Brak i islamska porodica

Roditelji supružnika

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

„Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite.“ (sura Isra, 23)

Svjedoci smo dugogodišnje tradicije koja se udomaćila na našim prostorima. Mnogo puta, supružnici smatraju za najveće neprijatelje roditelje onog drugog. Međutim, još uvijek je prisutno da se roditelji muža- milom ili silom- mnogo češće prihvate, štaviše, nerijetko su snahe te koje im čine više dobročinstva od vlastitih sinova. S druge strane, muževi često razvijaju antipatija prema supruginim roditeljima, pa koriste mnoge metode kako bi se ona udaljila od svojih roditelja. Također, neki od muževa izbjegavaju kontakt sa njenim roditeljima, poput posjeta, poziva i slično (više puta sam bila svjedok da muž doveze suprugu njenim roditeljima i čak ne dođe ni do vrata da se poselami sa njima i upita ih kako su.) Još je žalosnije što se ovakav odnos prenosi sa koljena na koljeno (ako otac ima negativan stav prema svojoj punici, velika vjerovatnoća je da će imati i sin prema svojoj).

Shodno tome kći nakon sklapanja braka treba da se „povuče“ od svojih roditelja, jer ako nastavi pristojan kontakt sa njima, posebno sa majkom, to se smatra lošim po nju. Najžalosnije je kada se u ovaj odnos između snahe i njenih roditelja umiješaju i muževi roditelji. Također muškarci pribjegavaju i kažnjavanju supruge tako što će joj zabraniti posjećivanje njenih roditelja, kao mjeru neke kazne, a tim putem se njihovi privatni problemi proširuju i na druge osobe, pa se cijela situacija dodatno zakomplikuje. Ovo je, zaista, jako žalosna pojava koja bi se svakako trebala mijenjati.

Koje stvari bi trebali imati na umu oba supružnika?

Savjeti muževima:

*Tvoji roditelji su tvoji, i ako tvoja supruga prema njima čini dobročinstvo – to ne oslobađa tebe tvojih dužnosti prema tvojim roditeljima. Nije lijepo zloupotrebljavati nikoga, pa ni vlastitu suprugu, tako što ćeš je prisiljavati da ponese više tereta nego što treba u odnosu prema tvojim roditeljima.

*Poštovanjem prema roditeljima supruge zapravo pokazuješ da i nju cijeniš. To će nerijetko biti razlog da i ona mnogo više poštuje i tebe i tvoje roditelje.

*Sjeti se nekada pitati je da li želi da posjeti svoje roditelje, čak ako te ona i ne pita. Preduhitri je. Upitaj je da li im treba pomoći u nečemu. Zbog toga će sigurno i tebe više voljeti.

*Nikada sebi ne dozvoli da je pokušavaš odvratiti od njenih roditelja. Ne zaboravi da su oni u njenom životu mnogo duže nego ti i da im ona duguje dobročinstvo. Ne uskraćuj joj dobra djela prema njima, jer sigurno ni ti ne bi želio da neko sutra tvojoj kćerki uskraćuje tebe (ili tebi kontakt sa tvojom kćerkom).

*Nikada, ama baš nikada, ne dozvoli sebi da svoju suprugu ucjenjuješ kontaktom sa njenim roditeljima i da joj stavljaš da bira između tebe i njih. To će nerijetko biti razlog vaše rastave, ili u najmanju ruku će ljubav tvoje supruge prema tebi oslabiti.

*Ako tvoja supruga i zaboravi- podsjeti je da je dužna činiti dobročinstvo svojim roditeljima.

Savjeti suprugama:

*Nikada sebi nemoj dozvoliti da sprečavaš muža u dobročinstvu prema njegovim roditeljima. Kao što su tvoji roditelji učinili mnogo dobra za tebe, isto tako su i njegovi roditelji za njega učinili mnogo dobra za njega prije tebe.

*Potrudi se da podstakneš svoga muža na dobročinstvo prema njegovim roditeljima. Sutra ćeš i ti možda biti svekrva i biće ti drago da ti se dobročinstvo uzvrati.

*Iako nemaš obavezu prema njima pred Gospodarom, iz svog edeba i lijepog ponašanja učini im dobro koliko možeš. Oni su roditelji onog kojeg voliš, zato se potrudi da mu to pokažeš i kroz dobro koje ćeš činiti njegovim roditeljima.

*Podstakni ga na obilazak roditelja. Neka se ne osjete odbačenim nakon što si ti ušla u život njihovog sina.

*Nemoj osjećati ljubomoru kada tvoj muž čini dobročinstvo majci- jer ljubav prema majci i ona prema supruzi imaju potpuno drugačiji oblik i dimenzije.

Zajedno:

Odredite sebi jedan dan u sedmici za posjetu roditeljima (ako vam udaljenost to dozvoljava). Neka vaši roditelji osjete da su i dalje bitni u vašim životima. Ne zaboravite da odmah nakon Sebe, Gospodar u Kur’anu spominje dobročinstvo i zahvalnost prema roditeljima. Znači, to je imperativ iz Kur’ana. Ulaskom u brak, vaše dužnosti prema roditeljima ne prestaju. Zahvalnost i dobročinstvo. Ne dozvolite sebi da budete sebebom kršenja ove Allahove naredbe, bilo da se radi o muževim ili supruginim roditeljima. Jer uistinu, za sve ćemo biti pitani.

Gospodaru naš, ne dozvoli nam da ikoga osim Tebe obožavamo. Ne dozvoli nam da zaboravimo dobročinstvo naših roditelja prema nama. Amin.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta