Akida

Šta sam Bogu zgriješio/la da mi ovo dadne?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Život ne teče uvijek u onom smjeru u kojem bi mi željeli da teče. Nerijetko, naše planove i nade sruši vjetar Sudbine i odjednom osvanemo kaharni, tužni i razočarani. Malo ko od nas u tom momentu ima na umu šesti imanski šart – da sve što se događa biva Njegovom voljom i Njegovim određenjem – onako kako smo učili u mektebu. Ili precizniji prijevod: Da je odredba i dobra i zla od Allaha Uzvišenog. Vjerovanje u ovaj šesti imanski šart ne podrazumijeva pasivnost. Naprotiv, uradi što je do tebe i ono što misliš da je najbolje. Ostalo prepusti Allahu. Više nije do tebe. To je vjera u kader, Allahovo određenje.

I onda kada insan uradi ono što je do njega, a ostalo preda Allahu, više nema pravo da se žali na Njegovo određenje. Tada dolazi dokazivanje jekina, čvrstog ubjeđenja u Njegovo određenje, vjerovanje u Njegovu mudrost i pomirenje sa Njegovom odlukom. Međutim, mnogo je lakše o  ovome pisati nego primjerom dokazati. Loše misli, šejtanske vesvese i očaj – prvi su prijatelji većini iskušanih insana.

Koliko smo samo puta čuli ljude kako govore zbog iskušenja koje ih zadese: “Šta sam Bogu zgriješio/la da mi ovo dadne?!” A da li se iko pita: “Kakve mi je Gospodar blagodati i stepene pripremio pa mi je ovo iskušenje dao?” Mogli bismo preformulisati svoje misli i pokušati pozitivno misliti o Gospodaru. Mogli bismo pokušati dokazati da vjerujemo i u Onaj svijet. Jer, da li vjerujemo u njega ako hoćemo sve čiste račune na ovom svijetu? Nije li tamo istinska i konačna pravda? Da li imamo strpljenja da je čekamo na Ahiretu? Ili samo govorimo da vjerujemo da se život nastavlja i nakon smrti?

Vjera nije samo riječ. Vjera je život. Vjera je uvjerenje. Vjera je čvrst oslonac na Allaha. Jer pazimo! Uzvišeni Allah u suri El- Ankebut u Kur’anu kaže: Misle li ljudi da će biti ostavljeni na miru ako kažu: “Mi vjerujemo!” i da u iskušenje neće biti dovedeni? A Mi smo u iskušenje dovodili i one prije njih, da bi Allah sigurno ukazao na one koji govore istinu i na one koji lažu.

 Znači,  na našim iskušenjima se dokazuje i pokazuje iman. A nerijetko, previše crno gledamo na ono što nam Gospodar daje iako tvrdimo da vjerujemo u Njega i da Mu vjerujemo. Kao da mislimo da nam On želi zlo. A kako bi nam želio zlo kada je Njegova ljubav prema nama neuporedivo veća nego ljubav majke prema djetetu. Prepustimo se vjetru Njegove sudbine da nas vodi. Vjerujmo Njemu. Vjerujmo da je Njegova odluka najbolja.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta