Odgovori

Šta da radi žena koja ima hajz u noći Lejletul-kadra

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Eselamu alejkum. S obzirom da je većeras noć Lejletu-l-Kadra a ja sam u hajzu, kako da provedem ovu noć u ibadetu, s obzirom da ne mogu klanjati noćne namaze. Značilo bi mi puno da dobijem odgovor. Hvala unaprijed, i da Vas Allah, dž.š. nagradi.

ODGOVOR: Alejkumusselam. Niko ne može sa sigurnošću tvrditi koju će noć biti Lejletul-kadr. Ono što je došlo u vjerodostojnim hadisima je da je ona u zadnjih deset dana Ramazana i to u nepranim noćima. A u kojoj nepranoj noći je Lejletu-kadr oko toga je veliko razilaženje među učenjacima. Najbliži stav na osnovu dokaza je da se noć Lejletul-kadra mijenja svakog Ramazana, a može biti 21-e, 23-e, 25-e, 27-e ili 29-e noći, pa jednog Ramazana bude 25-e noći a drugog 29-e noći. Ovas noć ima svoje znakove, što je tema sama za sebe.

Žena u stanju hajza u noćima u kojima se očekuje da bi mogla biti noć Lejletul-kadra, može da čini sljedeće ibadete: da dovi i zikri čak i sa dovama i zikrovima koji su u stvari kur’anski ajeti, takođe, može da uči Kur’an, jer po ispravnom stavu učenjaka dozvoljeno je ženi u stanju hajza da uči iz Kur’ana pošto nema validnog i vjerodostojnog argumenta koji to zabranjuje. Ve billahi tevfik.

Dr. Zijad Ljakić

_______________________

Učenje Kur’ana na kompjuteru u periodu mjesečnice

PITANJE: Selam alejkum! Da li žena u toku hajza može da uči Kur’an naprimjer na kompjuteru, da samo nastavi odakle je došla prije nego što je bila u hajzu, s ciljem da cijeli Kur’an prouči u toku ramazana, jer neće to stići proučiti u preostalim danima? Hvala vam unaprijed!

ODGOVOR: U pogledu pitanja da li žena u periodu hajza može da uči Kur’an ili ne, učenjaci imaju oprečna mišljenja. Ja smatram da je jače mišljenje onih koji kažu da je ženi u periodu mjesečnice dozvoljeno da uči Kur’an, naročito ako se boji da će zaboraviti ono što zna napamet od Kur’ana. Dokaz za to su opći argumenti koji podstiču na učenje Kur’ana, kao i to da ne postoji jasan dokaz na osnovu kojeg bi ženi bilo zabranjeno da uči Kur’an u periodu mjesečnice.Oni koji su to zabranjivali, kao dokaz za to spomenuli su analogiju. Oni kažu da kao što nije dozvoljeno da Kur’an uči džunub, isto tako to nije dozvoljeno da uči žena u hajzu.

Imam Ibn Baz, uvaženi alim današnjeg vremena, kada odgovara na taj dokaz, kaže: “Razlika između ova dva slučaja jeste to što je vremenski period u kojem je osoba u stanju džunupluka kraći. Takva se osoba može okupati odmah nakon spolnog snošaja, vremenski period takvog stanja je kratak i od njega zavisi kada će se okupati. U nemogućnosti da dođe do vode, uzet će tejemmum, te će klanjati i učiti Kur’an. Za razliku od ove osobe, žena u hajzu i nifasu ne utječe na svoju čistoću, nego to zavisi od Uzvišenog Allaha. Hajz i nifas traju danima i zato je u tim danima dozvoljeno učiti Kur’an kako joj ne bi prošao fadilet učenja Kur’ana kao i učenja šerijatskih propisa iz Allahove Knjige.’’

Mnogi učenjaci današnjeg vremena zastupali su spomenuti stav, a poznato je da je šejhul-islam Ibn Tejmijje također zastupao to mišljenje.

Na osnovu spomenutog, mi kažemo da nema smetnje da žena uči Kur’an u periodu mjesečnice, bez obzira da li to bilo napamet, ili na kompjuteru, ili iz mushafa, s tim što su mnogi učenjaci spomenuli da ako uči iz mushafa, ne treba da direktno dodiruje mushaf golim rukama. A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio mr. Elvedin Pezić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta