Savjeti

Savjeti jednoj mladoj sestri

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedan momak želi da mu budem djevojka; Problemi sa lošim društvom; Odnos prema griješnicima

PITANJE: Es-selamu alejkum, ja sam vjernica i pokrivena od dana, po islamu, moje punoljetnosti. Idem u srednju skolu, u mom razredu skoro svaka djevojka cini blud, opomenula sam ih i govorila im o velicini grijeha, samo sto one “ne mogu bez toga”, pricala sam im i o pokajanju toga, samo to njihovo “ali” nikad ne prestaje: “ali ja njega volim, kako da ga odbijem, kad ga zagrlim na sve zaboravim i onda se to desi” itd. Vecina ih se…

ne stidi toga i javno, ponosno o tome pricaju. Naravno da bih opstala u toj sredini ja se moram druzit s nekim, zapravo je to “borba za opstanak” i dvije-tri djevojke s kojima se druzim cine blud, ali se ne hvale time, vec su mi ispricale u povjerenju. Kad bi one izlazile s momcima kazem da paze sta rade, da ne rade svasta i pamet u glavu i dosle bi ponekad sutradan i pohvalile se kako su momka upozorile na grijeh i nisu ucinile, mada taj blud jos nije prestao, bar ce se, aBd, smanjit. Da li je meni grijeh druzit se s njima?

Pokusavam da budem dobra vjernica, lijepog ahlaka, iskrena Allahova robinja. Međutim provodim veci dio dana van kuce zbog skolovanja, pa nekad neke namaze moram u zurbi da klanjam, ali nastojim da sto skrusenije to obavljam. U tom vecem dijelu dana nema dobrog drustva koji ce spominjat Allaha u dobrom, vec samo psovke, ruzne rijeci itd. Zbog toga osjecam nemir u dusi i srce mi to pece, pa kako mogu to promijenit, da se smirim, da osjetim mir i zadovoljstvo?

Ima jos nesto…Mrzim sto i ovo pitam ,ali mi treba savjet.. Prije 2 godine sam upoznala jednog momka, s cijem sam drustvu bila nekoliko puta nakon tog poznavanja. On me je mnogo zavolio i svidjelo mu se to sto sam vjernica i nisam, po njegovom ,ni blizu s ponasanjem danasnjih djevojaka. Zbog toga bi on cesto dolazio u mom drustvu, gdje bih se ja krecala, pa makar bio to i odlazak kuci. Pitao me je “neofirno” da li bi mu bila djevojka, ali SAM iz bogobojaznosti, iako sam ga zavoljela, zbog njegove dobrote prema meni i sto me, mogu recI uspio primorati da ga volim, nisam mogla. Prestala sam da se druzim s mojim srustvom, radi njega (znam da je haram druzenje s muskarcima i nisam i niti se druzIm s njima, ali je on bio taj koji bi dolazio u tom mom, zenskom drustvu).

Primorana sam da ga viđam svaki dan (skolujemo se u istoj ustanovi odn. istim kabinetima) i mnogo me to muci. On me i dalje voli ,pa je poceo (ne klanja) piti navodno radi te ljubavi. Imao je mnogo drugih djevojaka, ali na par dana, jer kaze da ne moze da ih voli. Muci me i to sto mi je rekao da nece pitI i ono sto je haram cinitI, a sad pocinje sve to. Zeljela bih savjet koji ce mi odganat misli o njemu i potvrdu kako nisam kriva radi tih njegovih glupost. Mozete lI mi pomocI nekim hadisom, ajetom, mudrom izrekom, bilo cime?

SAVJET:

Bismillahi we salatu we selamu ‘ala Resulillah

Poštovana sestro, srce svakog vjernika i vjernice treba da raduju primjeri poput tvog, a to je primjer djevojke muslimanke koja se svoje vjere drži i o njoj se brine, uprkos teškom okruženju i grijesima koji su preplavili našu omladinu.
To je samo znak Allahove milosti i upute, i molimo Njega Uzvišenog da te učvrsti na putu islama i obilno nagradi za tvoja dobra djela i pređe preko tvojih propusta. Tvoj mail sadrži više pitanja na kojima ćemo ti pružiti praktičan savjet, i molimo Uzvišenog da se okoristiš, kao i svi oni koji budu čitali.

1. Da li ti je grijeh da se družiš s djevojkama koje čine grijehe i kakav odnos da zauzmeš prema njima?

Nažalost, poštovana sestro, tvoje riječi potvrđuju jednu tužnu istinu. Mnogo naše omladine nema nikakve brige niti životnog cilja, osim da zadovolji svoje strasti, neuzubillah, i pritom ne misle o posljedicama svojih djela. Na tom putu ih čak ponekad podržavaju i roditelji, obrazovne institucije, mediji (printani i elektronski), i brojne organizacije koje zanemaruju da tako svojim rukama ruše budućnost čitavog društva.

Svakako vjernik treba da osjeti tugu zbog toga i želju da se stanje popravi. Na kraju krajeva, to je naš narod i naša je obaveza upravo raditi na popravljanju njihovog stanja, kao što ističe uvaženi šejh Ibn Usejmin, rahimehullah: „Kada je Uzvišeni Allah poslao Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem, na početku mu je rekao: „Ti opominji svoju bližnju rodbinu“ Kur’an, Eš-Šu’ara, 214.

Ukoliko čovjek u svojoj matičnoj državi ima prostora za poziv u vjeru i popravljanje stanja ljudi, on ne treba da odlazi u druga mjesta i zemlje, makar to bilo i u susjedne države. Ako čovjek ode u Ameriku, Rusiju ili neku drugu državu radi pozivanja Allahu, a i u njegovom području postoji za tim potreba, zasigurno poduzima korake koji se baš i ne mogu nazvati mudrim.“ (Ibn Usejmin, Islamsko buđenje – pravila i smjernice, str. 161-162.)

Stanje je takvo da ljudi islam procjenjuju na osnovu postupaka muslimana, pa ne zaboravi da ti predstavljaš samo sebe, već i našu vjeru i ummet. Budi na to ponosna, jer slijediš istinu i odabrana si za ulogu daije. Zato je na tebi, poštovana sestro, zadaća da uradiš koliko možeš na pozivanju svojih prijateljica, znajući da će te Uzvišeni za taj čin obilno nagraditi: “A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: “Ja sam doista musliman!”“ Kur’an, Fussilet, 33.

Pokaži im svojim primjerom kakvu ljepotu islam nudi, kako je sreća koju vjera pruža bolja i trajnija od prolaznih uživanja koja šejtan uljepšava, pokaži im čistoćom svog srca i lica da je islam najveće blago koje čovjek ima.

Prioritet u pozivanju jeste poziv u tevhid

Svakako, ne prestaj s upozoravanjem na posljedice bluda, ali znaj i da su grijesi posljedica slabosti ubjeđenja i vjerovanja tvojih vršnjaka. Zato je ono na što moraš obratiti pažnju, prije svega drugog, da u njihovim srcima budiš ljubav prema Allahu i spoznaju Njegove jednoće. Dokaz za to nam jeste preporuka našeg Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, rekao Muazu, radijallahu anh,: „Neka prvo u što ćeš pozivati bude svjedočenje da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov Poslanik…“ (Dio hadisa kojeg bilježi Buhari (2355) i Muslim (br. 2919) od Abdullaha ibn Abbasa, r.a.)

Nastoj da u njima probudiš nadu da će im se Rabb smilovati i da željno čeka njihov povratak, i da odugovlačenjem s tevbom riskiraju Njegovu srdžbu i samo sebi štete: „Reci: “O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.” I povratite se Gospodaru svome i pokorite Mu se prije nego što vam kazna dođe – poslije vam niko neće u pomoć priskočiti.“ Kur’an, Ez-Zumer, 54-55.

Kad se jednom u srcu roba učvrsti vjerovanje u Allaha, on će poželjeti da prekine s griješenjem, i počet će činiti dobra djela, uz Allahovu podršku. To su plodovi koje samo iman daje…

Razlika između druženja s griješnicima u toku činjenja grijeha, i van toga

Potrebno je još da napravimo razliku između druženja s griješnicima U TOKU ČINJENJA GRIJEHA, i van toga. Ono što islam strogo zabranjuje jeste prisustvo samim mjestima činjenja grijeha i sjedenje s griješnicima u TOKU SAMOG ČINA GRIJEŠENJA, npr. u momentu činjenja razvrata, pijenja alkohola, kockanja, ogovaranja, i sl. Dokaz za to su ajeti u kojima Uzvišeni kaže: „On vam je već u Knjizi objavio: kad čujete da Allahove riječi poriču i da im se izruguju, ne sjedite s onima koji to čine dok ne stupe u drugi razgovor, inače, bićete kao i oni. Allah će, sigurno, zajedno sastaviti u Džehennemu licemjere i nevjernike!“ Kur’an, En-Nisa, 140.

Kada vidiš one koji se riječima Našim rugaju, nek si daleko od njih sve dok na drugi razgovor ne pređu. A ako te šejtan navede da zaboraviš, onda ne sjedi više s nevjernicima kad se opomene sjetiš.“ Kur’an, El-En’am, 68.

U tvom slučaju to znači – izbjegavaj druženje s prijateljicama dok govore ružne stvari, dok se hvališu razvratom, kloni ih se dok čine grijehe, jer će se tako tvoje srce razboljeti i navići se na atmosferu nepokornosti, i snosit ćeš grijeh za takvo ponašanje. Međutim, van tih okolnosti se možeš družiti s njima, ali povedi računa da i tada imaš nijjet da to bude u ime pozivanja njih ka boljem. Znaj da ako ih ti ne pozivaš, prepuštaš ih gorem – šejtanu, Allah ga prokleo, koji ih se neće okaniti.

U tom smislu poslušajmo divan savjet šejha Ibn Usejmina, rahimehullah,: „Zato podstičem svakog omladinca da bude strpljiv i poziva na strpljenje i pritome kažem: sve dok tvoj ostanak s griješnicima donosi korist, pa makar ona bila i malena i postepena, u tome je dobro, jer znamo da je gradnja uveliko sporija od rušenja. Zamislite da stojimo ispred visokog, čvrstog dvorca i da ga želimo srušiti. Koliko će trajati njegovo rušenje ukoliko upotrijebimo 10 buldožera?

Srušit ćemo ga u jednom danu, iako je njegova gradnja trajala tri godine ili više. Isto tako, i narodi izgrađuju svoju vjeru i ponašanje u dugom periodu, te je za temeljitu promjenu njihovog stanja i ponašanje neophodan duži vremenski period, kao i mnogo strpljenja.“ (Ibn Usejmin, Islamsko buđenje – pravila i smjernice, str. 44.)

Kao što si i sama navela, Allah je dao da tvoje riječi imaju već imaju nekog utjecaja na njihova srca, i svaki korak ka boljem je hvale vrijedan, a svaki uspjeh dolazi samo od Allaha.

2. Kako se postaviti prema mladiću koji želi „vezu“ i kako se izboriti s usamljenošću?

Poštovana sestro, naravno da se insan muči ukoliko nema dobrog društva, ali ne zaboravi da vjernik nikad nije sam. Allah je uz tebe, i meleki Njegovi. Preporučujem da to vrijeme iskoristiš u nečemu hajirli, poput čitanja knjige, ili zikra, ili slušanju Kur’ana. Znaš li da je, kako to navodi imam Ibn Kajjim, najbolji lijek za usamljenost zikr? Probaj, i osjetit ćeš da nisi sama: „One koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene, smiruju!” Kur’an, Er-Ra’ad, 28.

Što se tiče tog momka, tebe naravno muči radoznalost i nije ti lahko gledati da prijateljice imaju „momke“, a ti nemaš „nikoga“. Znaj da je to samo šejtanovo uljepšavanje razvrata, jer mu je cilj da se i ti utopiš kao i tvoji vršnjaci: „O sinovi Ademovi, neka vas nikako ne zavede šejtan kao što je roditelje vaše iz Dženneta izveo, skinuvši s njih odjeću njihovu da bi im stidna mjesta njihova pokazao! On vas vidi, on i vojske njegove, odakle vi njih ne vidite. Mi smo učinili šejtane zaštitnicima onih koji ne vjeruju.“ Kur’an, El-E’araf, 27.

_____________________________________

Odmah treba da ti bude jasno; momci koji su udaljeni od vjere i koji čine razne grijehe od djevojaka traže samo jednu stvar. Na tom putu spremni su sve žrtvovati, i reći će ti ono što znaju da želiš da čuješ; da ne vole nijednu drugu, da su drugačiji, da će prestati činiti harame. Sve to s jednim ciljem, a to je – pridobijanje tvog srca. A kad dobije ono što želi, ti si u opasnosti da budeš samo još jedna u nizu djevojaka s kojima je bio par dana, „ali koje nije mogao da voli“. Na to upućuju mnoge stvari koje si rekla, kao i lažni izgovori poput npr. izbjegavanju pijenja zbog ljubavi!? Neki dio tebe je toga svjestan, pa si imala pravo što si se udaljila od njega.

Ako se pitaš zašto se je zagledao u tebe, postoji bojazan da je to upravo iz razloga što si drugačija i „neosvojena“. S drugim djevojkama mu je išlo lahko, ali tebe niko prije nije dodirnuo, i bila bi mu poput trofeja. Nažalost, to je danas danas česta pojava, a posebno među momcima koji su još nezreli i u „ludim godinama“. A koliko je samo djevojaka u neznanju izgubilo čast po samo dragi Bog zna kakvim mjestima, nakon čega bi njihove „ljubavi“ samo nestale iz njihovih života? Koliko je samo suza isplakano, i koliko srca slomljeno, i koliko boli je prešućeno?
______________________________________

Preporuka tebi je slijedeća, i molim Allaha da se okoristiš:

Uzvišeni je zabranio zinaluk slijedećim ajetom: „I ne približavajte se bludu, jer to je razvrat, kako je to ružan put!“ Kur’an, El-Isra, 29. Ovim ajetom nije zabranjen samo čin bluda, kao što to većina ljudi misli, već je zabranjeno i sve što njemu vodi, poput predbračnih veza između momaka i djevojaka. Sve što vodi k haramu je haram.

Prekini svu komunikaciju s tim momkom i oslobodi se svega onoga što te podsjeća na njega, makar to uključivalo blokiranje njegovog broja i Facebook profila! Kloni se svega što može dovesti k većem zlu, uključujući: dopisivanje, bespotrebnu priču, chatanje po netu, i sl.

Ukoliko si prisiljena da ga viđaš, obaraj pogled i zaokupi se s nečim korisnim. Ovako ćeš očistiti srce, mada će to biti ispočetka bolno. Ali osaburaj i znaj da će Allah nagraditi tvoj trud: „One koji se budu zbog Nas borili Mi ćemo, sigurno, putevima koji Nama vode uputiti; a Allah je, zaista, na strani onih koji dobra djela čine!“ Kur’an, El-Ankebut, 69.

Drugi korak je – zamijeni razmišljanje o tom mladiću, s nečim puno boljim i vrijednijim. Povećaj svoje spominjanje Allaha. Umjesto što misliš o tom momku, i samu sebe patiš, zašto ne bi izgovarala i spominjala ime tvog Gospodara? Probaj i osjetit ćeš neopisivu slast koja je neusporediva s bilo čim od ovoga svijeta.

Čini dovu koja je oružje vjernika i stalno se vraćaj Allahu. Ono što će ti svakako koristiti u misiji pozivanja drugih ka Allahu jeste stjecanje znanja, i rad na popravljanju sopstvenog stanja, kao što kaže Uzvišeni: „Znaj da nema boga osim Allaha! Traži oprosta za svoje grijehe i za vjernike i za vjernice! Allah zna kud se krećete i gdje boravite.“ Kur’an, Muhammed, 19.

Radi liječenja srca čitaj korisnu islamsku literaturu, na prvom mjestu Kur’an, a potom knjige od Aid El-Karnija i Ibn Kajjima. Bavi se i s nekim korisnim aktivnostima koje će ti misli usmjeriti u pravom smjeru, poput pisanja, gledanja islamskih predavanja, prisutva halkama za sestre gdje se izučava din.

Ako budeš imala dodatnih pitanja ili problema, slobodno nas kontaktiraj. A naša posljednja dova je: „Sva hvala pripada Allahu, Gospodaru svih svijetova.“

Savjet pružio: Nedim Botić, prof.
____________________________________________

Savjetujemo da procitate i tekst od sestre Nadje Dizdarevic: “ SAVJET MUSLIMASNKIM DJEVOJKAMA

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta