Zanimljivosti i nauka

Srušili mnoge barijere, uz sport i islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dva igrača NFL lige (američkog ragbija) su žrtvovali svoje milionske plate i napustili su posao u dva najpopularnija tima američkog fudbala kako bi mogli odputovati na hadž u Mekku. Dva brata, Hamza i Husein Abdullah su na vrhuncu karijere, igraju svake sedmice pred desetinama navijača u srcu dva američka velika tima. Ali u junu mjesecu prošle godine su svojim trenerima uručili otkaz i rekli im da neće biti u mogućnosti igrati sljedeću sezonu. Razlog je bio…

taj da su odlučili da obave hodočašće u Mekku i da sa sobom povedu svoje roditelje koji su bolesni. Muslimani od rođenja, Hamza, 29, koji je igrao za Arizona Cardinals i Husein, 27, koji je igrao za Minnesota Vikings, su bili veoma uspješni igrači, a popeli su se skoro na sami vrh lige, od osnovne i srednje škole pa sve do fakulteta. Budući da je u njihovoj domovini islamofobija velika stvar, ni oni nisu bili pošteđeni reakcija na samom terenu i van njega. Oni su zbog toga odlučili iskoristiti svoju “slavu” i upoznati okolinu i javnost sa svojom vjerom.

“Znate,” rekao je Hamza za NBC News, “mi igramo američki fudbal, to je broj jedan sport u Americi. Otišli smo na putovanje. To je baš sasvim američki, putovati.” Obojica su rođeni i odrasli u getu u južno-centralnom Los Angelesu. Nisu mogli da se odreknu odlaska na hadž pa čak i po cijenu svog uspjeha i slave. Hadž je putovanje u Mekku koje svaki musliman koji je u mogućnosti mora da obavi za svoga života.

“Igramo fudbal od svoje osme godine,” Husein je izjavio za NBC News. “Iako smo prevazišli mnoge barijere, i napravili stvari za koje su ljudi mislil da nikada nećemo uspjeti, odjedanput sada vidimo da je život više od toga. Ima tu nešto više od ovoga. I to nešto smo morali da učinimo.” Braća su odlučila da na hadž povedu svoju majku, učiteljicu i bolesnog oca, bivšeg građevinca koji je obolio od dijabetesa i koji je trenutno na dijalizi.

Prije nego što su otputovali na hadž, braća su putovala širom Amerike u toku mjeseca ramazana, i svaku noć su iftarili u drugoj džamiji. Tu bi održali razne govore u džamijama i pričali bi s ljudima o postu, i njegovom utjecaju na sportiste.

Putovanje koje je uslijedilo nakon toga je bilo veoma drugačije od onog luksuza na koji su navikli kao popularni sportisti u domovini. Putovali su duge sate avionom, autobusima, spavali su na podu i u šatorima. Prvo su putovali avionom do Saudijske Arabije a zatim su proveli mnoge sate putujući u autobusima. Na kraju su čak hodali pješke. Svoje dresove, štitnike i kacige su zamijenili sa ‘ihramima’ dva komada nešivene tkanine koji se obmotava oko tijela hadžija, jer se tako među hodočasnicima ne može raspoznati ko je bogataš a ko je siromah.

Hamza je rekao da nije osjetio nikakve negativnost prema njemu budući da je bio iz Sjedinjenih Država. Prva stvar koju je primijetio je bila koliko ostali muslimani vole Amerikance. Njih dvojica su bili žrtve islamofoba posebno nakon napada 9/11. Oni su to iskoristili kako bi edukovali i upoznali užu i širu javnost sa svojom religijom, na terenu i van njega.

Hamza je ubjeđen da je 9/11 bila edukativna prilika za mnoge kojima su se otvorile oči prema shvatanju islama o kojem pojedinci ali i veliki broj Amerikanaca nije znao ništa.Kazao je da su ga pitali čudna pitanja poput toga da li mogu ubijati ljude i gdje se u islamu navodi da se mogu raditi takve stvari. Obojica braće su sada nezaposleni i očekuju pozive u druge klubove. “Koncept američkog muslimana je često pogrešno shvaćena stvar. Islam je naša vjera,” rekao je Hamza, “ali naša domovina su Sjedinjene Američke Države.”

Bivši klubovi su im pružili podršku. Glavni trener Vikinga Leslie Frazier je rekao da su im vrata otvorena.

Izvor: http://www.dailymail.co.uk/
Prijevod i prilagodba: Selma K.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta