Odgovori

Figure životinja/ljudi i slike živih bića u stanu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Esselamu alejkum. Moje pitanje se odnosi na ukrase u kući. Moj momak i ja živimo zajedno i u našem stanu imamo svakojakih ukrasa, kao na primjer porculanske i drvene figure, vaze, svijećnjake, slike familije, ali i slike mjesta i sl. Između ostalog, imamo jednu veliku ukrasnu sliku cvijeta u dnevnom boravku, a tu takođe imamo možda 10-15 raznih figura, pretežno drvene figure životinja i porculanske figure predstavljajući crnkinje. To nam je neki naš ćejf skupljati. Htjela bih da znam kako se na ovo gleda u islamu, jer je ranije postavljeno slično pitanje, ali bez odgovora. Takođe sam našla odgovor na pitanje vezano za slike familije, da to nije dozvoljeno, a kako se gleda na ostale slike, ukrase i slično? Hvala!

Odgovor: Ve alejkumu selam!  Sve vrste figura koje (u stvarnosti) imaju dušu, treba uklonuti jer njihovo prisustvo onemogućava prisutnost meleka i Allahove milosti i bereketa u vašem domu. Identičan propis se odnosi i na slike kao i motive koji u sebi imaju dušu. Ako baš treba da bude nešto na zidu, onda neka bude motiv mrtve prirode, poput mora, rijeka, jezera, cvijeća, šuma, planina, džamija, itd.

Ja ne mogu a da ne ukažem na bitniji segment Vašeg pitanja, a on glasi: “Moj momak i ja živimo zajedno i u našem stanu“. Ako već želimo govoriti o propisima islama, onda moraš znati da ti nije dozvoljeno živjeti sa strancem pod istim krovom. Nijedna rečenica iz priloženog teksta ne ukazuje na to da ste vjenčani i da ste tim činom svoju vezu verifikovali na halal način. To drugim riječima znači da svaki vaš tjelesni kontakt kao i intima bilo kojeg intenziteta smatra se bludom. Otvoreno vam ovo pišem jer vam želim samo dobro.

Allahov hator je najpreči da se ispoštuje, pa gledajte radi svoga dobra da stupite u halal bračnu zajednicu, kako na sebe ne biste izazvali Allahovu srdžbu i patnju do Sudnjega dana.

 Jasmin Đanan, prof.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta