Sedmerica odabranih u hladu Arša / #2. Mladić stasao u pokornosti Allahu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U hadisu kojeg prenosi ebu Hurejre, od Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da je rekao:

سبعةٌ يظلُّهم الله في ظلِّه، يوم لا ظلَّ إلا ظلُّه: إمامٌ عَدْلٌ

„Sedam kategorija ljudi će Allah staviti u svoj hlada na dan kada drugog hada, osim Njegovog, neće biti: pravedan predvodnik…“, a nakon toga dolazimo do druge kategorije, a to je:

وشابٌّ نَشَأَ في عبادة الله،

„…mladić koji je stasao u pokornosti Allahu…“, dok su drugi u igri i zabavi svoju mladost provodili, ovaj mladić se sa svojim Gospodarem osamljivao.

Ovog mladića je Allah Uzvišeni od rane mladosti nadahnuo ka najboljim djelima, omilio mu činjenje hajra, a grijehe mu omrznuo i on je na tom putu ustrajao sve dok nije zrelost i starost, a nakon toga smrt, u islamu dočekao.

Njegov primjer je primjer grupe mladića koje je njihov narod od Allahovog puta pokušao odvratiti, pa ih je Allah učvrstio i na sigurnom mjestu, u jednoj pećini ih, na tristo devet godina uspavao. Allah o njima kaže:

إِنَّهُمْ فِتْيَةٌ آمَنُوا بِرَبِّهِمْ وَزِدْنَاهُمْ هُدًى

To su bili momci, vjerovali su u Gospodara svoga, a Mi smo im ubjeđenje još više učvrstili.“ (El-Kehf: 13.)

Ibn Kesir u svome Tefsiru spominje da su svi oni bili iz uglednih, vladajućih porodica, pa su dvore i udobne odaje zamijenili poćinom radi Allahovog zadovoljstva.

Ugled u narodu i bogatsvo koje su posjedovali njihovi očevi su napustili radi Allaha. Sve ovo u periodu mladosti, kada njihova krv vrije, a strasti se rasplamsale.

S obzirom na požrtvovanost mladića koji pred valovima izazova, iskušenja i smutnji stoji ponosno i hrabro, Allah Uzvišeni ga na Sudnjem danu izvodi ispred svih stvorenja i daje mu svoj hlad.

Allah Uzvišeni nam na primjeru mladića iz pećine govori o ustrajnosti i vrijednosti njihovog džihada – borbe za istinu:

وَرَبَطْنَا عَلَىٰ قُلُوبِهِمْ إِذْ قَامُوا فَقَالُوا رَبُّنَا رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ لَنْ نَدْعُوَ مِنْ دُونِهِ إِلَٰهًا  لَقَدْ قُلْنَا إِذًا شَطَطًا

Osnažili smo bili njihova srca kad su se digli i rekli: “Gospodar naš – Gospodar je nebesa i Zemlje, mi se nećemo pored Njega drugom bogu klanjati, jer bismo tada ono što je daleko od istine govorili.“ (El-Kehf: 14.)

Bili su iskreni prema Allahu, pa ih je Allah pomogao. Dali su mu svoju mladost, a on im je dao svoj hlad i Vječni Džennet.

شابٌّ نَشَأَ في عبادة الله،

„…mladić koji je stasao u pokornosti Allahu…“

Ovaj mladić zna da je dunjaluk prolazan, ali isto tako, on je ubjeđen da će pred Gospodara svoga stati i da će ga Allah pitati u šta je potrošio svoju mladost.

Ovaj mladić slijedi svoga Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem i sluša njegov savjet:

اغْتَنِم خمسًا قبل خَمْسٍ: شبابَك قبل هَرَمِكَ

Iskoristi pet stvari dok ti nije došlo drugih pet…“, a prva od njih je: „Iskoristi svoju mladost prije starosti.“

On je svoju mladost iskoristio u izučavanju islama i korisnih nauka.

Mladić koji je odrastao u pokornosti Allahu sluša i poštuje svoje roditelje i čini im dobročinstvo. On dovi za njih dovom Ibrahima, alejhi selam:

رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ

Gospodaru naš, oprosti meni, i roditeljima mojim, i svim vjernicima – na Dan kad se bude polagao račun!” (Ibrahim: 41.)

Ovaj mladić se trudi da osnuje hairli porodicu s kojom je Allah zadovoljan, a Allaha moli da ga sačuva bluda, jer su iskušenja bluda za njega velika, posebno u današnjem vaktu. U tome mu je uzor Jusuf, alejhi selam, mladić, koji je bio pozvan na grijeh, pa je rekao:

قَالَ رَبِّ السِّجْنُ أَحَبُّ إِلَيَّ مِمَّا يَدْعُونَنِي إِلَيْهِ

Gospodaru moj” – zavapi on – “draža mi je tamnica od ovoga na što me one navraćaju.” (Jusuf: 33.)

Mladić koji je stasao u pokornosti Allahu se kaje za svoje grijehe i dužnosti koje je prema Allahu propustio i moli Allaha da ga na pravom putu učvrsti.

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kao najbolji učitelj i pedagog odgojio je najbolje generacije muslimana, te je zbog toga teško pobrojati i navesti sve primjere čestitih i pobožnih mladića i djevojaka koji su u islamu odrasli i islamu svoj život posvetili.

Prvi mladić koji je primio islam je Alija ibn Ebi Talib, koji ostaje uzor muslimanskoj omladini sve do Sudnjeg dana. Dječak kojeg je odgojio Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, biva spreman žrtvovati svoj život i dati svoju dunjalučku mladost u zamjenu za Džennet u dobro poznatom slučaju prilikom hidžre.

Zatim primjer Usame ibn Zejda, kojeg Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, pred svoju smrt postavlja za vrhovnog komandanta muslimanske vojske u velikom pohodu na Bizantiju, a tada je imao oko sedamnaest godina. U njegovoj vojsci su bili veliki ashabi poput ebu Bekra i Omera.

Njegov otac Zejd ibn Sabit, posinak Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kao mladić od 13 godina je naučio napamet Kur’an, a u ranoj mladosti je bio predsjednik komisije za sakupljanje Kur’ana u jednu zbirku – MUSHAF, u vrijeme ebu Bekra, radijallahu ‘anhum. Nema sumnje da je Zejd činom sakupljanja Kur’ana zadužio muslimane sve do Sudnjeg dana.

U najtežem periodu islama, na samom početku tejnog pozivanja u islam, svoju kuću kao sjedište islamskog poziva daje Erkam ibn Ebil-Erkam, a tada je imao samo 16 godina.

Aiša i Esma, kćerke divnog oca, ebu Bekra, radijallahu anhu, su uzor svakoj mladoj djevojci muslimanki.

Esma je odigrala ključnu ulogu prilikom hidžre. Ona je svake noći tajno donosil hranu Allahovom Poslaniku, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i svome ocu ebu Bekru, dok su se krili u pećini Sevr, nedaleko od Mekke, a tada je imala oko deset godina.

Njena sestra Aiša, supruga Vjerovjesnika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, mlada ostaje udovica, nakon smrti Allahovog Poslanika, međutim, ona ostaje cijeli život da podučava islamu, izdaje fetve, prenosi hadise, savjetuje, odgaja, poziva na dobro, a odvraća od zla.

Ovo su samo neki primjeri mladića i djevojaka čiji su postupci zadužili ummet Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem. O njima moramo govoriti svojoj djeci, da znaju ko su bili naši preci. U njima naša djeca trebaju gledati najbolje uzore kako doprinjeti islamu.

Molim Allaha da uputi našu omladinu stazom vjerovjesnika. Molim Allaha da našu omladinu učini slugama islama i našim najboljim nasljednicima.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta