja (ovaj put smo prosječno po džematu udjeljivali po 100 eura iz dawetskog fonda), pa ćemo vam u dijelovima prikazati ono što smo zabilježili kamerom, a ovdje ćete imati priliku da sad pogledate prvi dio bh. turneje:

Također, ono što ne smijemo nikako zaboraviti, a to je vaš veliki udio u samome radu i održavanju ove stranice putem vaših donacija (uplata) za dawu. Mnogima je poznato da se već dvije godine cijela stranica finansira iz dawetskog fonda, a istovremeno i mnoštvo materijala koji se nalazi na stranici ne bi se mogao tu naći da nije ove pomoći.

Allaha Uzvišenog molimo da nagradi sve vas koji dajete svoj doprinos, pa makar u očima drugih bio i najminimalniji, on je vrijedan i težak, a Allah najbolje zna. I Molimo Njega Uzvišenog da to nađete na Sudnjem Danu, kada će vam najviše trebati.

Kod uplata za ovu kategoriju obavezno navedite “za dawu”
____________________________________________

Uplate za ove slučajeve (uz obavezno navođenje za koga se šalje) možete izvršiti na sljedeće brojeve:

Vlasnik konta: Norrköpings unga muslimer

Broj bankovskog konta: Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo:

BIC (SWIFT): NDEASESS

IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Ko smatra uplačivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju (u bilo kojoj valuti) može poslati u pismu na adresu:

Softić Sevlad
Vasavägen 30
352 61 Växjö
Sweden

Svoje donacije možete slati i preko Western Uniona ili Moneygram-a , a novac koji se pošalje na ovaj način slati na adresu brata Sevlada. Kada se novac uplati na ovaj način onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vaše ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koju ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podići.

OVA AKCIJA TRAJE DO KRAJA MJESECA RAMAZANA, INSHAALLAH!
_______________________________

Draga braćo i cjenjene sestre, odazovimo se, u ime naseg Stvoritelja, na ovu akciju, pa makar i sa skromnim prilozima, jer možda baš taj prilog može biti uzrok da steknemo milost i oprost svoga Gospodara.

Prenosi se od Aiše, radiallahu anha, da je rekla: „Došla mi je jedna siromašna žena sa svoje dvije kčerke, pa sam joj dala tri datule. Ona je njima dvjema dala po jednu datulu, a treću je htjela staviti u svoja usta. U tom momentu jedna od njenih djevojčica je zatražila i tu datulu. Ona je tu datulu, koju je htjela pojesti, podijelila njima dvjema. Iznenadio me njen postupak, pa sam to spomenula Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, na što mi on rece: ‘Allah joj je zbog toga dao Džennet, ili ju je time oslobodio od vatre’“ (Muslim)

Allahu Ekber! Za nas je to samo jedna datula, ali ona se kod Allaha uvečava i višestruko vrednuje, kao što prenosi Ebu Hurejre da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: „Ko da milostinju u vrijednosti jedne datule, koju je s halalom stekao – Allah ne prima izuzev dobro – Allah će mu to primiti desnicom i uvečati njenom vlasniku, kao što neko od vas hrani ždrijebe, dok ne postane veliko kao brdo.“ (Buhari, Muslim)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta