Allahova lijepa imena

Allah je Onaj koji je Najstrpljiviji

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Allah ima najljepša imena i svako od njih nam pomaže da bolje spoznamo Onoga koji nas je stvorio. Onaj kome ćemo se na kraju svi mi vratiti. To nam pomaže da prilagodimo svoje živote u skladu s tim – daje nam nadu i pomaže nam da osjetimo kad skrenemo s puta.

Es-Sabur                                                                                                           

Danas govorimo o Allahovom imenu Es-Sabur, koje se otprilike prevodi kao “Najstrpljiviji“. Ovo Allahovo ime nam ukazuje da Allah ne djeluje na brzinu, odnosno da ne žuri sa kaznom, niti je brzoplet. Suprotno tome, On je promišljen i mudar. S jedne strane – može nas podsjetiti da je On strpljiv prema našim pogreškama i dopušta nam da napredujemo dok još uvijek namjeravamo ili smo sposobni poboljšati se, dok se kajemo i radimo na sebi.

Na primjer, osoba može zamoliti Uzvišenog da sazna istinu – ali prođu recimo tri godine prije nego što ta osoba uopće uzme Kur’an da bi ga pročitala. Da je pročitala Kur’an tri godine ranije, ne bih ga tada mogla razumjeti.  U ovom primjeru, Allah je iz Njegove mudrosti dao vremena, odnosno dao da se dova ispuni u najbolji trenutak.

Priča iz Australije

Spomenut ćemo priču o jednom Australcu koji je želio postati musliman. Počeo je čitati Kur’an i mislio je da treba donijeti odluku, ali je bio dijelom nesiguran i zato je zamolio Uzvišenog Allaha za znak…rekao je da je skoro spreman i da mu jako malo nedostaje, da mu treba samo jedan znak očekujući da njegova molitva bude odmah uslišana ako je islam uistinu istina…Čekao je, a onda je pokušao ponovo i opet čekao.

Pomalo razočaran jer je izgubio vlastito strpljenje, vratio se Kur’anu i otkrio da je njegov odgovor tamo, u ajetu koji govori da je Allah dao sve znakove za ljude koji razmišljaju i ljude koji imaju vjeru. Iako je čovjek izgubio malo strpljenja, Allah je bio strpljiv i dao mu je znak koji mu je trebao, a to je bilo primjereno i u pravo vrijeme.

Imati lijepo mišljenje o Allahu

Svi griješimo i posrćemo – poput malog djeteta koje uči hodati, ne možemo započeti trčanjem; za sve je potrebno vrijeme, trud i napredak da dođemo do točke u kojoj se osjećamo udobno na vlastitim nogama. Isto tako, što se tiče vjere, potrebno je određeno vrijeme, ali sve dok mi imamo namjeru i želju da napredujemo, Allah koji je Es-Sabur je strpljiv s nama.

To također znači da On ne žuri s polaganjem računa za naše grijehe. Samo zato što ne vidimo loše posljedice našeg zla, lijenosti ili nemara, to ne znači da se možemo ponašati bilo kako i ne razmišljati o posljedicama. Allah je Es-Sabur i zadržava sve za pravi trenutak, jer On zna kada je to. To nas podsjeća da neprestano preispitujemo svoj živote i same sebe – da budemo samosvjesni i samokritični.

Nemojmo se opustiti

Shvatimo da to što imamo lagodan život ili ne vidimo nikakvu vidljivu kaznu – čak i to što vidimo stvari u našim životima za koje pretpostavljamo sugeriraju naklonost od Allaha – može biti da On samo odgađa plaćanje za naše loše postupke.

Rekao je Uzvišeni Allah u Kur’anu: Da Allah kažnjava ljude prema onome što zasluže, ništa živo na površini Zemljinoj ne bi ostavio; ali, On ih ostavlja do roka određenog, i kad im rok dođe – pa Allah dobro zna robove Svoje. (Fatir, 45.)

Dakle, iako se mi nadamo da će Allah biti strpljiv sa nama, ovo nikako nije dopuštenje da se samo opustimo, ne poduzimamo ništa, ne marimo, a očekujemo da će ishod biti dobar. Neka nas Allah sačuva da ne budemo od onih ljudi koji gube i uputi nas onome što je dobro za nas i na ovom i na onom svijetu. Amin.

Izvor: www.aboutislam.net

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta