Zanimljivosti i nauka

Blagodati mlijeka/Korist maslinovog ulja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

BLAGODATI MLIJEKA

Naučna istraživanja potvrdila da je mlijeko jedna od najboljih vrsta hrane zbog sadržaja hranjivih tvari neophodnih za rast, dug životni vijek i preventivu od bolesti. Takođe, potvrđeno je da djeca koja konzumiraju velike količine mlijeka i mliječnih prozvoda, žive, sa Allahovim dopustom, duže, i procenat oboljenja od teških bolesti (kao što je moždani udar) kod njih je znatno niži. Konzumiranje četvrtine mlijeka dnevno može…

sa Allahovim dospustom,smanjiti rizik od smrti uslijed moždanog udara za 60%. Pojedine studije potvrđuju da svakodnevno konzumiranje mlijeka štiti od poremećeja krvnog pritiska i mnogih drugih bolesti. Mlijeko je korisno za cijelokupni organizam, a naročito za kosti. Mlijeko sadrži više razlićitih vitamina koji su neophodni za razvoj i aktivnost tijela, pamćenja i rad mozga. Također, mlijeko štiti od raka, koristi u liječenju upale crijeva, štiti zube od karijesa, liječi rane i ima važne koristi za kožu, kosu i nokte, kao i u jačanje imuniteta.

Smatra se potpunom i idealnom hranom za čovjeka jer sadrži brojne vitamine: A, B, C, B12 i E. Dnevno pijenje mlijeka pomaže u prevenciji raka debelog crijeva, raka želuda, čira želuca i pomaže u mršavljenju. Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, istakao je važnost kravljeg mlijeka u vjerodostojnom hadisu u kojem nas je obavijestio da Uzvišeni Allah nije „spustio“ bolset a da za nju isto tako nije dao lijek. Poslanik je preporučio pijenje kravljeg mlijeka i sugerirao da može pomoći u izlječenju, jer krava jede razne biljke koje su u medicini poznate kao ljekovite.(Hadis bilježi Ahmed, Hakim, Taberani i hadis je vjerodostojan i hasen, vidjeti Sahihu Džami’a od Albanija br. Hadisa 1808,1820,2929,4059, i Fejdul-Kadir od Menavija po pitanju komentara hadisa)

Naučnici su potvrdili da je kravlje mlijeko naročito korisno za djecu. U istraživanju objavljenom u British Medical Journalu navodi se da svakodnevno pijenje mlijeka smanjuje alergijske bolesti i bolesti disajnog sistema kod djece, a u drugoj studiji navodi se da mlijeko može koristiti za liječenje poremećaja u želcu, upale debelog crijeva, da štiti od začepljenja arterija, da može zaštiti od raka, te da povećava tjelesni imunitet protiv bolesti, naročito bolesti srca. “Vi imate pouku u stoci:’Mi dajemo da iz utroba njenih mlijeko čisto pijete, koje nastaje od grizina u bubregu i od krvi – ukusno onima koji ga piju.“ (Prijevod značenja En-Nahl,66)

(Izvor: Abdul-Daim Kuhejl, kaheel7.com)
Informativni islamski časopis Asr br.43, str. 30

____________________________________

KUR’ANSKA UKAZIVANJA NA KORIST MASLINOVOG ULJA

Nova izučavanja otkrila su da neke namirnice, kao što je maslinovo ulje, mjenjaju način na koji funkcioniraju geni povezani sa pojavom arteroskleroze. Naučnici kažu da je maslinovo ulje bogato sastojcima hemijsko-biljne prirode koji se koriste protiv oksidacije. Također, pomažu pri „bojenju“ (polyphenols) nekih biljaka. Isto tako maslinovo ulje ima pozitivan utjecaj na trigliceride (trodimenzijalne masti) i na preventivu koronarne bolesti srca.

Naučna istraživanja također su ukazala na određene rezultate korištenja maslinovog ulja, tj. da ima pozitivan utjecaj na masti (trodimenzijalne i holesterol) i oksidaciju DNK-a kao i na otpor tijela na inzulin (koji dovodi do druge vrste oboljenja dijabetisa), na upalu živaca, na nastanak karcinoma i sprečavanje zloćudnih tumora. Naučnici savjetuju zamjenu ulja koja se koriste u prehrani sa maslinovim uljem čije koristi naučnici dokazuju iz dana u dan, zbog njegovih sastojaka koji pomažu protiv oksidacije i obnavljaju, sa Allahovom pomoći, mladost i daruju vitalnost ljudima.

Zaista je Kur’an ukazao na djelotvorne sastojke u maslinovom ulju. Rekao je Uzvišeni Allahu prijhevodu značenja ajeta: “…i drvo koje na Sinajskojh gori raste, koje zejtin daje i začin je onima koji jedu,“ (Prijevod značenja el-Mu’minun,20). “…koje zejtin daje.“, ove riječi ukazuju na prisustvo korisne masne materije u zejtinu i da je ona zaista jedna od mnoštva blagodati Stvoritelja Allaha,i riječi “…začin (sebg) je onima koji jedu“, ukazuju na važnost postojećih boja u zejtinu i njihove koristi za ljude.

(Izvor: kahalee7.com)
Informativni islamski časopis El-Asr br.43, str. 31

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta