Za sestre

Razmišljam o tome da skinem hidžab…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dobila sam poruku od jedne sestre koja ima problema s nošenjem hidžaba, i razmišlja o njegovom skidanju. Ovo je moj odgovor na njeno pitanje, a odlučila sam ga javno podijeliti jer se može primijeniti na sve naše probleme vezane za nepokornost Stvoritelju…

Draga sestro, smatram da uzrok tvog problema nije direktno vezan za hidžab. Moguće je da se radi o problemima tvog srca i odnosa s Allahom. Gubitak ljubavi prema hidžabu je stoga samo jedan od simptoma jedne teže bolesti – tame grijeha i nepokornosti koja je ispunila tvoje srce i u njemu utrnula svjetlo vjere. Znaj, da ako želimo izliječiti uzrok naših belaja, potrebno je da popravimo našu vezu s Allahom. Počnimo redom:

1. Obrati pažnju na svoj namaz. Vodi brigu o njemu, jer je namaz temelj tvoje veze s Allahom. Kada je temelj jak, i veza s vjerom je jaka. Kad oslabi veza s namazom, slabi i vjera.

2.Kakav je tvoj odnos prema Kur’anu? Potrebno je da uspostaviš jaku vezu s Allahovim Govorom, kako bi sačuvala zdravlje svog srca.

3. Ustrajno čini tevbu Allahu i ispuni svoje vrijeme s istigfarom (traženjem oprosta). Traženje oprosta čisti srce od prljavštine grijeha i osvjetljava ga nurom vjere.

4. Vodi računa o tome s kim se najviše družiš. Podsjećaju li te ti ljudi na Allaha i podstiču li te na pokornost Allahu, ili te odvraćaju od pokornosti i uljepšavaju činjenje grijeha? Nastoj da se družiš samo s iskrenim i čestitim prijateljicama, a kloni se lošeg društva i njegovog uticaja.

Autor: Yasmin Mogahed
Preveo: Nedim Botić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta