Allahova lijepa imena

Sa Allahom si uvijek na dobitku

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Allah, drugog boga osim Njega nema, najljepša imena ima! (Kur’an, Ta-Ha, 8 )

Allah ima najljepša imena i vi Ga zovite njima, a klonite se onih koji iskreću Njegova imena – kako budu radili, onako će biti kažnjeni! (El-Araf, 180.)

U ovim ajetima jasno nam se daje do znanja da se o Allahu treba govoriti na način na koji On govori o Sebi, tj. dozivati Ga Njegovim imenima.

Najzahvalniji

Jedno od imena koje Bog koristi da bi opisao Sebe je Eš-Šekur, što bi se kod nas prevelo kao Najzahvalniji. Drugim riječima, On je Taj koji daje obilno kao odgovor na naše malo. Naša i najmanja djela On mnogo cijeni i nagrađuje. Krajnji primjer ovoga je nagrada beskrajne sreće u Džennetu. Džennet je dostižan, za one koji se Allahu pokoravaju koliko god je to moguće, a kada to ne učine, obraćaju Mu se iskrenim pokajanjem.

Eš-Šekur je Onaj koji nagrađuje svoje robove vjernike za dobra djela dajući mnogo više nego što zaslužujemo. Onaj koji cijeni i nagrađuje svako dobro, ma koliko ono bilo malo ili neopipljivo, pa i čak i namjere koje se nikad ne ostvare.

Eš-Šekur u arapskom jeziku dolazi od korijena sheen-kaaf-ra . Ova kombinacija arapskih slova ima tri glavna značenja. Prvi je hvaliti ili priznati dobročinstvo, drugi je biti zahvalan i ponuditi priznanje, a treći je proizvoditi i opskrbljivati ​​u izobilju.

Riječ šukr znači povećati, cijeniti i prepoznati dobro. Eš-Šekur je izuzetno zahvalan, odnosno Najzahvalniji i Njegovo uvažavanje i nagrade su daleko iznad onoga što bismo očekivali.

…da ih On prema onome što su radili nagradi i još im iz obilja Svoga dâ, jer On mnogo prašta i blagodaran je. (Fatir, 30.)

Na ovaj način Allah šalje radosne vijesti robovima Svojim, onima koji su vjerovali i dobra djela činili. Reci: ‘Ne tražim za ovo nikakvu drugu nagradu od vas, osim da Mu se dobrim djelima približite.’ A umnogostručićemo nagradu onome ko učini dobro djelo, jer Allah, zaista, mnogo prašta i blagodaran je.“ (Eš-Šura, 23.)
_________________

Allahovo ime Eš-Šekur ne implicira da On ima ikakvu obvezu biti zahvalan za naša djela ili štovanje. To znači da je On taj koji je Najzahvalniji, i On sa zahvalnošću daje velike nagrade čak i za minimalna djela. Onaj koji priznaje i nagrađuje mali dio djela i Onaj koji oprašta veliki broj grijeha. On je taj koji umnožava nagrade svojim iskrenim robovima, On prepoznaje i nagrađuje one koji zahvaljuju, a sjeća se onih koji se Njega sjećaju.

Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Allah Uzvišeni kaže: “Ja sam onakav kakvim Me Moj rob smatra i Ja sam s njim kad god Me se sjeti.  Ako Me spomene u sebi, i Ja njega u sebi spomenem. Ako Me spomene u društvu, Ja njega spomenem u boljem. Ako mi se primakne pedalj, primičem mu se aršin, ako Mi se primakne aršin, primaknem mu se hvat, ako Mi dođe običnim hodom, dolazim mu hrleći.” (Buhari)

Zato dovimo što više, obraćajmo se svome Gospodaru i dozivajmo Ga Njegovim imenima, a pritom se sjetimo atributa i značenja imena. Kod imena o kojem smo govorili, posebno je vrijedno prisjetiti se ajeta u kojem Uzvišeni Allah kaže:

„…i kad je Gospodar vaš objavio: ‘Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti. (Ibrahim, 7.)

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta