Humanitarni kutak

Septembarska akcija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Draga braco i sestre, ova akcija traje jos oko jednu sedmicu, sa napomenom da je do sada pristiglo jako malo uplata za ovu akciju, stoga pozivamo bracu i sestre koji se obicno ne odazivaju na ove akcije da se i oni prikljuce i pomognu ovo plemenito djelo.

Draga braco i cjenjene sestre, prije nego navedemo septembarske slucajeve, zelimo naspomenuti da je do ovogodisnje ramazanske akcije preko NUM stranice prikupljeno preko milion svedskih kruna (preko 200 hiljada KM) za siromasne i bolesne muslimane. Elhamdulillah, i ramazanska akcija je bila jako uspjesna, prikupljeno je oko 39.000 sved. kruna (oko 8 hiljada KM) u humanitarni fond NUM stranice, za socijalno…

ugrozene arapske porodice je prikupljeno oko 35.000 svedskih kruna (oko 7 hiljada KM) i za dawu je prikupljeno oko 28.000 sved. kruna (izmedju 5-6 hiljada KM) – uplate su stizale u raznim valutama. Molimo Allaha, dzelle šanuhu, da Vas sve, koji ucestvujete u ovim akcijama i koji ste dali Vas doprinos, nagradi najboljom nagradom za ono sto cinite za islam i muslimane. Zelimo isto naspomenuti da nama jako, jako mnogo znaci Vase povjerenje u nas i da nam to daje ogromnu snagu da nastavimo sa daljnjim radom na stranici, inshaAllah.

Posto je prikupljena znatna suma za fond NUM stranice ovim putem zelimo Vas ponovo zamoliti da, ako poznajete kakve slucajeve gdje su muslimani u teskom materijalnom stanju da nas obavjestite o njima, kako bi mogli odvojiti jedan dio novca za njih iz ovog fonda, inshaAllah. Ovdje ne mislimo na izgradnju kuca ili za neke skupe operacije, nego o slucajevima gdje ljudi nemaju sredstava za osnovne zivotne potrebe. Prioritet su nam jetimi, samohrane majke sa djecom, bolesni, stare nene i dede, te porodice koje nemaju ili imaju jako mala primanja. Bice nam jako drago ako nam se javite i prijavite materijalno-socijalno ugrozene muslimane na adresu: info@n-um.com , uz napomenu da cemo morati provjeriti te slucajeve kako ne bi doslo do zloupotrebe.

Evo septembarskih slucajeva:

1. Nuhanovic Ismeta iz Bihaca

Za ovu sestru smo prikupljali pomoc u mjesecu maju i prikupljeno je 5.000 KK za nju, medjutim potrebna je suma od 10.000 KM pa ce mo prikupljati ponovo pomoc za nju, inshaAllah.

Ismeta ima 33 godine i majka je troje malodobne djece. Otkriven joj je tumor na mozgu, sto joj stvara velike probleme i od ove bolesti pocela je da gubi vid. Postoji mogucnost operacije u Zagrebu, ali Ismeta nije u stanju da obezbjedi 10.000 KM za tu operaciju jer ni ona, a ni njen muz nemaju zaposljenje, i vec su optereceni sa financijskim problemima.

Draga braco i postovane sestre, pozivamo vas da se odazovete na ovu akciju i da zajednicki pokusamo da pomognemo da se spasi jedan mladi zivot i da troje djece ne ostane bez majke, inshaAllah.

Kod uplata za ovaj slucaj obavezno navesti “za Ismetu”

UPUTSTVO ZA UPLATE ĆETE NAĆI PRI DNU OVOG TEKSTA
________________________________________

2. Familija iz Sarajeva

Ovaj slucaj nam je poslala supruga od jednog naseg poznatog daije:

“Radi se o sestri Fikreti Viteškić. Ova sestra je kucala na mnoga vrata ali je nisu razumijeli u pravom smislu. Bila je pomagana sadakom, vitrama i sl. Ona pokušava da obezbijedi sebi i svome sinu koji je 100% psihički retardiran siguran stalan smještaj. Njoj nije bitan nikakav luksuž niti širina, već samo toliko sa se više ne mora sa tim djetetom seljakati iz stana i drugi, iz kirije u kiriju. Ja ovu sestru potpuno razumijem, jer je već u poodmaklim godina, iscrpljena je, a kako i nebi bila dovoljno joj je samo što je tom djetetu u hizmetu punih 27 godina, koji sam ne zna ni ruke oprati niti jesti dok mu to drugi ne kažu i ne pomognu. Dječak se mnogo boji jer je pretrpio mnoge torture od oca koji je bio alkoholičar.

Što se tiče sestrinog pridržavanja za vjeru, ja mogu potvrditi odgovorno da je ona za svake pohvale. Ona se trudi maksimalno da u životu praktikuje sunnet Allahovog Poslanika, mnogo se trudi, redovno dolazi u školu kur’ana, iako u poodmaklim godinama ona je uspjela da veoma dobro savlada tedžvid, i to mnogo bolje nego neke druge mlađe sestre sa mnogo manje životnih obaveza.
To je ono što ja znam o njoj, a Allaha smao pravu istinu zna, a mi smo Allahov svjedoci na zemlji jedni za druge, kao što je spomenuto u vjerodostojnom hadisu.

Ovoj našoj sestri treba riješti stambeno pitanje, da pokuša sebi da kupi neki minimalan prostor gdje će živjeti sa ovim svojim sinom. Postoji tu jedna veoma jednostavna opcija, njen brat živi sa svojom porodicom u njihovo porodičnoj kući i dopustio bi njoj da skine krov sa kuće i da se njoj izida jedan sprat ili visoko potkrovlje. Ovakav poduhvat ne bi mnogo koštao. Ovoj našoj sestri svaka pomoć u riješavanju ovog pitanja dobro bi došla, da li da se konkretno pomogne sa novčanim sredstvima ili da se pomogne u građevinskom materijalu ili radnoj snazi.

Zaboravila sam vam spomenut da ova naša samohrana majka i naša sestra ima još dva sina, jedan je civilna žrtva rata, kao dijete je nagazio na minu, i nije sposoban za rad, a drugi pokušaje da nađe sebi zapošljenje radi na dnevnicu kada ima gdje da radi. Jedna sestra koja je veoma bliska spomenutoj sestri mi ja kazala da i ta dva sina nisu psihički dobro.

Ja lično sam bila u posjeti kod ove naše sestre, ona trenutno živi u jednosobnom stanu pod kirijom, sa ta svoja tri sina. Stanje im je takvo da ni čilima čestito nemaju u kući, niti frižidera, od jednog srbina gdje je prije stanovala dobila je neki star kauč. Ova naša sestra je starija osoba, umorna je od života i životnih iskušenja, a uz sve to veoma se čvrsto drži Allahove vjere, i to joj daje snage da ustraje u svemu tome. Ona nema pristup netu i mnogi ne znaju za njen slučaj.

Ja vas molim da Allaha radi razmislite o ovoj našoj samohranoj majci, našoj sestri koja se evo već dugi niz godina boći sa ovim iskušenjima. Uzvišenog Allaha molim da joj olakša u rješavanju stambenog pitanja i da je naizmjerno nagradi za sav trud kojeg je uložila u proteklih 27 godina hizmeteći svome bolesnom djetetu. Meni lično sve ovo je ovo veoma teško palo, ja sam majka i imam djecu koja su hvala Allahu zdrava, pa se opet umorim oko njih, a kako je tek ovoj majci koja neumorno sabura sa ovim svojim sinom punih 27 godina i u svemu tome još mora da brine i o mjesečnoj kiriji.”

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti “za familiju Viteskic”
___________________________________________________

3. Uplate za dawu

Posebno nam je drago sto je u mjesecu ramazanu prikupljeno oko 28 hiljada svedskih kruna u dawetski fond – da Vas Allah, svt, obilato nagradi sto ste se odazvali na nas apel. Od uplata iz ovog mjeseca za dawetski fond cemo moci pomoci izmedju 10-15 dzemata sirom BiH sa po 150 eura (300 KM), a jedan dzemat cemo pomoci sa malo znatnijom sumom, tj. jedan dzemat ce dobiti oko 1000 KM, inshaAllah, a takodjer cemo moci izdvojiti sredstva za potrebe NUM stranice i nase saradnike.

Braco i sestre, poslije gasenja organizacije AIO (aktivne islamske omladine) i poslije pojave ideje tekfira u BiH, mnogi dzemati su se ugasili ili podjelili, te je doslo do velike stagnacije na dawetskom polju. Hvala Allahu, dolazi do ponovog budjenja, pojedini stari dzemati se konsoliduju, radjaju se novi dzemati, radi se na izgradnji i jacanju sopstvenih dzemata, a neki otvoreno izlaze sa dawetskim aktivnostima prema vanjskom svijetu (odrzavaju se javne tribine, zatim info standovi po centrima BiH gradova, izlazi se na radio i TV i sl.). Kako je velika kriza u BiH, svaka novcana pomoc je dobrodosla, a ko je imalo u svom zivotu radio sa dawom uvidio je koliko su materijalna sredstva vazna i usko vezana za napredkom i uspjehom raznih dawetskih aktivnosti.

Nadamo se da cete se i ubuduce odazivati na ove akcije prikupljanja pomoci za dawetski fond, a na donjem videu mozete pogledati cetvrti nastavak nase posjete raznim BiH dzematima u toku proslog ljeta:

Kod uplata za ovu kategoriju obavezno navedite “za dawu”
____________________________________________

Uplate za ove slučajeve (uz obavezno navođenje za koga se šalje) možete izvršiti na sljedeće brojeve:

Vlasnik konta: Norrköpings unga muslimer

Broj bankovskog konta: Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo:

BIC (SWIFT): NDEASESS

IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Ko smatra uplačivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju (u bilo kojoj valuti) može poslati u pismu na adresu:

Softić Sevlad
Vasavägen 30
352 61 Växjö
Sweden

Svoje donacije možete slati i preko Western Uniona ili Moneygram-a , a novac koji se pošalje na ovaj način slati na adresu brata Sevlada. Kada se novac uplati na ovaj način onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vaše ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koju ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podići.

OVA AKCIJA TRAJE DO KRAJA MJESECA SEPTEMBRA, INSHAALLAH!
_______________________________

I molitvu obavljajte i zekat dajite, a za dobro koje za sebe pripremite naći ćete nagradu kod Allaha, jer Allah dobro vidi ono što radite.” (Kur’an, 2:110)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta