Ishrana i zdravlje

Šta vam može odmah popraviti raspoloženje / Hranjiva i zaštitna vrijednost meda

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Uz gomile knjiga, savjeta pa čak i kolegija o sreći, koji se održavaju na nekim univerzitetima, biti sretan čini se kao posao. Ali ne treba biti baš tako teško. Neka istraživanja na tu temu pokazala su kako male jednostavne stvari mogu učiniti naš život sretnijim…

Budite zahvalni – Ne prevrćite očima na sve što vam ide na živce. Napišite na papir stvari zbog kojih trebate biti zahvalni. I to je posao no na taj način ćete se podsjetiti na dobre stvari u vašem životu.

Izadjite vani

Velika soba sa visokim plavim stropom i svježim zrakom i travnatim podom. Samo pet minuta šetnje vani ima efikasan uticaj na osjećaj sreće.

Vježbajte

Stručnjaci tvrde kako je ovo najbrži način da budete sretni. Neke studije naime, tvrde da je vježbanje svojevrsni antidepresiv. Čak i samo jedna vrsta vježbe, joga, kardio, istezanje može vam podići raspoloženje i umanjiti stres jer tijelo otpušta endorfin vrstu enzima zaslužnog za osjećaj euforije.

Pojedite doručak

Nećete biti mrzovoljni i lakše ćete se nositi sa zadacima. Šoljica kafe ili čaja se ne računa.

Mrzite svoj posao – ne očajavajte

Umjesto da čekate da vam daju otkaz i riješe vas vaše mizerije, ne dajte da posao utiče na vas i određuje vas. Vjerujte da vas priprema za nešto puno bolje.

Redovni obroci

Pojedite nešto svaka tri do četiri sata i osigurajte svom tijelu dovoljno energije i držite svoj šećer pod kontrolom.

Pametno vrijeme za odlazak u krevet

Tijelo treba minimalno sedam sati odmora kako bi bilo spremno za idući dan. Zapamtite to i idući put u krevet krenite ranije.

Sretno lice

Bezbrojne studije su pokazale kako će vam jednostavan trik poput nasmiješenog lica pomoći da se osjećate sretnije. Nabacite osmijeh i osjećajte se bolje.

Manje bijelog u hrani

Šećer i bijelo brašno srušit će vam energiju i raspoloženje. Svaki obrok treba sadržavati malo cjelovitih žitarica, proteina, zdravih masnoća i ugljikohidrata. (sutra.ba)
_________________________

Hranjiva i zaštitna vrijednost meda

– bolesti jetre; med se smatra uspješnim lijekom za bolesti jetre, jer pomaže u oslobađanju od otrova

– šećerna bolest; med sadrži šećer fruktozu. To je prosti šećer koji ulazi u ćelije organizma direktno, bez potrebe za inzulinom i razlikuje se od glukoze koja ne može ući u ćelije tijela, niti biti korisna bez inzulina. Stoga se med smatra jednim od najvažnijh prehrambenih artikala koji odgovara šećernim bolesnicima.

– sprječava upale; utvrđeno je da med sadrži antitijela koja onemogućavaju djelovanje bakterija i parazita. Ta antitijela su najčešće produkt izlučina pčela radilica.

– važni vitamini; med sadrži veliku količinu vitamina B (riboflavin). Nedostatak tog vitamina uzrokuje upale u kutnim dijelovima usta i na površini jezika. Vitamin B3 koji ima važnu ulogu u zarastanju rana i rasta tkiva. Vitamin B12 koji je važan faktor u zaštiti od bolesti gubitka krvi (anemija) i upale vrhova/završetaka nerava. Vitamin H koji sprječava širenje ekcema, čireva, oteklina i ljuskastih lišajeva. Vitamin C koji povećava zaštitu organizma od zaraza i infekcija.

– antivirusna uloga; omogućava izlječenje bolesti kurjeg oka koju uzrokuje virus smješten na udubini tabana. Sadržavanje antivirusne materije objašnjava njegovu upotrebu od strane Rusa kao zaštitnog sredstva protiv dječije paralize.

– rak; med sprječava nastanak ćelija raka, obzirom da pčele radilice izlučuju materiju sadržanu u medu koja sprječava njihovu diobu i razvoj.

– važni elementi; med sadrži važne elemente od kojih su jod koji je važan i potreban za nastanak hormona štitine žlijezde, cink koji je važan za formiranje materije koje ubija mikrobe u žlijezdi prostate čovjeka

– liječenje rana i opeklina; ne prijanja na ranu, već je čini sterilnom i čistom od klica; doprinosi bržem zarastnju rana. (nur-islam.com)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta