Odgovori

Sedam novih pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Pojasnjenje o snovima

Pitanje:
Esselamu alejkum werahmetullahu weberekatuhu!
Sanjao sam dva puta našeg poslanika MUHAMEDAs.a.w.s.i jedan put đennetska vrata, molim odgovor s komentarom.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ono sto je bitno jeste spomenuti predaju u kojoj se kaze da se sejtan ne moze prikazati u liku Poslanika. Savjetujem ti da preslusas audio predavanje o snovimaprof.Halila Makica.Putem istoga ces se upoznati sa propisima koji su vezani za snove, ko i na koji nacin moze tumaciti snove.

Ucenjak Muhammed ibn Sirin, rekao je:˝Ne mora sve sto covjek sanja biti tacno, tacno je ono sto ti dodje od Allaha preko meleka koji je zadužen za san, koji se zove Ruhail, a on to donosi iz Levhi Mahfuza. Neki kazu da se melek zadužen za san zove Sidikun.

Ashab Ebu Derda je rekao: ˝Kada zaspe covjek, uzdigne se njegov duh prema nebesima sve dok na stigne do Arsa, pa ako je ta osoba cista po serijatsko-pravnim propisima dozvoli joj se da ucini sedzdu˝. Neki poslanici su primali Objavu iskljucivo putem sna.

Ucenjak Abdul Gani Nablusi se bavio raznim islamskim disciplinama. On o snovima kaze:
˝Snovi se dijele na lazne i istinite.

Laznih je sest grupa;

1. govor duse (nefs), njene ambicije i preokupacije,
2. san zvani hulm. To je onaj san koji se sanja kada covjek zaspi necist. Takav san se ne komentarise.
3. snovi koji dolaze kao zastrasivanje i sl. od strane sejtana.
4. lazni san kojeg sejtan pokazuje. Takav san i ne treba ubrajati u snove.
5. snovi koji nastaju zbog poremecaja u ljudskom tijelu npr. visoke temperature i dr.
6. snovi koje izazivaju bolovi, tj koji su rezultat ljudskih bolova.

Istiniti snovi se dijele na pet grupa:

1.san koji je jasno istinit i on je dio vjerovjesništva, kako kaže Uzvišeni: ˝Allah je obistinio san svoga Poslanika da će ući u Sveti Mesdžid˝.Ovo se odnosi na san Muhammeda a.s.; ovakav san se ne tumači. Takav je bio i san Ibrahima a.s. u kome je vidio da treba sina da žrtvuje.

2. dobar san koji je radost od Uzvišenog Allaha kao što kaže Poslanik Muhammed a.s.:˝Najbolje što od vas neko može usniti je da sanja svoga Gospodara, Njegova Vjerovjesnika ili svoje roditelje muslimane˝.

3. san kojeg ti pokaže melek koji se zove Sidikun prema onome kako ga Allah dž.š. poduči iz ˝Majke knjige˝.On pomoću mudrih primjera za svaku stvar pokazuje to znanje.

4. san koji se zove mermezeh, tj. Onaj san kojim se aludira. On ide preko duša (Ervah). Ovi snovi se tumače.

5. san kojega treba tumačiti potpuno suprotno. Jasno je da se ovdje misli na pojedine snove.

Iz kur’anskog teksta se vidi da ima direktnih (Ibrahim a.s.) i indirektnih (Jusuf a.s.) snova. Muhammed a.s. je rekao:˝Ispričaj san svojoj dragoj osobi ili lebibu˝.

Često je Muhammed a.s. pitao ashabe je li ko šta lijepo sanjao. I sam je ispričao mnoge svoje snove. Zaveo je učenje ezana u šerijatu na osnovu sna hazreti Omera, r.a. i još jednog ashaba. Iz toga se vidi koliko je držao do pravog sna.

O fenomenu sna bi se moglo dugo govoriti, skrećući pažnju da se preko sna i u akaidskom smislu može mnogo naučiti. Tako npr. Kad sanjamo bilo šta tad smo svojim razumom uvjereni da je to realnost, a kada se probudimo vidimo da nije tako.

Nije li razum tada u zabuni za vrijeme sna? Šta ako je ovaj svijet u budnom stanju sličan snu ili je možda vrsta sna pa je razum zbunjen i misli da je ovo što vidi realnost. Neće li se možda desiti istinsko buđenje u na smrtnom času, pa će se onda pojaviti stvarna realnost.

Ja licno nisam od onih kojima je dato znanje tumacenja snova, tako da bih se suzdrzao od komentara, uz preporuku da se obavezno preslusa audio predavanje navedeno u gornjem dijelu teksta. A Allah najbolje zna!
******************************

2. Halal ili haram novac

Pitanje:

Bismillahi ,elhamdulillahi,we salatu we selam ‘ala
Resulullahi,sallallahu ‘alejhi we sellem!

Esselamu ‘Alejkum We Rahmetullahi We Berekatuhu!

Svako dobro braco na oba svijeta!
Želio bih postaviti pitanje.Situacija je sljedeca kako cu navesti u tekstu. Upoznao sam sestru,koja je hvala Allahu muslimanka,inace povratnica u islam,otac i majka su joj preselili na ahiret.Otac joj je poginuo u ratu,a majka umrla na porodjaju. Trenutno o njoj se brine jedan monah,koji se o njoj brine od kako joj je majka preselila na onaj svijet.

Daje joj pare za hranu,odjecu,fakultet,voli je kao pravi otac,i tako se i ponasa prema njoj,moralan i posten,osim nazalost tog sirka zbog kojeg je van vjere. Mnogo udjeljuje i tako daje. Ovo navodim samo kao uvod u pitanje da situacija bude jasnija. Taj monah je glavni monah u jednom od manastira u Grckoj,i prima platu za to. I od tog novca je napravio mnoge bolnice i skole sirom svijeta od Bosne,Kosova, do Egipta, Palestine,Etiopije itd.

E sad on hoce da kupi stan ovoj sestri u Sarajevu,jer ona ovdje treba studirati,a mi bi da se vjencamo,ima privatnu bolnicu u Egiptu i zaradjuje tamo novac kao doktor.
Medjutim tu bolnicu je jos davno otvorio od para koje je zaradio kao svestenik.Mene je strah Allahove srdzbe, strah me je za sestru,a i za mene.Mi nemamo novca da sada kupimo stan,a on se ponudio tako reci u ime Boga da joj to kupi,jer je voli kao kcerku.Da li je sad taj novac koji zaradjuje u privatnoj bolnici u Egiptu halal i da li moze kupiti za njega sada stan toj sestri?

Zaista bih to volio znati.Znaci on niti je ukrao,pa napravio,niti je uzimao,niti davao kamatu,niti prisustvovao potpisivanju kamate, pa pravio,niti sta slicno,znaci samo je kao svestenik dobio i dalje dobija platu i od te plate je napravio bolnice,i skole silne,i donirao bolesnim i izgladnjelim.I sad zaradjuje preko privatne bolnice u Egiptu,i da li je taj sada njegov novac halal,da moze kupiti ovoj sestri stan?Da li sestra smije prihvatiti to i useliti u stan od tih para,a da ne bude grijesna?

Da njega Allah uputi,ucite i vi braco dove,blizu je, malo mu fali.To bi bilo moje pitanje.Eto toliko,da vas Allah,subhanehu we te’ala,nagradi najboljom nagradom! Ostajte u Allahovoj,subhanehu we te’ala,milosti i oprostu!Neka vas Allah,subhanehu we te’ala,sacuva svakog zla od kojeg je trazio zastitu Poslanik,sallallahu ‘alejhi we sellem,od Allaha,subhanehu we te’ala,a neka vam daruje svako dobro na oba svijeta koje je Poslanik,sallallahu ‘alejhi we sellem,trazio od Allaha,subhanehu we te’ala!AMIN JA RABBIL ‘ALEMIN! Esselamu ‘Alejkum We Rahmetullahi We Berekatuhu!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,

Ako je situacija onakva kakvom si je opisao u dopisu, inshaAllah nema smetnje da se prihvati ponudjeno, pod uslovom da joj on ne uslovljava da bude krscanka ili da cini neke radnje koje su veliki grijeh prema Allahu subhaneh kao cin zahvalnosti za to djelo.

Poslanik a.s. je prihvatio pomoc, zastitu i podrsku amidze Ebu Taliba,koji na kraju nije izgovorio rijeci sehadeta,nego je ostao na vjeri svojih predaka.Dovit cemo zajedno za tog svestenika,a ako bude za upute Allah ga sigurno nece ostaviti da tumara tamama zablude i nevjerstva. A Allah najbolje zna!

************************

3. Kako postici skrusenost u namzu

Pitanje:

Sellam alejkum,

Molim vas odgovorite mi na ovo pitanje: ako znate imam probleme sa misle stalno mi dodje na misle da mislim nesto protiv allaha u namazu ili posle sta da radim ja necu o tome da mislim ali sami misli me teraju u to. Da li imam greh kod allaha ili ne.

Odgovor:

We alejkumusSelam,

O znacaju i vrijednosti namaza Kur’an govori na mnogo mijesta: «Spasili su se pravovjerni koji su u svom namazu skrušeni.»(Mu’minun 1 i 2) «I oni koji paze na vrijeme svojih namaza»(Mu’minun 9) «Šta vas je uvelo u Sekar? Oni ce odgovoriti : Nismo namaz obavljali.»(Muddessir 42 i 43)

Namaz se u mnogim hadisima navodi kao stub vjere, kao granica izmedu vjerovanja i nevjerovanja, kao stalni podsjetnik u robovanju Allahu dz.š u želji za dobrocinstvom i ostavljanjem loših stvari.

Namaz je propisan kako bi se covjek pet puta na dan sjetio ahireta, njegovih nagrada i kazni, i makar za trenutak potpuno zaboravio dunjaluk koji nas neprestano obasipa svojim zabludjelim carima i odvraca nas od pomisli na ahiret. Upravo u tom podsjecanju na ahiret i shvatanju svoje sicušne uloge u odnosu na Uzvišenog Allaha dz.š. najveci znacaj ima upravo namaz. Namaz bi nas neprestano trebao podsticati na cinjenje dobra i odvracanje od zla, kako bi za ahiret pripremili što više dobrih dijela.

Medjutim danas se namazu cesto pristupa formalno, na namaz se ne ide sa skrušenošcu i najcešce ljudi ne shvataju namaz kao sastanak sa Najvecim Vladarom svijeta, a u namazu misle o raznim drugim stvarima vezanim za dunjaluk. Mnoge predaje govore o tome kako su ashabi Poslanika s.a.v.s. pred namaz preblijedili, nekima je srce toliko lupalo da su to i drugi mogli cuti, neki nisu znali ko klanja sa njihove lijeve i desne strane, a neki cak nisu culi kada se srušio stub od džamije za vrijeme namaza.

Uzrok ovakvim namazima je svjesnost Allahove dž.š velicine, strah, nada, skrušenost, a kao posljedica svega navedenog jaka koncentracija. Uzroci smanjenja koncentracije mogu biti vanjski i unutrašnji. Vanjski uzroci su buka, šarenilo prostora te druge stvari koje skrecu pažnju. Zbog toga takve stvari treba svesti na minimum kao što je radio Poslanik s.a.v.s. i njegovi ashabi. Ashabi su kao sadaku dijelili citave bašte zato što su im njihovi plodovi skretali pažnju prilikom obavljanja namaza.

Poslanik s.a.v.s. je na hutbi bacio prsten da bi pokazao ljudima kako se treba odnositi prema stvarima koje ometaju namaz, a drugom prilikom je kao sadaku dao svoje sandale na kojima je promjenio kaiš i koje su mu smanjivale koncentraciju dok je obavljao namaz.

Kao mjesto za namaz ashabi su birali zatamnjene i male prostorije u kojima su bili najsmireniji i najskrušeniji.
Ovo je lakše izlijeciv i lakše otklonjiv problem koncentracije u namazu.

Drugi uzrok koji zaokuplja misli je unutrašnje prirode. Put lijecenja ovog uzroka je da prisiliš sebe da razumiješ ono što uciš u namazu i da budeš zaokupljen samo namazom. Za to ce nam pomoci priprema prije pocetnog tekbira, na taj nacin što cemo se sjecati ahireta, težine stajanja pred Allahom dž.š., tevbe i sl.

Kada se cuje poziv mujezina neka ti se u srcu nadje odjek poziva na Sudnjem danu, pokaj se u onome u cemu si pretjerao i stani pred Allaha dž.š. Stani tako kao što stoji griješni rob, koji se pokajao i vratio svome Gospodaru pogete glave od stida i straha.

Prilikom stajanja u namazu neka ti glava bude smirena i pogeta, kao upozorenje srcu da mora biti skrušeno i ponizno te cisto od oholosti i uzdizanja. Ovdje treba imati na umu stajanje pred Allahom dž.š. i polaganje racuna za svoja djela. Ukori sebe govoreci:» Tvrdiš da poznaješ Allaha dž.š. i da Ga voliš, zar se ne stidiš da Ga moliš kao jedan od poniznih robova, a bojiš se ljudi, a Njega se ne bojiš iako je On najpreci da Ga se boji!?»

Zato kada je upitao Ebu Hurejre r.a.: «Kako izgleda stid od Allaha dž.š.?» Poslanik s.a.v.s. je rekao: Da se stidiš Njega kao što se stidiš i nekog cestitog covjeka iz tvog naroda.»

Kada prouciš Euzu znaj da je šejtan tvoj neprijatelj i da je spreman da ti odvrati srce od Allaha dž.š. iz zavisti prema tebi jer ti dozivaš Allaha ,a on je proklet. Ucenjem Euze ti tražiš zaštitu kod Allaha dž.š. od onoga što šejtan voli, pa stoga sve što te zaokuplja u namazu jesu šejtanske vesvese, jer nije svrha izgovaranje jezikom vec znacenje onoga što se uci. Kada izgovorimo Elhamdulillah trebamo se sjetiti blagodati koje nam je podario Allah dž.š. i zahvaljivati mu na tome.

Kada kažemo er-Rahman-niRahim «Milostivog Samilosnog» neka su ti na umu blagosti Allahadž.š. kako bi ti se javila želja da mu se obratiš molbom. Maliki jevmid-dini «Vladaru Sudnjeg dana» U tom se trenutku treba sjetiti teškoce Sudnjeg dana.

Rijecima ,ijj’ake na’budu ve ijj’ake neste’in «samo Tebe obožavamo i samo od Tebe pomoc tražimo» obnavljamo priznanje o svojoj slabosti, potrebi i želji za dobijanjem snage i pomoci. Na kraju tražimo ono što nam je najvažnije, ihidines-Siratel-mustekim «uputi nas na pravi put». Treba se truditi da u toku citavog namaza budemo skrušeni, bilo naša unutrašnjost ili spoljašnjost.

Poslanik s.a.v.s. je rekao kada je vidio da se neko igra sa bradom za vrijeme namaza: «A što se tice ovoga, da mu je srce skrušeno i tijelo bi mu bilo skrušeno.» Što se tice ruku’a i sedžde, potrebno je da se obnovi spoznaja i sjecanje na Velicinu Allaha dž.š. Sa ruku’om se ponovo potvrdjuje poniznost i skrušenost prema Njemu, a u svemu tome srcu treba pomoci jezikom slaveci svoga Gospodara.

Podižuci se sa ruku’a nadamo se da ce nam se Allah dž.š. smilovati izgovarajuci rijeci «Allah odgovara onome ko Mu zahvaljuje» Nakon toga spuštamo se na sedždu koja je najuzvišeniji cin poniznosti. Tim cinom postavljamo stvari na pravo mijesto jer smo mi od prašine i njoj cemo se vratiti. Na sedždi ponovo omekševamo srce velicajuci Allaha dž.š. rijecima»subhane Rabbiel e’ala».

Kada sjedimo u namazu treba se ponovo prisjetiti da vlast pripada Allahu dž.š., što je i znacenje «ettehijjatu». Neka ti u srcu bude Poslanik s.a.v.s. i njegova plemenita licnost. Nakon toga nazivamo selam svim cestitim Allahovim stvorenjima(govoreci esselamu alejna ve ala ibadillahisalihin).

Prilikom predavanja selama sjeti se da selam predaješ i melekima i prisutnima, a na kraju namaza iskaži zahvalnost Allahu dž.š. što ti je omogucio da izvršiš ovo djelo.

Na kraju cu spomenuti hadis Poslanika s.a.v.s.u kojem nam savjetuje kako da klanjamo svoj namaz rijecima: «Klanjaj kao da klanjaš oproštajni namaz.». Nakon ovih rijeci bi nam trebalo biti jasno kakav treba da bude naš namaz, pa molim Allaha dž.š. da nas ucini od onih koji upotpunjavaju svoj namaz , a ne od onih za koje je Poslanik s.a.v.s. rekao: «Najlošiji kradljivac je onaj koji krade od svog namaza.

Moli Allaha da ti pomogne protiv sejtanskih spletki, klanjaj sto vise nafila,kako bi nadoknadio one namaze I rekjate u kojima si lose mislio o Nasem Stvoritelju Allahu subhaneh. A Allah najbolje zna!

*************************

4. Olaksice nekim osobama (sahibi uzur)

Pitanje:

EsSelamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu,

da li osoba koja je sahibi uzur kada je na putu moze sa jednim abdestom sastaviti i klanjati dva namaza??

Odgovor:

Ve alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuh,

1. Definicija

Sahibi-uzur je svaka osoba koja nije u stanju čuvati pravnu čistoću (abdest), ona se konstatno nalazi u stanju koje se u islamskom pravu definiše kao stanje ”hadesa” (pravne nečistoče). Takav status ima osoba kojoj neprestano istječe mokraća, krv (mustehada) ili mezj (tekućina koja izlazi nakon pri spolnom nadražaju ili razmišljanju o polnom odnosu), osoba koja nekontrolisano pušta vjetar, ranjena ili ozlijeđena osoba kod koje krv neprestano izlazi, i sl.

2.Obaveza sahibi-uzura

Obaveza je sahibi-uzuru, nakon što nastupi namasko vrijeme, oprati mjesto na kojem istječe mokraća ili krv, staviti povez na njega i pričvrstiti ga koliko je god u mogućnosti (kako bi spriječio daljne istjecanje) – osim ako iz opravdanog razloga ne smije staviti povez – uzeti abdest i odmah pristupiti obavljanju namaza. Ako odmah obavi namaz, izvršio je ono što se od njega traži i njegov namaz je validan, a toleriše se i odgađanje namaza radi čekanja džemata ili spremanja za namaz (oblačenje odjeće i sl.).

3. Dokazi

a) Dokaz za obavezu stavljanja poveza uzet je iz riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Hamni bint-Džahš kada mu se ona požalila na stalno istecanje krvi: ”Stavi komadić pamuka, to bi trebalo zustaviti krv.” A kada je rekla da je istjecanje puno jače od toga da bi se na taj način moglo zaustaviti, rekao je: ”Onda, stavi povez!” (Ebu-Davud, 287; Tirmizi, 128.; Ibn-Madže, 622.; Ahmed: 6/439., i drugi).

b) Dokaz da je sahibi-uzur obavezan uzeti abdest za svaki namaz i to nakon što nastupi njegovo vrijeme (ako bi uzeo prije namaskog vremena, njegov abdest smatrao bi se nevažećim) nalazimo u riječima Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ”Zatim se abdesti za svaki namaz.” (Buharija, 226.).

c) A da je sahibi-uzur obavezan obaviti namaz odmah po stavljanju poveza i uzimanju abdesta na to upućuje šerijatsko pravilo: ”Onaj koji je prinuđen da uradi nešto što je u osnovi zabranjeno, ograničit će se samo na onome što je potrebno da bi izašao iz stanja prinude”.

To bi u ovom slučaju značilo: u osnovi je zabranjeno klanjati namaz u stanju pravne nečistoće (hadesa), izuzetak je osoba kod koje je to stanje trajno, ako se ta osoba ograniči na vremnski period koji je potreban za povezivanje, abdest i obavljenje namaza ispunio je potrebu i ne smije je prelaziti.

4.Izuzetak

Definicija sahibi-uzura, izuzima osobu kod koje stanje pravne nečistoće (hadesa) nije stalno (trajno, bez prekida), nego u određenim vremenskim periodima prestaje. Recimo, sat vremena joj curi mokraća, a zatim pola sata miruje. Takvoj osobi nije dozvoljeno obavljati namaz u vrijeme kada istječe mokraća, obaveza joj je sačekati do vremena kada istjecanje prestaje i klanjati, osim ako se boji da će izići namasko vrijeme, tada će klanjati kao i sahibi-uzur.

Tekućina koja izlazi zajedno sa mokraćom nije sperma nego vedj, a vedj ima isti status kao i mokraća – obaveza ga je oprati i abdestiti se poslije toga. Sahibi-uzuru je bolje da ne predvodi džemat, jer ima učenjaka koji smatraju da on ne može biti imam i da je njegovo imamet neispravan, osim ako predvodi džemat koji je u istom stanju kao i on. Nema smetnje da spaja namaze na putu,kada se pripremi za ibadet kako je pojasnjeno! A Allah najbolje zna!

*************************

5. Sprecavanje trudnoce radi zdravlja

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Postovani sejh,
Moja hanuma je imala mozdani udar i nije imala nikakvih posljedica nakon toga,hvala Allahu, medjutim mora do kraja zivota da uzima lijekove za razredivanje krvi kao preventivu protiv novog mozdanog udara. Ova preventiva je propisana od lijecnika specijaliste za srce i nije bilo drugog nacina niti je moguc operativni zahvat da bi se otklonila urodena mahana na srcu nego se to mora rijesavati na ovaj nacin.

Lijecnica opste prakse i specijalistkinja lijecnica su rekle da na trudnocu ne smije ni pomisljati i treba da uradi nesto od sigurne preventive i zastite protiv trudnoce jer bi u tom slucaju bio ugrozen zivot i majke i djeteta.

Takoder vodio sam hanumu kod lijecnice Ginekologa i ona je takoder potvrila ovo i rekla da od svih sredstava kontrracepcije malo njih ima koji su 100% sigurni a nisu stetni.Tako npr.:
– nove sprice i tablete ona nesmije uzimati zbog zoga sto trosi lijekove za razredivanje krvi,
– spiralu nesmije zbog jakog krvarenja,
– a ostala sredstva i prirodno cuvanje nisu sigurni.

U slucaju zaceca djeteta postoji zivotna opasnost za majku a za dijete jer ono ne dobiva prirodnu krv.U ovom slucaju je velika mogucnost da dijete bude sa velikim mahanama i to se je dokazalo do sad.U ovom sam pricao i sa muslimanom ljekarom koji je ginekolog u penziji i on je isto rekao da zena nesmije zatrudniti nikako.

Moje pitanje je:
Da li je mojoj hanumi halal-dozvoljeno da izvrsi malu operaciju tzv.”podvezivanja jajnika” i tako bude 100% sigurna a sve ostalo ide normalno. Ovu operaciju u ovom slucaju placa Zdravstvena ustanova drzave uz kojoj zivim, a inace se placa.Znaci steta je otkrivanje avreta prilikom operacije a za zastitu od trudnoce nema bolje preventive.
Imamo cetvoro zdrave djece elhamdulilAllah

Molim te da na ovo pitanje sto prije odgovoris, a Allah s.v.t nam je svijedok da sam ti predstavio pitanje realno i istinito. Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu

Tvoj brat i sestra

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ukoliko je stanje onakvo kakvim ste ga vi opisali, nema smetnje da se podvrgne tom operativnom zahvatu,s ciljem I nijetom spasavanja licnog zivota majke I djeteta. Ali ostaje napomena veoma bitna,da je ova situacija specificna za vas,dok je osnova kod sprecavanja zaceca,kod vecine islamskih pravnika,zabrana. A Allah najbolje zna!

******************************

6. Trgovina u mesdzidu

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Dali je dozvoljeno prodavati-kupovati stvari u Mesdzidu? N.pr. garderoba,svoje neke stvari koje meni nisu vise od koristi itd.. Da vas Allah nagradi.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Islamski ucenjaci su na osnovama Kur’ana i sunneta uspostavili i mnoge pravne norme koje se odnose na ponasanje ljudi naspram dzamije. Navescu nekoliko primjera koji mogu posluziti boljem razumijevanju navedenoga.

– Dozvoljava se boravak u dzamiji i mimo odredjenih termina za vaktove, s ciljem ucenja Kur’ana ili sticanju novog znanja.

– Zabranjuje se trgovina (kupoprodaja) u dzamijama.

– Zabranjuje se svaka svadja i podizanje glasa.

– Nije pozeljno da u dzamiju ulaze mentalno bolesne osobe, osim zbog njihovog lijecenja.

– Dozvoljava se i pozeljno je organizovati naucna predavanja, pogotovo iz vjerskih oblasti.

– Lijepo je da je dzamija otvorena i da je dozvoljen pristup u svim vaktovima, kao i van njih, osim ako se smatra da postoje opravdani razlozi za ocuvanje dzamije i zastitu njenog inventara pod kljucem.

– Zabranjuje se gradnja dzamija na mezarima (grobovima).

– Nije pozeljno da se izlazi iz dzamije, poslije proucenog ezana, sve dok se namaz na zavrsi.

Posto se dzamije nazivaju i Allahovim kucama, onda je moguce i svakome pametnom covjeku shvatiti da se u njima mogu raditi samo Allahu ugodne stvari, a sve nasuprot tome je zabranjeno.

Napomena:
Ako ima prostor u sklopu dzamijskoga harema, poput ljetnje basce I sl. onda nema smetnje da se na tim mjestima organizuje neka solidarna akcija ili trgovina.
A Allah najbolje zna!

****************************

7. Pojasnjnje hadisa

Pitanje:

Molim da mi pojasnite sljedeci hadis: “Sklapajte brakove i mnozite se, jer cu se ja sutra na Sudnjem Danu ponositi vasom brojnoscu pa makar i nedonoscetom.” Naime nije mi jasno to nedoscetom, jer ja imam jedno, pa tu kao da se omalovazava, subhanallah, nedonosce sa tim “maka”r. Ili se odnosi na nerodjeno dijete. Hvala.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ovaj hadis sam nasao u slijedecoj formi:
Aisa r.a.prenosi da je Poslanik a.s.rekao: *Brak je od mog sunneta. Ko ne bude prakticirao moj sunnet, meni ne pripada! Zenite se, jer cu se ja ponositi brojnoscu svoga ummeta nad drugim! Ko bude imao mogucnost-neka stupi u brak ,a ko ne bude-neka posti, jer mu je post stit! (Hadis biljezi Ibn Madze u Sunenu,br.1846/Sejh Albanijj ga je ocjenio vjerodostojnim)

Hadis u formi koja stoji u dopisu, nije mi poznat. Posalji mi izvor odakle si ga procitala, pa cemo ustanoviti njegovu autenticnost. A Allah najbolje zna!

Na pitanja odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta