Allahova lijepa imena

Allahovo ime El – Hakk

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

El-Hakk je Allahovo ime i svojstvo koje znači  „Vrhovna istina“, „Onaj Koji se nikada ne mijenja i Koji je uvijek postojan, Stvaran, Najviša istina…“. Ovo se odnosi na to da je Allah potpuna Istina i stvarnost kojoj se uvijek moramo pokoravati. Njegovo vodstvo je najbolje vodstvo za naš životu i za naš put do uspjeha.

“Ḥaqq” je arapska riječ koja se odnosi na vjerovanje u postojanje nečega, i da je to u skladu sa stvarnošću. U odnosu na Allaha, naziv “al-Ḥaqq” ukazuje na suštinu Allaha kao uzora istine, u čije postojanje bez sumnje vjerujemo.

Ovo Allahovo ime je mnogo puta korišteno u Kur’anu, navodimo nekoliko primjera:

I neka je uzvišen Allah, Vladar istiniti, nema drugog boga osim Njega, Gospodara svemira veličanstvenog! (El-Muʼminun, 116.)

Oni će, poslije, biti vraćeni Allahu, svome istinskom Gospodaru. Samo će se On pitati i On će najbrže obračun svidjeti.  (El-Anam, 62.)

Gornji ajeti koriste ime “al-Ḥaqq” za Allaha, opisujući Ga kao Pravog Gospodara i Istinu, dajući čovječanstvu uvid u važnost ovog Allahovog imena. Uzvišeni Allahvoli istinu, a mrzi laž.

Zar oni da govore: ‘On izmišlja o Allahu laži!’ A Allah će, ako hoće, srce tvoje učiniti nepokolebljivim. Allah poništava neistinu i utvrđuje istinu riječima Svojim; On dobro zna svačije misli… (Eš_Šura, 24.)

I Zemlja će svjetlošću Gospodara svoga zasjati i Knjiga će se postaviti, vjerovjesnici i svjedoci će se dovesti, i po pravdi će im se svima presuditi, nikome se neće nepravda učiniti… (Ez-Zumer, 69.)

Gornji ajeti iz Kur’ana jasno pokazuju da Allahovo ime “al-Ḥaqq” ne samo da ukazuje na Njegovu suštinu, već također i na Njegova djela. Dakle, Allah je primjer istine, čak i kroz djela. To je ono čemu također mi vjernici uvijek trebamo težiti.
_________________

U Časnom Kur’anu, Uzvišeni Allah se na nekoliko mjesta zaklinje. Ne zato da bi nas uvjerio u nešto, jer mi smo svakako Allahu vjerovati sve što kaže, već zato da bi nam na taj način ukazao na važnost nečega. Jedan od takvih primjra je i sura El-Asr koja je toliko kratka, ali veoma važna. Uzvišeni Allah se u njoj kune vremenom i kaže:

Tako mi vremena, čovjek je doista na gubitku, samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.“ (El-Asr, 1.-3.)

Izvor: www.backtojannah.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta