Odgovori

Ne znam da li je nevina

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum,

Evo ponovo me životna nedoumica navela da potražim od vas savjet kao učenjaka ali kao i brata u vjeri. Ja sam vas jednom ranije pitao za neki problem i pošto sam bio jako zadovoljan sa onim što ste napisali (za što molim od Allaha dž.š, za vas svaku i najljepšu nagradu), pa ohrabren time a sve se nadajući kakvom hair rješenju evo ponovo odlučih da tražim savjeta.

Problem je možda danas jako čest ali se o tome ili ne govori ili se ne govori u svjetlu ovoga svega što nas okružuje. Naime upoznao sam jednu djevojku isprva prvo kao prijateljicu i kolegicu a kasnije postadoh jako zainteresovan za nju. Hoću da napomenem da iako sam je prije nešto poznavao ipak je ona moju pažnju probudila kada sam je jedne prilike za vrijeme pauze na poslu (pošto radimo u istoj firmi) primjetio na podne namazu.

Tek tada sam je počeo posmatrati kao neku koja bi eventualno sutra mogla biti moja žena. Ja sam hvala Allahu musliman i pošto razmišljam o traženju pogodne djevojke mislio sam da nema bolje prilike od nje. Ona je lijepa, pametna i inteligentna i bio sam vrlo često u prilici da se uvjerim u njene prednosti i vrline ali i neke manje mane što mi nije zasmetalo, a vidim klanja i posti pa šta čovjek bolje da traži. Onako ispodtiha ja sam ponekad u sebi mislio i tražio od Allaha dž.š da nas spoji i obdari ljepotom na ovom svijetu koja se zove brak.

I tako nadajući se i gubeći nadu naizmjenično ta djevojka mi poče davati neke pozitivne signale pa nekako dođoh i ja u priliku da sa njom malo porazgovaram o tim stvarima (brak i sl). Nemogu da krijem da nisam počeo dobijati neka lijepa osjećanja prema njoj, ali tada se tek pojaviše problemi. Iako je ona sada u Islamu priznala mi je da nije uvijek bilo tako i da nosi sa sobom breme prošlosti za koje se pokajala i tražila oprost i sada svoj život, Allahovom milošću usmjerava na pravi put.

Rekla mi je da je prije imala momka sa kojim nije bila u šerijatskoj vezi, i nekako mi nagovjestila da je sa njim imala seksualne odnose. Meni je to nekako ružno i ispod dostojanstva da je pitam da mi kaže to doslovno, ali sam skoro siguran da se takvo nešto desilo. Ona mi kaže da jednostavno nemože nikako ispraviti ono što se desilo u prošlosti, da traži oprosta i kaje se i traži od mene da odlučim šta dalje.

Mene znači konkretno zanima šta uraditi u ovakvoj situaciji, kada je djevojka uradila nešto ovakvo u svojoj prošlosti pa onda se izmjeni i krene pravim putem, kako čovjek da se postavi, jer sam i prije naišao na sličan slučaj djevojke koja je takođe bila u Islamu ali je imala isto breme iz prošlosti.

Ono što mi treba je stav vjere po tom pitanju pa bilo da ima više ili samo jedno mišljenje i da li bi nama bilo prepreka za brak ako bi se time zaštitili od nekih većih grijeha. Znam za propis da se bludnica ne udaje ni za kog osim za bludnika i obrnuto ali me interesuje da li se to može primjenti i u ovom slučaju. Možda o ovom ne bih trebao razmišljati ovoliko ali nemogu da krijem da mi je bilo stalo do nje a sad evo nisam siguran šta uraditi.

S druge strane ne želim da pogriješim budući da je ona povratnik u vjeru i da mojim nepromišljenim potezom napravim neku štetu njoj jer i ona mi je sama rekla da je nekad muči to što vidi da nemože naći nekoga ko nije drugačiji i ne pripada onom životu od kojeg se ona el-hamdulillah okrenula. Ja nisam ni neću da joj budem sudija ali me strah da joj sutra u ljutnji i huji možda nešto ne prigovorim ili nabijem na nos. Za sebe mogu reći da sam vjernik, ali da moj iman nije uvijek onakav kakav bi trebao biti i da sam ja sigurno radio neke greške u prošlosti ali hvala Allahu ne ovakve krajnosti.

Zbog svega ovoga što se dešava uz Allahovu pomoć evo počeh i ja da redovnije izvršavam moje islamske obaveze, pa nekako gledam da mi je ova djevojka bila sebeb da razmislim i opametim se. Pa zamolim Gospodara da njoj da nagradu za to a meni učvrsti korake i podrži me da ustrajem. Pitanje je malo dugo ali ja nisam znao drugačije već ovako, a sve ovo me poprilično emotivno pogađa.

Takođe vas molim da me uputite u neku literaturu koji bih mogao pogledati da se malo bolje uputim u temu.

Odgovor:

Ve alejkumusselam,
Uistinu Allah subahneh prima pokajanje koje se ucini od srca a s druge strane oprasta grijehe I prelazi preko njih kada se ucine u neznanju I prije slijedjenja Pravoga Puta. Znaj da niko od nas nije idealan, I da svako od nas treba da se popravlja I koriguje I vrsi samoobracun, dnevni,sedmicni mjesecni godisnji, kako se nebismo zanjeli *mnostvom* ibadeta is druge strane zanemarili ili nedaj Boze podcijenili necije pokajanje.

Allah subhaneh upucuje koga zeli kada On zeli I ostavlja u zabludi koga hoce do Njemu poznatoga roka. Najprije smo duzni dobremo ocistiti kucni prag,prije nego budemo u mogucnosti da sudimo o tudjem. Allah subhaneh nas je stvorio kao gresne insane koji ce mu se kajati I traziti oprosta za svoje grijehe,uz napomenu da svi ibadeti koji su nam naredjeni su po nase dobro.

Ako se bojis za sebe da ce ti neciji detalj iz proslosti zasmetati, bez obzira koliko pokudan bio, onda je bolje da svoju srecu potrazis na drugoj strani. Nemoj sebe da zavaravas da ces moci to preboliti,a onda prigovarati tokom bracnoga zivota,pogotovo u stanju ljutnje.

Otvorenog dijaloga pridjite jedno drugom pa ako ustanovite da mozete dalje nastaviti zajedno ,molim Allaha da vam podari hairli I bereketan brak.

Allah subhaneh je obecao da ce sve grijehe oprostiti osim sirka,tako da nema smetnje da stupis s tom zenom u brak,niti se ona smatra bludnicom.

Sura: 3 [Ali-’Imran (Imranova porodica)] Ajet: 135
…i za one koji se, kada grijeh počine ili kad se prema sebi ogriješe, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole – a ko će oprostiti grijehe ako ne Allah? – i koji svjesno u grijehu ne ustraju.

Sura: 4 [An-Nisa (Žene)] Ajet: 17
Allah prima pokajanje samo od onih koji učine kakvo rđavo djelo samo iz lakosmislenosti, i koji se ubrzo pokaju; njima će Allah oprostiti. – A Allah sve zna i mudar je.

Sura: 4 [An-Nisa (Žene)] Ajet: 27

Allah želi da vam oprosti, a oni koji se za strastima svojim povode žele da daleko s pravog puta skrenete.

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta