Rekaik

Sjećanje na Muhameda Mrakovića

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovaj tekst je napisao daija AbdulMelik Basic, u znak sjecanja na brata Muhameda koji je smrtno nastradao na gradjevini u Svedskoj, tri dana prije nastupa ovog ramazana:

Svaka dusa ce smrt okusiti, innallilahi we innailejhi radziuun. Draga braco i sestre, iako se smrti treba nadati svakoga casa, iznenadila nas je smrt naseg dragog brata: Muhammeda Mrakovica, sa nadimkom Dirar Durakovic. Molim Allaha da mu se smiluje i sve mu oprosti. I od vas trazim najiskrenije dove i istigfar za brata.

Bas prekjuce sa njim govorim o namjeri da se vratimo i gdje da zajedno zivimo po povratku i nudim njemu da bude tu, a vidi sudbine. Ja rabb, ti si velik i neprolazan a mi i nasi zivoti smo ko kratki snovi, ne znamo dokle ce trajati i kada ce se prekinuti. Sacuvaj nas loseg kraja. Jaaaa rabb tvojem robu, a mome bratu pokloni svoj oprost i milost i smjesti ga u Dzennetulfirdews i spoji me sa njime i sa onima koji smo se u ime Tebe volili, poznavali i druzili. Jaaaa rabb tvojem robu, a mome bratu pokloni svoj oprost i milost i smjesti ga u Dzennetulfirdews i spoji me sa njime i sa onima koji smo se u ime Tebe volili, poznavali i druzili.

Brat je bio aktivan na pomoci potrebnima, stalno su mi pristizali emailovi o potrebnim slucajevima za koje je nastojao naci sredstva i pomoc na skrtom zapadu.
Zadnji email je bio slucaj sestre iz Zavidovica sto joj je muz preselio na sedzdi.
U zadnje vrijeme je izbegavao da mi pali kameru da ga ne vidim podbuhla od oteklina zbog posledica mucenja i tortura u cetnickom logoru Manjaca.

Bio je garib i miskin ovoga vremena privrzen Allahu i uputi sunneta. A Allah dz.s. mu je dao da raspozna ispravno od pogresnog i bio je od jasnih poborenika dzemata na zdravim i poznatim osnovama. Volio je djecu,narocito curice, iako ih nije imao iz braka.

Na MSN mu je moto bio: ”Allahu moj ucini svoga Duru da te neizmjerno voli”. Molim Allaha pun nade da ti zelju ispuni, da dostignes stepen onoga koji voli Allaha i kojega Allah voli, da ovaj susret sa Gospodarom bude kako kaze Poslanik sallAllahu alejhi ve sellem: ”KO VOLI SUSRET SA ALLAHOM I ALLAH VOLI SUSRET SA NJIM”.

Molim Uzvisenog i Najmilosrdnijeg da ti podari Dzennet i sastavi me sa tobom,tamo pod drvetom Tuba, mili moj i rijetki ahbabu, istinski garibu. Isplakah se ja za tobom Diraru moj, kao sto se nisam isplako ni za kim do sad, osim svoga babe rahmetullah.

Jos da vam kazem da je brat uzeo nadimak Dirar po predaji da je uz Halida Ibn Velida bio junak Dirar koji je uvek u vatru (borbe) uskakao i bio bez odjece povise pojasa. Volio je junastvo, a prezirao kukavicluk. Allah ti dao svako dobro viteze hilafeta kako sam ti ja odavno odabrao.

“Allahumme baid bejnehu we bejne hatajahu kema baedte bejnel measriqi welmagrib, allahummeagsil hatajahu kema yuneqqasevbu ebjedu mineddenes Allahummegsilhatajahu bilmai weseeldzi welbered Allahummejal kabrehu rewadten min rijadil Dzennet we la tejAllahu hufreten min hiferinnar. Amin! Amin! Amin! Ja ekremel ekremin.
*****************************************

Ako Uzviseni Allah dadne, za koji dan cu napisati malo vise o ovome bratu, kojeg sam licno poznavao, i pokusacu vam malo bolje opisati o kakvom borcu za islam se radilo. Zaista je bio specificna osoba i osjecam potrebu da napisem rjec, dvije o njemu, inshaAllah. Juce (cetvrtak) mu je bila dzenaza u gradu Malmö-u (Svedska)

Urednik stranice

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta