Odgovori

Kur’anske sure latinicom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Sellam Allejkum draga Braco…

…posto sam cesto pokusavao a do sada nisam mogao da dobijem, obracam se vama sa molbom dali je moguce da mi putem maila posaljete suru Ya`sin sa arapskim izgovorom a napisana latinicom, velika mi zelja da tu suru naucim napamet ali neznam gdje bih je mogao naci.

Bez obzira na odgovor insaAllah ce vam Allah subbhaneh we teala svaku zelju ispunit i bogato vas nagradit za ono sto radite, ja na bolju muslimansku stranu do sad nisam nailazio…

Sellam Allejkum i svako dobro!

Odgovor:

Ve alejkumu selam

Najprije da se zahvalimo na rijecima pohvale upucene moderatorima veb sajta uz molbu Uzvisenome da im to upise u sevap I nagradu na Sudnjemu danu, amin!

Sto se tice ucenja kuranskih ajeta putem transkripcije harfova,znaj dobro da je ulema to ostro osudila,pogotovo osobama koje imaju mogucnost sposobnost I zdravlje da savladaju sufaru I samostalno uce u kuranu.

Drugi razlog jeste to sto nijedna transkripcija nije u tolikoj mjeri validna da odgovara originalu,pa se bojati za svakoga ko pribjegne ovoj*olaksici* da nece imati obecanu nagradu I sevap.Arapski jezik je veoma precizan,u sebi sadrzi pojedine harfove koji su specificni samo za njega.Primjera radi kako ti neko ispravno moze prezentovati izgovor *ajn ili dad*?To su harfovi koji imaju svoje ishodiste I nacin izgovora,koja treba pred ucenim da se vjezba.U suprotnom doci cemo u situaciju da ucimo nesto potpuno strano I nepoznato,kako kuranu tako I arapskome jeziku.

Apelujem na tebe I sve ostale koji se odluce krenuti ovim putem da dobro razmisle, kako na sebe ne bi prizivali Allahovu srdzbu i gnjev jer bi se ucilo nesto sto Allah nije propisao niti naredio. Primjera radi,imas priucenih danas koji izgovaraju *Allahu egber*//Allah je najprasljiviji//,umjesto Allahu ekber//Allah je najveci//.

Ispravan put jeste da se malo potrudis, 28 harfova savladas, I samostalno ucis Allahov govor,I steknes nagradu za svaki prouceni harf = 10 sevaba, pa neka se za to trude trudbenici! A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta