Problem i devijacije u društvu

Samodopadnost i lijek

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Od Ebu Hurejre prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Dok se čovjek šepurio u dvije haljine iz samodivljenja, Allah je učinio da ga zemlja proguta…”

A prenosi se da je Ibn Mesud radijallahu anhu rekao: “Uništenje leži u dvije stvari: samodopadnosti (narcisoidnosti) i očajavanju.”  Kada je čovjek samodopadan, on nije zahvalan jer smatra da je sam sve to napravio/zaslužio/postigao, ima grandiozno mišljenje o sebi i na taj način takva osoba je nezahvalna Stvoritelju. A kada osoba očajava onda i nema volju niti motivaciju da čini dobro.

Lijek za samodopadnost: Allah Uzvišeni je dao milost čovjeku kada ga je stvorio i dao mu sve blagodati koje ima. Stoga se niko ne smije diviti sam sebi zbog svojih postupaka, znanja, ljepote ili bogatstva, jer su to sve blagodati koje je Allah dao svojom milošću. Često možemo čuti izjave poput „sve sam ja to zaradio sa svojih 10 prstiju“ i sl., a zapravo trebali bismo biti svjesni da je sve lijepo i dobro od našeg Gospodara, te vjerniku priliči da kaže: „Allah mi je podario uspjeh.“ Štoviše, čak ni dobra djela čovjeka neće uvesti u Džennet jer ga Allah upućuje i omogućava da ih čini i tko god uđe u Džennet, to će biti samo zbog Allahove Milosti kako se i spominje u slijedećem hadisu:

Ebu Hurejre prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom rekao: “Dobra djela nikoga neće učiniti da uđe u Džennet.” Oni (Poslanikovi ashabi) rekoše: “Čak ni ti, Allahov Poslaniče?” Rekao je: “Čak ni ja, osim ako mi Allah ne udijeli svoju naklonost i milost. (El-Buhari i Muslim)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je svojoj kćeri: O Fatima, ja nemam moć (da te zaštitim) od Allaha ni u čemu. (Buhari)

Rekao je Uzvišeni Allah: “Mi ćemo na Sudnjem danu ispravne terazije postaviti, pa se nikome krivo neće učiniti; ako nešto bude teško koliko zrno gorušice, Mi ćemo za to kazniti ili nagraditi. A dosta je to što ćemo Mi račune ispitivati” (El-Enbija, 47).

Dakle, samo dobra djela i dobre osobine čovjeka čine plemenitim ili časnim, stavljajući ga na visok položaj kod Gospodara svih svjetova.

Još jedan od dokaza koji svjedoče protiv samodopadnosti je ajet: A koliko na nebesima ima meleka čije posredovanje nikome neće biti od koristi, sve dok to Allah ne dozvoli onome kome On hoće i u korist onoga kojim je zadovoljan.” (En-Nedžm, 26). Iz ovog ajeta možemo zaključiti koliko smo sitni, nema prostora za oholost niti umišljenost jer ništa se ne može dogoditi mimo Allahove dozvole, niti se itko može zauzeti za nekoga bez da Allah to dozvoli.

Dakle, tko zna i razumije te činjenice, ako razmisli o njima, počet će se inšallah u svom životu što više zaokupljati ibadetom, činjenjem dobrih djela i poslušnosti prema Allahu, jer je to jedini put do uspjeha.

Izvor: https://islamonline.net/

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta