Rekaik

Skinuo majci prsten sa ruke (istinita priča)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedan zlatar kazuje: “Pred kraj mjeseca ramazan, jedan bračni par došao je u moju zlataru. Tom prilikom, muž je htio da svojoj mladoj supruzi kupi zlatni nakit. Dok su oni razgledali i izabirali, iz auta kojim su došli, izašla je jedna starija žena vodeći dijete za ruku. Ta žena bila je majka ovog mladog čovjeka, koju je poveo kako bi mogla da čuva njegovog sina. Ako bi poželio da ode negdje, na pijacu sa svojom suprugom, ostavljao bi dijete sa svojom majkom. Dok je majka bila u autu s djetetom, dijete joj je počelo dosađivati, pa je ona pomislila da će se ono smiriti ako uđe u zlataru i vidi svoje roditelje. Kada je ušla u zlataru i vidjela sav taj prelijepi zlatni nakit, kao i svaka žena voleći ukrase, uzela je jedan prsten, koji je vrijedio stotinu rijala. Nakon što je supruga ovog mladog čovjeka izabrala i odlučila šta će kupiti, sin je pošao da plati i upitao koliko košta nakit koji je kupila njegova supruga, a kada sam rekao da sve košta dvadeset hiljada rijala, on je odmah platio.

Tada sam mu rekao da ostaje dužan jedan manji iznos, a on je upitao koliko mi je još dužan i za koji je to nakit, ko je to uzeo. Rekao sam mu da je dužan još stotinu rijala i da je to uzela starija žena s djetetom koja ušla poslije njih. U tom trenutku, on se okrenuo i, čudno pogledavši svoju majku, rekao: ‘Zlato nije za starice!’, a zatim je skinuo prsten s njene ruke i stavio ga na pult. Majka je uzela dijete za ruku i izašla iz zlatare. Vidjevši to, njegova supruga ljutito ga upita: ‘Zašto si to uradio? Ako krenemo na pijacu, ko će čuvati dijete?’

Tada je ovaj čovjek uzeo prsten i otišao za majkom u auto i dao joj prsten, a ona mu je rekla: ‘O sine moj, ne želim da trošiš novac, meni nije stalo da nosim zlato, nego sam htjela da osjetim sreću na Bajram isto kao što su drugi bili sretni. Ali si ti ubio tu sreću u mom srcu.’”

Kako ste mislili da će postupiti ovaj čovjek kad je njegova majka uzela prsten koji je koštao stotinu rijala? Danas stotinu rijala nije dovoljno ni da napuni rezevoar goriva, ni da sinu kupiš sportsku opremu, ne možeš kupiti ni arapsku mahramu!  Želim da zamislite osjećaje u majčinom srcu u takvoj jednoj situaciji. Gdje je majčinstvo? Gdje je njeno pravo nad njim? Gdje je devet mjeseci njene trudnoće dok je on bio u njenoj utrobi? Srce joj je bilo slomljeno! Zamisli tu situaciju, dragi brate! Šta sin može da uradi svojoj majci, kad je njegova nezahvalnost dostigla takav nivo! Ovo je džehl, neznanje, o pravima oca i majke.
__________

Stoga je naša obaveza, dragi moji, da u svom srcu i u srcu svoje djece usadimo blagost i obavezu prema očevima i majkama, da budemo obazrivi prema majci. I treba da znamo da se ovakav postupak, osim što se smatra grubošću i neposlušnošću, smatra i potlačivanjem! I nema ništa gore nego da dođeš na Sudnji dan, a da onaj ko će biti protiv tebe bude tvoja majka ili otac.

Nema ništa gore nego da kada dođeš na Sudnji dan, a da tvoja majka bude tvoj protivnik pred Allahom i da ona kaže: “O Gospodaru, uzmi moja prava od ove osobe!” Ili da tvoj otac ustane i kaže: “O Gospodaru, uzmi moja prava od mog sina!”

Preuzeto sa jednog video predavanja
Za N-um.com pripremio Admir Ćomić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta