Odgovori

Ples za muža i sestrama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejk!

Imam dva pitanja, za koja mi je potreban hitan odgovor!
Da li je zeni muslimanki dozvoljeno da plese svome muzu uz ilahije bez muzike, i inace, s nijjetom ucvrscivanja njihove ljubavi i bracne veze?

Da li je sestri muslimanki dozvoljeno da plese pred drugom sestrom ( npr. vjencanja, zenska sijela…), ukoliko tom skupu prisustvuje vise sestara.

Molim vas da mi sto prije odgovorite, da bih ja odgovor mogla proslijediti ostalim sestrama. Da vas Allah nagradi!
Selam!

Odgovor:

We alejkumusSelam!

Sto se tice plesa svome muzu dozvoljeno je, cak i preporucljivo, uz napomenu da detalji nacina ucvrscivanja vase bracne veze ostanu u sklopu kucne tajne koja ne treba da se prenosi drugima.

A sto se tice plesa pred sestrama, Poslanik a.s. je rekao da se *djela vrijednuju prema nijjetu*, sto znaci, da ako se organizuje takvo sijelo, mora biti provjereno I potvrdjeno da detalji toga sijela nece ici za siru masu.

Svjedoci smo vremena kada se mnoge lazne I nepotvrdjene vijesti sire, a sejtan je taj koji uzurba putem svojih pomagaca iste, kako bi se razorilo jedinstvo muslimanskoga saffa. Osnova kod zene jeste da pokriva svoje tijelo. To pokrivanje cine ogrtac I prekrivac za glavu.

Nije dozvoljeno zeni da oblaci tijesnu, prozirnu niti kratku odjecu I na taj nacin da se setka u drustvu pred drugim zenama,a nekoliko je glavnih razloga zabrane:

· Niko vam ne moze garantovat da necete biti fitna za neciji pogled u tom drustvu

· Moze biti da budete ljepsi izgledom od ostalih pa ce vam zavidjeti I mozda vas I ureci

· Nemate garanciju da vas izgled nece neko opisati svome muzu ili nekome s kime niste u dobrim odnosima, pa cete biti top tema jutarnjih kahva

· To okupljanje nije radi Allaha, a sam cin otkrivanja potpada pod oponasanje nevjernika, sto je dovoljan razlog zabrane

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta