Tekstovi

Šejtanove strijele

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Šejtan se priprema i pažljivo bira svoj plijen. Odlučan je dok ispaljuje strijele da prođu kroz vaše oči, kidajući veo čednosti. To pobuđuje želje slabog srca, koje naređuje tijelu da teži zadovoljenju takvih želja. Jezik govori, noge hodaju i tako se čine nezakonita djela i duša pada u blato grijeha.

To im je bolje…

Kako bi odagnali ovo šejtanovo navođenje, Uzvišeni Allah nas je uputio – i muškarce i žene, da spustimo pogled. Uzvišeni Allah kaže:Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; to im je bolje, jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade. A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim…(En-Nur. 30.-31.)

Ibn Kajjim, Allah mu se smilovao, kaže: “Pogledajte točnost kur’anskog izraza u vezi spuštanja pogleda, Allah Svemogući podsjeća nas da nespuštanje pogleda uzrokuje propast i patnju na dunjaluku i na ahiretu. Nespuštanje pogleda temelj je problema koji muče čovjeka. Nezakonit pogled generira misli, zatim misli stvaraju ideje, zatim ideje stvaraju želje, zatim želje generiraju volju, koja se razvija u odlučnost, tada se radnja neizbježno odvija ako ju ništa ne može spriječiti.”

Ovo je šejtanov destruktivni posao, kojim hvata u zamku onoga tko ne spušta pogled, a zatim bilježi slike i prizore koje vide njegove izdajničke oči. Prokleti šejtan čeka trenutak slabosti u čovjekovoj vjeri da pusti ove slike i prizore u njegovom umu i duši, rasplamsavajući njegovu seksualnu želju, koja dominira srcem koje naređuje tijelu da ne posluša Svemogućeg Allaha, i tako ukrug… Što je više različitih slika, to će biti lakše uzbuđenje i padanje u grijeh. S druge strane, što je manje slika i prizora, to će njihov utjecaj i utjecaj na srce biti slabiji. Lakše je strpljenje kod obaranje pogleda nego strpljenje nad boli posljedica neobaranja pogleda.

Brate koji ne čuvaš pogled, ako tvoje oči lutaju okolo gledajući čari  žena, zasadio si u svoje srce trnje gubitka i žaljenja.

On zna poglede koji kriomice u ono što je zabranjeno gledaju

Uzvišeni Allah kaže: On zna poglede koji kriomice u ono što je zabranjeno gledaju, a i ono što grudi kriju...” (Gafir, 19.)

Ibn Mesud, neka je Allah Zadovoljan s njim, kaže za ovaj ajet: “Odnosi se na čovjeka koji uđe u nečiju kuću u kojoj je među njima lijepa žena, ili da lijepa žena prođe pored njih (skupina muškaraca), i dok ga oni ne primjećuju, on gleda u nju, a kada ga vide, on spusti pogled. Međutim, Uzvišeni Allah zna da on iznutra želi vidjeti njena stidna mjesta.”

Allah Uzvišeni kaže: I sluh, i vid, i razum, za sve to će se, zaista, odgovarati.(El-Isra, 36.)

Kako bi ovaj čin učinio još odvratnijim za duše, Poslanik sallallahu alejhi ve sellem ga je nazvao preljubom očiju. Kada te na Sudnjem danu Allah upita o tvojim pogledima, jesi li pripremio odgovor na to?

Uništavanje domova

Primjetno je da je jedan od najvažnijih uzročnika problema u mnogim domovima neobaranje pogleda. Kad muž ne pazi na svoj pogled, u njegovo će srce prodrijeti usporedba između njegove žene i drugih. Ova usporedba uzrokuje mnoge probleme u domovima, kada muž zamoli svoju ženu da mu da ono što vidi od raskalašenih žena, a provokativne slike mu se utiskuju u svijest. Također je primjetno da je neobaranje pogleda jedan od glavnih razloga oodgađanja ženide. To je zato što mladić već u mislima ima više primjera lijepih djevojaka, posebno onih koje gleda na televiziji i traži da dobije jednu poput njih. Ipak, neće dobiti ono što želi, jer ono što vidi na televiziji općenito je varljiva ljepota i lažna ženstvenost, te ga tako šejtan navodi na odgađanje braka.

Čuvajmo pogled, bit ćemo pitani.

Izvor: www.islamweb.net

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta