Zanimljivosti i nauka

Snježne pahuljice – dokaz Allahove moći i savršenstva

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Iz arhive

Prije nekoliko dana veliki dio Švedske zahvatila je snježna oluja i dosta je snijega napadalo na mnogim mjestima, tako da ni u ovom gradu, u kojem mi živimo, nisu izostale obilne snježne padavine. Međutim, malo sjevernije od nas, snijeg je na nekim mjestima napadao i do pola metra. Zamislite koliko je malih, snježnih pahuljica potrebno da bi napadale tolike količine snijega…

Jedan brat iz našeg džemata pričao nam je da je na TV-u gledao jednu dokumentarnu, naučnu emisiju o snijegu, tj. o snježnim pahuljicama, u kojoj su naučnici ispitivali pahuljice pod mikroskopom, njihov izgled, strukturu i sl. Nakon ispitivanja, ostali su zapanjeni i došli do zaključka da nijedna snježna pahuljica ne izgleda kao druga, tj. da svaka pahuljica ima svoj specifičan izgled i da ni jedna ne nalikuje na drugu. Zaključak do kojeg su došli jeste: otkako je postao svijet i otkako snijeg pada, pa do danas, nijedna pahuljica snijega nije bila slična nekoj drugoj pahuljici i svaka od tih pahuljica imala je unikatan izgled.

Subhanallah! Subhanallah! Ko stvara te pahuljice i ko im stvara izgled? Pa, naravno, Uzvišeni Allah, koji sve stvara, koji je o svemu obaviješten i koji sve zna. Možda će neko reći da je ovo nemoguće! Pa razmotrimo činjenicu da danas u svijetu živi oko osam miljardi ljudi (samo Allah zna koliko je živjelo prije i koliko će doći poslije nas) a niko, niko od nas nema iste jagodice prstiju (otiske prstiju), kod svih su jagodice različite. Allahu ekber! Takav je slučaj i sa našim izgledom lica. Koliko je samo ljudi, a svi izgledamo drugačije! Pa slavljen neka je Veličanstveni Stvoritelj!

Ruski fotograf Aleksej Kljatov uspio je, uz pomoć specijalne kamere za fotografisanje izbliza, da napravi nevjerovatne fotografije pahulja snijega:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta