Zanimljivosti i nauka

Šta se dešava dok spavamo?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovo znači da svaki put kada legnete da spavate, nikada nemožete biti sigurni da ćete se i probuditi živi i imate samo 50% šansi za život. Ovo znači da svaki put kada legnete da spavate, trebate biti spremni svojim djelima za Ahiret

Sa vjerskog aspekta: Allah s.v.t. kaže u Kur’anu: “Allah uzima duše u času njihove smrti, a i onih koji spavaju, pa zadržava one kojima je odredio da umru, a ostavlja one druge do roka određenog. To su, zaista, dokazi za one koji razmišljaju.” (Sura Ez-Zumur, ajet 42) Ovo znači da svaki put dok spavate Allah uzima vaše duše, između mnogih drugih duša koje spavaju, i onda Allah odlučuje kome će On dati novu priliku na ovom dunjalučkom životu. Za one, na koje se Allah s.v.t. smilovao, Allah će odrediti da se njihove duše vrate u tjelo, dok druge duše kojima nije data druga šansa, će umrijeti sa Allahovom dozvolom i određenjem.

Ovo znači da svaki put kada legnete da spavate, nikada nemožete biti sigurni da ćete se i probuditi živi i imate samo 50% šansi za život. Ovo znači da svaki put kada legnete da spavate, trebate biti spremni svojim djelima za Ahiret.

Ovo znači da kada ujutru ustanete živi trebate biti zahvalni Allahu na tome i reći: “Sva slava i hvala Onome Koji je vratio moju dušu u moje tjelo, i dao mi drugu šansu”, ovo dovu je učio naš Poslanik Muhammed sallallahu alejhi we sellem. Ovo znači da svaki put kada ustanete trebate vrednovati taj dan i upotrijebiti ga za činjenje dobrih djela, jer to može biti vaš posljednji dan na ovom svijetu.

………………….

Sa naučnog aspekta: Kada noću utonemo u san, odlazimo u “svijet snova”. Kada se probudimo, čini nam se kao da smo se vratili s nekog dugog puta, osim što ne znamo što se s nama doista događalo. Često samo znamo da smo sanjali ili da nam je bilo hladno ili toplo. Ali, što smo još radili, što se događalo s našim tijelom dok smo spavali – to ne znamo.

U snu su naši mišići opušteni. Kada bi nam netko dok spavamo podigao ruku, ona bi nemoćno klonula na krevet. Spavamo u ležećem položaju kako bi se naši mišići opustili. Međutim, grupa mišića oko očiju i očnog kapaka ne opušta se u snu. Ovi mišići su zategnuti kako bi nam oči bile zatvorene. Naše tijelo ne miruje u snu. Pokrećemo samo neke dijelove tijela, ili se okrećemo na jednu pa na drugu stranu, mijenjajući položaj. Neki ljudi se više vrte u snu, a neki manje. Na to utiče mnogo čimbenika: koliko smo umorni, kolika je temperatura u sobi, šta smo jeli prije spavanja, itd. Čovjek se u noći obično pokrene tridesetak puta, ali ovi pokreti traju samo tridesetak sekundi svakog sata ili ukupno nekoliko minuta tijekom cijele noći.

U budnom stanju različito reagiramo na vanjske događaje, ali dok spavamo svi gotovo identično reagiramo na poruke koje primaju naša osjetila. Buka, svjetlost, toplina i miris izazivaju gotovo iste odgovore kod svih usnulih osoba.

Šta se događa u našem tijelu dok spavamo? Krv i dalje kruži našim krvotokom, ali srce sporije kuca. Usporeno je i disanje i obično je dublje od onog kada smo budni. Probava se obavlja svojom uobičajenom brzinom. Jetra i bubrezi rade nešto sporije. Temperatura našeg tijela pada za čitav stupanj. Znojenje se uglavnom može pojačati, ali se manje znojimo po dlanovima i tabanima, nego što je to slučaj dok smo budni. Tijekom noći naš se san mijenja i nekoliko puta prelazi iz lahkog u duboki i obratno.

_________________________________________

Zašto ne padnemo iz kreveta prilkom sna?

Kaze se da se okrecemo u krevetu vise puta u toku svake noci. Kako onda uspjevamo da ne padnemo iz kreveta?

Istina je da mi cesto mjenjamo polozaj spavanja u toku jedne noci. To se desava 20 do 30 puta, kada prelazimo iz jedne faze sna u drugu. Ne radi se o nekim vecim pokretima, obicno se okrenemo za 90 stepeni, naprimjer sa ledza na stranu. Ovdje se naravno desava da dodjemo do ivice kreveta, ali i ako mi nismo svjesni toga, nas nervni sistem ce registrovati da nasa ruka ili noga vise nema podlogu ispod sebe.

Zato ce nas nervni sistem poslati poruku mozgu da iduci put se okrenemo na suprotnu stranu, kad nase tjelo bude prelazilo iz jedne faze sna u drugu.To da pijane osobe padnu sa kreveta zavisi od toga sto je nervni sistem zatrovan alkoholom i od toga sto prirodni korigujuci sistem je alkoholom izbacen iz igre. Kod manje djece razlog je nesto drugo. Centralni nervni sistem i podsvjest nisu potpuno razvijeni, i zato mala djeca mogu da ispadnu iz kreveta, ako ih mi ne sprijecimo ogradicama od krevetica ili slicnim zaprekama.

Izvor: Svedske novine “Illustrerad vetenskap”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta