Šaljive priče

Smiješne priče

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PLAČ U TOKU UČENJA KUR’ANA KOJI JE PROBUDIO UČENJAKA

Jahja ibn Dža’fer pripovijeda: „Imao sam jednog komšiju Perzijanca koji bi čitav noć provodio klanjajući, učeći Kur’an i plačući. Jedne noći me probudio njegov glasni plač i vrisci; jasno se čulo kako se udara po glavi i po prsima, ponavljajući samo jedan isti ajet. Čuvši šta se s njim dešava, rekao sam sebi: „Moram i ja čuti taj ajet koji ovako djeluje na ovog jadnika!“ Pa sam ga počeo pažljivije slušati kako uči. A taj ajet je bio:

I pitaju te o mjesečnom pranju. Reci: “To je neprijatnost.” Zato ne općite sa ženama za vrijeme mjesečnog pranja, i ne prilazite im dok se ne okupaju. A kada se okupaju, onda im prilazite onako kako vam je Allah naredio. – Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste.“ Kur’an, El-Bekare, 222.

Ovaj slučaj ukazuje na važnost razumijevanja onoga što se uči iz Kur’ana, kako u namazu, tako i van njega.

_________________________________________________

Nije želio da mu majka umre kao muslimanka!

Jedan mladić je morao da hitno odvede bolesnu majku u jednu bolnicu u Egiptu. Zaustavio je taksi i oboje su se ukrcali u njega. Na putu prema bolnici, mladić je zamolio taksistu da zaustavi auto kako bi mogao da ode kupiti majčine lijekove u apoteci. Međutim, dok je on bio odsutan, majčino zdravlje se naglo pogoršalo, i taksista je primijeto da…

joj se bliži smrtni čas. Odmah je sjeo blizu nje i savjetovao je da izgovori riječi šehadeta, u skladu s hadisom: „Čije god posljednje riječi budu La ilahe illa Allah, ući će u Džennet.“ (Ebu Dawud) Mladićeva majka je potvrdno klimnula glavom, i naposljetku izgovorila šehadet prije nego što joj je Melek smrti uzeo dušu.

Kada se je mladić vratio, taksista ga je obavijestio o smrti i posljednjim riječima njegove majke. Čuvši to, mladić se je mnogo uznemirio. Taksista ga je pokušao utješiti, rekavši: „Ne brini se ništa, ja sam joj pomogao da izgovori šehadet i jasno ga je izrekla.“ Tad mu je mladić ljutito odbrusio: „ZAŠTO SI TO URADIO! NE ŽELIM DA MOJA MAJKA UMRE KAO MUSLIMANKA! PA MI SMO KRŠĆANI!“

Ovaj istiniti događaj se je desio u Egiptu i ispričao ga je šejh Vehid Abduselam Bali u jednom svom predavanju.

Za N-um preveo i obradio: Nedim Botić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta