Brak i islamska porodica

Rano djetinjstvo: najbolje razdoblje za izgradnju vjere

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Rane godine djetetova života su najbolji i najvažniji period za izgradnju aspekata vjere kod djeteta i usađivanje tevhida, te spoznaju Allaha Svemogućeg. Stoga je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem uputio muslimane da neka riječi ezana budu prva stvar koju čuje novorođenče. Ove riječi imaju značenje čistog tevhida, obožavanja Allaha Jedinog i odvajanja od bilo kojeg drugog božanstva.

Ibn Al-Qayyim, Allah mu se smilovao, je rekao: „Prve riječi koje dijete čuje su riječi nebeskog poziva koji uključuje Uzvišenost i Veličanstvenost našeg Gospodara i svjedočanstvo vjere što je prvi korak ka prihvaćanju islama. Dakle, ovo se smatra učenjem djeteta šehadetu, ​​kao da se od njega traži da izgovori svjedočanstvo vjere. Također ezan će inšallah doprijeti do srca djeteta čak i ako ono to ne shvaća. Također, postoji još jedna korist da kada šejtan – koji čeka rođenje djeteta – čuje riječi ezana, on bježi. Dakle, čuje riječi koje ga slabe i razbjesnjuju, te tjeraju.

Zbog važnosti ovog perioda u životu djeteta u smislu učenja osnova vjere, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je naredio muslimanima da “La ilaaha illa Allah“ budu prve riječi koje treba učiti djetetu. Ibn ‘Abbaas, radijallahu anhu, je rekao da je Poslanik  sallallahu alejhi ve sellem rekao:  Učinite da prve riječi koju vaša djeca čuju budu: La ilaha illa Allah (Niko nije istinski vrijedan obožavanja osim Allaha).”

Poslanik  sallallahu alejhi ve sellem je naredio roditeljima i učiteljima da djecu poučavaju ibadetima kada napune sedam godina. Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao:  Naredite svojoj djeci da obavljaju namaz kada napune sedam godina.

Na temelju ove presude, povlačimo analogiju kako bismo dijete naučili da posti nekoliko dana ako može podnijeti post. Ovo se odnosi i na druge ibadete.

Važnost vezivanja djece za Časni Kur’an od najranije dobi:

To bi se trebalo dogoditi u vrlo ranoj dobi nakon što dijete počne govoriti. Ovo je zlatno razdoblje za pamćenje, učenje i maksimiziranje psihološkog učinka onoga što dijete uči i pamti.

Kur’an izgrađuje djetetov karakter: Podučavanje djeteta Kur’anu učinkovito mu pomaže da izgradi komponente vjere u svojoj osobnosti. To mu također usađuje ispravne moralne vrijednosti, te ga uči lijepom i iskrenom ponašanju. Formira njegovu osobnost i način razmišljanja na način koji se odlikuje čistoćom. Također povećava njegovo znanje i jača njegovo pamćenje. Pamćenje, učenje i vezanost za Kur’an čine duše djece mirnim, smirenim i povezanim sa Stvoriteljem.

Izvor: www.islamweb.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta