Tekstovi

Stavi ruku na vatru…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kada spomenemo grijeh, prvo čega se sjetimo jesu grijesi poput širka, kufra, bluda, kamate, alkohola, krađe, ubistva i slično. Svi nabrojani grijesi spadaju u teške i velike grijehe, i molim Allaha da nas zaštiti od griješenja i oprosti nam grijehe učinjene iz lakomislenosti. Međutim, postoje i drugi grijesi koje često ne volimo spomenuti, ili ih ne uzimamo za ozbiljno. Ti grijesi se odnose na tuđi hakk, na tuđu čast. Grijeh je ogovoriti, potvoriti, pričati o drugom ono što ne znamo, suditi, zaključiti, ismijavati, podrugivati, potcjenjivati, zavađati, zakinuti… Grijeh je jesti tuđe meso. I jako odvratno.

Mnogo ajeta i hadisa govori o težini grijeha koji su učinjeni prema drugom insanu. Naš Gospodar mnogo voli robove Svoje, i On mnogo brine o njima i njihovim osjećanjima i pravima. Često to zanemarimo, i odnosimo se prema Allahovim stvorenjima bez pažnje, obazrivosti i poštovanja. Često sklonimo sa uma da naš Gospodar posmatra svaki naš postupak prema Njegovim stvorenjima i da je On vrhunac pravde. Ili, da svako onaj kome smo nepravdu nanijeli ima Nekog kome se može na nas požaliti. Možda nas pravda neće stići odmah, ali sigurno hoće- prije ili kasnije. A tek polaganje računa na Danu suda…
____________________

Dobro razmisli.

Prije nego li odeš u društvo u kojem se gibeti, stavi ruku na vatru. Sjeti se, On to ne voli. Grijeh je.

Prije nego potvoriš nekoga ili doneseš sud o nekome, stavi ruku na vatru. Sjeti se, On strašno kažnjava. Možeš li podnijeti vatru džehennemsku?

Prije nego što spomeneš brata ili sestru po ružnom- sjeti se da dva meleka pišu, a Jedan sluša i sve zna. Sjeti se dana u kojem će tvoj brat ili sestra saznati ono što si o njima pričao/la.

Prije nego pokušaš prebaciti svoju krivicu na drugog, prije nego li se pokušaš prikazati nevinim- sjeti se da On tačno zna sve kako je bilo i da te baš On sluša u trenutku govora. Kako ćeš Njemu lagati?

Prije nego pokušaš napraviti neku spletku i zavaditi dva insana- sjeti se da je On Ljubav. I kako da se nadaš Njegovoj ljubavi a siješ mržnju među Njegovim stvorenjima?

Prije nego li zakineš tuđi hakk, stavi ruku na vatru i sjeti se- da će On od tebe uzeti ono što si ti od drugog. A teško se onda tebi!

Koliko god se čuvaš grijeha i Allahovih zabrana- isto toliko vodi računa o svom odnosu prema drugim ljudima i o svojim grijesima prema njima. Nemoj biti sebeb tuđih suza, uzdaha, tuđe boli. Nemoj biti od onih zbog čijeg prisustva se ljudima smuči, ili onih koji nanose bol i zavađaju.

Imaj uvijek na umu svoga Gospodara. Radi na sebi, i trudi se da sve ono što je loše kod tebe čim prije promijeniš. Zarad Njegovog zadovoljstva. Jer, On te poznaje kao niko drugi. I sve što skrivaš od ljudi, On zna.

Halima Lj.

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta