Zanimljivosti i nauka

Zašto Allah u Kur’anu preporučuje dojenje pune dvije godine / Buđenje u zoru: Izvor zdravlja i bereketa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svi doktori se slažu da u tom mlijeku nema bakterija i da je to bolje za bebu od bilo kojeg vještačkog mlijeka

Nova istraživanja su pokazala da buđenje i ustajanje u zoru produžuje život, povećava aktivnost ćelija, te poboljšava ljudsku percepciju i mentalne sposobnosti

Majke neka doje djecu svoju pune dvije godine onima koje žele da dojenje potpuno bude. Otac djeteta ih je dužan prema svojoj mogućnosti hraniti i odijevati. Niko neka se ne zadužuje iznad mogućnosti svojih: majka ne smije trpiti štetu zbog djeteta svoga, a ni otac zbog svoga djeteta. I nasljednik je dužan sve to. A ako njih dvoje na lijep način i sporazumno odluče dijete odbiti, to nije grijeh. A ako zaželite da djeci svojoj dojilje nađete ” pa, nije grijeh kada od srca ono što ste naumili dadete. Allaha se bojte i znajte da Allah dobro vidi ono što radite.” (Bekare, 233)

Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim, majka ga nosi podnoseći napor za naporom, a njegova potpuna ovisnost o njoj traje dvije godine: budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, kod Mene je svih putovanja kraj.” (Lukman: 14)

Objašnjenje ajeta: Allah Uzvišeni upućuje majke da doje svoju djecu puni period dojenja, a to je dvije godine, nakon čega nema potrebe za dojenjem.

Šta su naučnici otkrili u vezi ovog perioda?

Naučne činjenice:

Naučnici su otkrili da se sva potrebna hrana za bebu nalazi u majčinom mlijeku i da ova ishrana ne bi bila potpuna ukoliko dojenje ne traje pune dvije godine! Svi doktori se slažu da u tom mlijeku nema bakterija i da je to bolje za bebu od bilo kojeg vještačkog mlijeka. Doktori kažu da djeca koja se hrane vještačkim mlijekom iz flašica za bebe su češto izložena raznim infekcijama, čak i ako je flašica očišćena od bakterija.

Dakle, naučnici su otkrili da majčino mlijeko sadrži antibakterijske supstance. Kur’an nam govori o odgovarajućem periodu za razvoj imunološkog sistema kod djeteta, i da se te supstance ne mogu pronaći nigdje osim u majčinom mlijeku.

Allah dž.š. kaže: “Majke neka doje djecu svoju pune dvije godine ako žele da dojenje bude potpuno!” (2:233). Riječi “…pune dvije godine” potvrđuju važnost ovog perioda, koji naučnici potvrđuju u modernom dobu.
_____________________

Buđenje u zoru: Izvor zdravlja i bereketa

Nova istraživanja su pokazala da buđenje i ustajanje u zoru produžuje život, povećava aktivnost ćelija, te poboljšava ljudsku percepciju i mentalne sposobnosti. Naučnici kažu da je šest sati spavanja u noći, od 22:00 do 04:00 identično kao i dvanaest sati spavanju u toku dana.

Hvala Allahu dž.š., Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, nam je zapovjedio da ustajemo rano kako bi obavili namaz. Allah dž.š. je ukazao na važnost noći i kazao je kako je to idealno vrijeme za spavanje. To je kao zaštita koja štiti čovjeka od fizičkih i psihičkih problema.

Allah dž.š. kaže, „On vam je noć učinio pokrivkom, san vam je učinio počinkom, a dan da se krećete.” (tj. On oblači ono što postoji i zaklanja ga. Noć je učinio stankom i prekidom kretanja da bi se tijela odmorila. Pa tako noć biva smiraj kretanja i odmor te počinak postaje udoban i relaksacija za dušu i tijelo, a danju se ljudi razilaze kako bi stjecali sebi dobra za preživljavanje).

***

Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, nas je u hadisu_ “Allahu, podari bereket mome ummetu u ranim jutarnjim satima!” kojeg bilježi imam Ahmed uputio na ono što je dobro i za naš dunjaluk i ahiret. Ovaj hadis je bio ono što me potaknulo na izradu stranice ProductiveMuslim.com! Takvi dragulji produktivnosti su izvori bereketa koje bismo trebali pronaći da bismo naše živote učinili produktivnijim. Rano buđenje je tako važan korak ka tome da dobijemo bereket i da se osjećamo dobro tokom cijelog dana. Pokušajte ustati na noćni namaz a onda raditi u satima prije sabah-namaza. Ako ne možete, onda bar ustanite na sabah-namaz i ostanite budni sve do izlaska sunca prije nego što se vratite na spavanje. Ti sati su puni bereketa. 

Izvor: kaheel7.com
Za Akos.ba preveo: Eldin Hota

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta