Odgovori

Šest pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. UDAJA DJEVOJKE PROTIV VOLJE NJENIH RODITELJA

Pitanje: Esselamu alejkum. Zanima me da li je devojci, muslimanki, dozvoljeno da se, protiv volje svojih roditelja, uda za vjernika? Znajući da joj neće dozvoliti, je li dozvoljeno da ne pita uopšte svoje roditelje ili ima obavezu prema njima? Samim tim što joj nisu dozvolili hidžab, a ona ga nosi protiv njihove volje, da li je dozvoljeno opet ne poslušati? Molim Allaha da vas nagradi svakim hajrom!

ODGOVOR:

Alejkumusselam.

U ovom pitanju ima nekoliko bitnih tema koje treba pojasniti prije odgovora.

Prvo: Udaja djevojke bez pristanka i volje njenih roditelja (ili sa njihovim pristankom) se vraća na pitanje velija, tj. da li je pristanak velija (oca, brata, amidže, …) da se djevojka uda za određenu osobu šart valjanosti braka prilikom njegovog sklapanja. Džumhur (većina) učenjaka, od kojih su i tri mezheba malikijski, šafijski i hanbelijski, je na stavu da brak sklopljen bez pristanka velija nije ispravan. Dok je manja skupina učenjaka, od kojih su i hanefije u zvaničnom stavu mezheba (a unutar nahefijskog mezheba su tri mišljenja po ovom pitanju ), na stavu da pristanak velija nije šart valjanosti braka, odnosno da žena može samu sebe da uda bez dozvole velija.

Iako i jedni i drugi imaju dokaze sa kojima podupiru svoje mišljenje, ipak ispravan stav je ono na čemu je džumhur učenjaka, tj. da je pristanak velija šart valjanosti braka, jer vjerodostojan hadis presuđuje po ovom pitanju. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Nema braka bez velija”, hadis bilježe Ebu Davud, Tirmizi, Ahmed i ostali, a većina muhaddisa ga ocjenjuje prihvatljivim i vjerodostojnim. Naravno, ovo pitanje je tema sama za sebe.

Drugo: Nema razilaženja među učenjacima da po pitanju dozvole za udaju djevojke njena majka i svi drugi ženski članovi familije namaju uticaja na dozvolu udaje djevojke, tj. njihova zabrana šerijatski nije mjerodovna, osim naravno sa strane savjeta i upute. Odnosno, velij je muška osoba iz familije djevojke. Učenjaci imaju podijeljeno mišljenje ko može biti velij. Tri mezheba su na stavu da velij može biti samo muška osoba (rodbina) samo sa očeve strane, znači poput oca, brata djevojke, amidže, djeda od oca i drugih koji je nasljeđuju. Dok kod hanefija velij može biti muška osoba (rodbina) i sa očeve i sa majčine strane, tj. može biti i djed po majci, dajdža i slično.

Po ovom pitanju nije prenešen neki šerijatski tekst a složni su učenjaci i jednog i drugog stava da velij može biti muškarac iz uže rodbine (shodno razilaženju među njima) ko bi bio osramoćen ako bi se udala za nekoga ko joj nije dostatan, tj. nije na njenom nivou. Ispravno je, a Allah zna najbolje, da je ono na čemu su hanefije da je taj stav bliži istini, jer muška rodbina i sa očeve i sa majčine strane biva podjednako osramoćena ako bi se ona udala za nekog ko joj ne priliči. Nema razilaženja među učenjacima da je prvi i najpreči velij djevojke njen otac i da se ne prelazi na drugog velija ako je on živ i prisutan.

Treće: Od šartova koji treba da se zadovolje kod velija je između ostaloga i to da bude musliman, a oko njegove pravednosti, tj. da ne bude od onih koji čine velike grijehe (pije alkohol, uzima kamatu, čini zinaluk, ne klanja redovno namaz i slično) učenjaci imaju podijeljeno mišljenje. A konkretno u ovom pitanju nije pojašnjeno kakav je status tvog oca, tj. da li je on uopće sebe smatra muslimanom, da li praktikuje išta od vjere mimo verbalnog deklarisanja i tako dalje, a što bitno utiče na odgovor o onome što pitaš.

Četvrto: Takođe, treba poznavati razlog odbijanja oca da se njegova kćerka uda za nekog prosca kako bi se moglo ispravno prosuditi da li je to njegovo odbijanje prihvatljivo ili spada u tzv. adl, tj. neopravdano odbijanje oca prosca njegove kćerke iako joj je on dostatan (tj. na njenom nivou). Oko pitanja dostatnosti prosca učenjaci imaju podijeljeno mišljenje a ispravno je ono na čemu su malikije, tj. da je dostatnost koja se uzima u obzir samo da prosac bude na nivou djevojke po pitanju vjere, dok sve ostale stvari poput ugleda njegove porodice, njegovog bogastva, posla kojim se bavi i slično ne ulaze u šerijatom potvrđenu dostatnost.

Peto: Zabrana tvojih roditelja da nosiš hidžab, u čemu nije dozvoljeno da im budeš poslušna jer je poslušnost roditeljima samo u dobru a ne u haramu, nema veze sa pristankom velija, tj. tvog oca (ako uzmemo da je musliman), da se udaš za neku osobu. Ovo su dva različita propisa koji nisu usko vezani jedan za drugi. Odnosno, nije ispravno da analogno tome što nije dozvoljeno da im budeš poslušna u njihovoj zabrani da nosiš hidžab da budeš ocu neposlušna u njegovoj zabrani da se udaš za osobu sa kojom on nije zadovoljan.

Sve gore navedeno ukazuje da se na ovo pitanje ne može odgovoriti na osnovu samo onoga što si ti spomenula u pitanju. Nego je neophodno da svoj slučaj izložiš učenoj osobi koja ima ima dovoljno šerijatskog znanja po ovom pitanju kako bi ona procijenila na osnovu tvog stanja da li je tvoj otac šerijatski validan staratelj, a ako jest da li ima opravdanje što ti zabranjuje da se udaš, a ako nije ko je najpreči da ti bude staratelj poslije njega. Ve billahi tevfik. ______________________________________________

2. KAKO SE ŠTITI OD ŠEJTANSKIH VESVESA U NAMAZU

Pitanje:

Es-selamu alejkum,

Ne znam kako da počnem ali probat ću malo pojasniti moju situaciju.
Ima oko 1 godinu dana da sam počeo da klanjam 5 vakata namaza prije tog nisam, živio sam brz život često noćni život, radio kao izbacivacč na vratima gledao i doživljavao svašta…. Oženjen sam i imam 1 dijete elhamdullilahi. Naučio sam sam sebe i malo pomoću drugih da klanjam, ilmihal itd. i to sad ne puštam nikako i uvijek žurim da bi stigao na svoj namaz ili u džamiju, živim na zapadu dijaspora gdje se živi brzim životom….

Pored klanjanja dosta zikrim pogotovo uoči petka i petkom… svako jutro 10 ajeta poslije sabaha proučim… jutarnji i noćni zikr pred spavanje proučim.. ali imam jedan problem koji nije stalno ali jest često…. Prilikom uzmanja abdesta ili početkom klanjanja nekad u namazu misli mi lutaju svukud ne znam ni ja kud sve. Onda mi je krivo, probam da se koncentrisem na ono što učim ali je veoma teško…. ne znam kako da to savladam ili šta da radim…
Pitao sam našeg efendiju koji je privremeno ovdje ali ni on nije imao neki odgovor za to… Zato molim vas bil mi kako mogli pomoći ili kakvom uputom šta da radim… Allah vas nagradio imate lijepu i poučnu stranicu…

ODGOVOR:

Alejkumusselam.

Zaista je šejtan uporan u svom nastojanju da ometa mu’mina prilikom njegovog izvršavanja bilo kojeg ibadeta a posebno namaza. Pa ako ne može da mu upropasti čitav ibadet onda u najmanju ruku da mu smeta kako bi mu umanjio njegovu nagradu. U vjerodostojnom sunnetu je pojašnjeno kako da se klanjač ponaša prilikom klanjanja kada mu šejtan čini vesvesu, odnosno ometa ga, zbunjuje, skreće mu pažnju, i navodi ga na razmišljanje o svemu drugom mimo namaza. U tom slučaju sunet je klanjaču da kada osjeti šejtanovo prisustvo, tj. da ga zavodi, zbunjuje i napada, da prouči Euzu, odnosno da kaže EUZUBILLAHI MINEŠ-ŠEJTANIR-RADŽIM, a zatim da pljucne (da ispusti vazduh iz usta uz malo pljuvačke) na lijevu stranu tri puta.

Dokaz za navedeno je hadis mutefekun alejhi, tj. kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada se uči ezan šejtan bježi ispuštajući vjetar, a kada završi ezan ponovo se vrati. A kada se uči ikamet on ode i čim se završi vrati se kako bi se ispriječio između čovjeka i njegove duše. Pa mu kaže: ‘Sjeti se toga i toga, sjeti se toga i toga’ od onoga čega se prije ne sjeća tako da čovjek ne zna koliko je klanjao“.

Zatim u drugom hadisu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je objasnio šta je lijek za ovakve vesvese. Bilježi Muslim u svom Sahihu da se Osman ibn Ebi El-‘As, radijallahu anhu, požalio Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da mu šejtan čini vesvese u namazu zbunjujući ga pa mu je rekao: “To je šejtan koji se zove Hinzib, kada ga osjetiš prouči EUZU (traži od Allaha utičište od njega) i pljucni tri puta na desnu stranu”, kaže Osman: “Tako sam uradio, pa ga je Allah otjerao od mene“.

Prema tome, sasvim je normalno da šejtan odvraća od skrušenosti i prisutnosti u namazu, u tom slučaju treba postupi onako kako je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poučio Osman ibn Ebi El-‘As, radijallahu anhu. Ve billahi tevfik.
_____________________________________________

3. JE LI OBAVEZAN GUSUL ZBOG KLITORALONOG ORGAZMA

Pitanje:

– Esselamu alejkum,

Zanima me propis kada žena doživi klitoralni orgazam, pri čemu nema pojave sluzi kao npr. pojava sperme kod muškarca prilikom orgazma, takođe nema dodirivanja spolnih organa. Da li je dužna uzeti gusul? Unaprijed hvala.

ODGOVOR:

Alejkumusselam.

Ženi je obaveza je uzeti gusul u sljedećim slučajevima:

– kada njen muž (ili neko drugi u slučaju zinaluka i slično) polno opći sa njom svejedno doživjela doživila orgazam ili ne.

Dokaz: hadis od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada sjedne između njena četiri uda (ruku i nogu) zatim polno opći sa njom obavezan je gusul”, a u rivajetu kod Muslima: “Pa makar i ne doživio orgazam“.

– kada u snu doživi poluciranje (intimni odnos) i kada ustane nađe tragove na odjeći ili postelji, a ako ne nadje tragove nije dužna uzeti gusul.

Dokaz: hadis od Ummu Seleme, radijallahu anha, kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima u kojem je došlo da je ona rekla: “O Allahov Poslaniče, zaista se Allah ne stidi istine, pa je li žena dužna uzeti gusul ako polucira?” A on odgovori: “Da, ako vidi vodu (tragove)”. “Zar u žene imaju tragovi?”, upita ona. “Pa otkud da dijete liči na nju”, odgovori on, sallallahu alejhi ve sellem.

– kada u javi doživi orgazam svejedno da li izašla tekućina iz polnog organa ili ne.

Dokaz: hadis kojeg bilježi Muslim u svom Sahihu od Ebu Seida El-Hudrija, radijallahu anhu, u kojem je došlo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Voda (gusul) je zbog vode (sjemena)“. A pošto sjeme i tekućina kod muškarca i žene izlaze kao posljedica doživljavanja orgazma obavezan je gusul zbog njega i ako ne izađe sjeme ili tekućina.

Prema tome, kada žena doživi klitoralni orgazam, pri čemu nema pojave sluzi kao npr. pojava sperme kod muškarca prilikom orgazma obavezna je uzeti gusul. Ve billahi tevfik.
_______________________________________

4. POKLANJANJE SEVAPA UČENJA KUR’ANA ŽIVIMA

Pitanje:

Selam alejkum!

Trideset sestara želi da prouči po džuz Kur’ana, i da od proučenih tih džuzeva pokloni sevape nekim pojedincima ili grupacijama, kao npr. narodu Palestiine, ili bolesnima, ili nekoj određenoj sestri. Da ne bi ovo bilo slučajno neka novotarija, je li ovo od sunneta, i da li bi vi preporučili ovu aktivnost? Da vas sve Allah obilatno nagradi amin!

ODGOVOR:

Alejkumusselam.
Iz pitanja se razumije da bi poklanjanje sevapa od učenja Kur’ana bilo usmjereno muslimanima iz Palestine koji su živi a ne poklanjanje sevapa umrlima.

Imami četiri mezheba imaju podijeljeno mišljenje oko poklanjanja sevapa učenja Kur’ana mrtvima, odnosno da li im uopće nagrada učenja stiže. Imami Ebu Hanife i Ahmed su na stavu da mrtvima stiže nagrada učenja Kur’ana i da im koristi, dok su imam Malik i Šafija na suprotnom stavu, tj. da umrlima to ne koristi i da im ne stiže nagrada učenja Kur’ana. Ono što se sigurno zna je to da ni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ni ashabi nisu učili Kur’an da bi poklanjali sevape umrlima. Nego učenjaci koji smatraju da je to dozvoljeno i propisano to dokazuju kijasom (analogijom) na dovu, sadaku, hadž i post koji su potvrđeni.

A što se tiče poklanjanja sevapa učenja Kur’ana živima, učenjaci takođe imaju podijeljeno mišljenje. Džumhur (većina) učenjaka je na stavu da to nije propisano niti živi imaju od toga koristi, jer tako nešto nije prenešeno od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, niti ashaba, niti selefa. Sa druge strane, po zvaničnom stavu hanefijskog i hanbelijskog mezheba (mada unutar mezheba ima jako razilaženje) učenje Kur’ana i poklanjanja njegovog sevapa živima je dozvoljeno poput poklanjanja sevapa učenja mrtvima. Naravno, po ovom pitanju nije ništa došlo u šerijatskim tekstovima.
Od savremenih učenjaka šejh Usejmin je po ovom pitanju odabrao stav da živi nemaju koristi od poklanjanja sevapa dobrih djela živih.

Od dokaza sa kojim se moglo pravdati dozvola je hadis koji je došao oko propisanosti obavljanja hadža za živu osobu, s tim da je šart dozvole obavljanja hadža za živu osobu je da ona nije u mogućnosti da ga sama obavi. Pa tako i ovaj dokaz gubi svoju snagu ako imamo u vidu da se učenje Kur’ana i poklanjanje sevapa učenja čini za osobe koje su uglavnom sposobne same da uče Kur’an.

Prema tome, preče je, bolje i ispravnije da se za žive uči dova ili da sadaka a što je potvrđeno u šerijatskim tekstovima i oko čega nema razilaženja da koristi živima. A poklanjanje sevapa učenja Kur’ana živima je upitno sa strane da li im uopće to koristi i da li im stiže nagrada, jer tako nešto nije potvrđeno do strane Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, niti ashaba, niti selefa. Ve billahi tevfik.
_____________________________

5. VEZA SA NEKOM ŽENSKOM OSOBOM

Pitanje:

Selam alejkum!

Drago braćo, imam jedno pitanje. Da li je grijeh biti u vezi sa nekom ženskom osobom?

ODGOVOR:

Alejkumusselam.

Pošto u pitanju nije pojašnjeno na koje ženske osobe se misli niti o kakvoj vezi se radi neophodno je napraviti podjelu žena sa kojima muškarac može biti u kontaktu. Pa tako, ako se radi o vezi (kontaktu) muškarca sa ženama kojima je on mahrem, tj. ženama koje mu nije dozvoljeno da oženi sve do Sudnjeg dana u što ne ulazi njegova vlastita supruga jer joj je mahrem zbog braka, onda je propis kontakta sa tim ženama sljedeći:

– sa majkom, sestrom, tetkama sa obje strane, kćekama i nanama vadžib je da održava rodbinske veze,

– sa ostalim ženama kojima je mahrem mustehab je da održava taštinske ili rodbinske veze po mlijeku.

A ako se radi o vezi (kontaktu) muškarca sa ženama kojima on nije mahrem, tj. ženama koje mu je u osnovi dozvoljeno da oženi (osim ako su udate i slično), veza ili kontakt sa njima može da bude na više načina i svaki način ima različit propis.

Prvi način je da kontaktira sa bilo kojom ženom kojoj nije mahrem zbog nužde ili jake potrebe poput kontakta prilikom kupoprodaje, radnog ili poslovnog kontakta, kontakta sa službenicama (u pošti, općini i slično) i tome slično. Propis ove vrste kontaktiranja je dozvola pod šartom da se vodi računa o neosamljivanju, obaranju pogleda i pričanja sa neusiljenim glasom.

Drugi način je da kontaktira sa ženama sa ciljem prijateljovanja, druženja i slično. propis ove vrste kontakta je zabrana, a dokaz te zabrane su šerijatska pravila: “zatvaranje puteva koji vode u haram” i “ono što vodi u haram je i samo haram”. A nema sumnje da prijateljovanje žene i muškarca koji joj nije mahrem vodi u mnoge harame.

Treći način je da muškarac kontaktira sa nekom ženom koja je na udaju a istovremeno je i on na ženidbu i da im je cilj sklapanje braka ako ustanove da jedno drugom odgovaraju. Propis ove vrste kontakta ili veze je dozvola uz obavezu da se ispune takođe određeni šartovi, tj. da sa njom kontaktira u prisustvu njenog mahrema ili da se ne osmaljuju i da ona ne priča usiljenim glasom.

Četvrti način je da muškarac kontaktira ili je u vezi sa nekom ženom sa ciljem tzv. zabavljanja i ašikovanja, tj. ni ona ni on nisu trenutno za brak ili jedno od njih trenutno neće da sklopi brak. Propis takvog kontaktiranja ili popularnije nazvanog veze je zabrana. Argumenti i dokazi zabrane ašikovanja i zabavljanja su detaljno izloženi u nekoliko odgovora na ovoj stranicu pa nema potrebe da se ponavljaju.

Prema tome, shodno na koju si vezu si mislio i sa kojim ženama takav ti je i odgovor. Ve billahi tevfik.
______________________________________

6. PRESPAVALA SABAH A ONDA DOBILA HAJZ

Pitanje:

– Esselamu alejkum.

Postavila bih pitanje vezano za hajz-menstruaciju . Nedavno sam prespavala sabah, kad sam ustala nisam imala hajz, međutim dok sma se obukla, spremila krevet dobila sam hajz. Da li sam ja dužna da nadoknadim taj sabah kad mi završi hajz?

ODGOVOR:

Alejkumusselam.

Bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Enesa, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko zaboravi (klanjati) namaz neka ga klanja kada ga se sjeti, nema kefareta za njega osim toga“. “I klanjaj namaz da bi Me veličao“, a u rivajetu od Muslima je došao dodatak: “Ili ga prespava”. Ovaj hadis ukazuje na obavezu naklanjavanja propuštenog farz namaza zbog spavanja ili zaborava čim se sjeti da ga je zaboravio klanjati ili prespavao.

Na osnovu ovoga hadisa ti si obavezna da naklanjaš namaz koji si prespavala a bila si u stanju čistoće. A pošto si dobila hajz u momentu kada si htjela i trebala da naklanjaš namaz, a ženi u stanju hajza nije dozvoljeno da klanja po idžmau učenjaka, obaveza naklanjavanja ovog namaza se odgađa do prestanka hajza. Prema tome, dobijanje hajza ne utiče za obavezu naklnajvanja prespavanog namaza u stanju čistoće. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta