Ramazan

Što je Lejletul kadr? Noć koja „odlučuje“ o našim životima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Allah nijednu drugu noć nije više počastio od Noći Kadra. Dakle, šta Uzvišeni Allah kaže o ovoj veličanstvenoj noći? Ovo je kratak pregled poglavlja s ciljem da ovu noć iskoristimo najbolje što možemo, inšallah.

Mi smo ga (Kur’an) doista objavili u noći Kadr

Najveća noć je najveća zbog ovog jednog glavnog razloga – Kur’an je objavljen u njoj! Kada je svijet bio u propasti, korupcija je bila raširena, društvo se uništavalo, čovjek po imenu Muhamed živio je usred pustinje. Bio je čovjek koji je bio razočaran svime šta se događalo. Počeo je tražiti samoću u pećini koja se zove Hira, tamo je bio nekoliko noći. U jednoj od tih noći Uzvišeni Allah je spustio Časni Kur’an.

Bez imalo pretjerivanja, bila je ovo najveća noć u povijesti čovječanstva. Bila je to noć kada je Allah, Vlasnik Veličanstva i Časti, Najmoćniji, Svevišnji odlučio spustiti ove riječi i uputu ovom svijetu. Iznad sedam nebesa On je spustio ono što je opisano kao “uputa i milost”. Noć kada je Muhammed sin Abdullahov postao Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Allahov posljednji poslanik. Muhammed, muž Hatidže, postao je Muhamed al-Mustafa (Odabrani).

Što je Lejletul kadr?

Sve šta danas imamo, sve šta činimo od namaza, sadake i svake druge dobrote, ima korijen u toj noći Kadra prije mnogo godina. Noć na kojoj više od milijardu i po muslimana danas temelji svoju vjeru. Noć koja je bila početak svega dobrog šta imamo. To je noć Kadr.

Noć Kadr je noć koja je bolja od hiljadu mjeseci!

Nikada u cijeloj godini nemamo takvu priliku kao ove noći. Hiljadu mjeseci jednako je više od 83 godine! Allah nam iz Njegove milosti daje priliku da zaradimo nagradu od 83 godine ibadeta tako što ćemo Ga samo JEDNU noć obožavati! Može li biti lakše od ovoga? Dakle, ibadet koji moramo pokušati i staviti u naše rutine posljednjih deset noći jest: Dodatna molitva, više zikra, više učenja Kur’ana, udjeljivanje…

Meleki i Džibril a.s. silaze u njoj uz dopuštenje svoga Gospodara. Lejletul-kadr je noć u kojoj Allah objavljuje sve svoje naredbe za narednu godinu. To je Noć kada se odlučuje o našoj sudbini za narednu godinu. Postoji samo jedna stvar za koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao da može promijeniti Allahovu odredbu, odnosno sudbinu, a to je dova! Dakle, ima li boljeg vremena za upućivanje dove nego u noći kada su sve Odredbe poslane?

Veličanstvenost ove noći također je potvrđena činjenicom da se čak i Džibril spušta u tako posebnoj noći. To je noć u kojoj se hiljade i hiljade meleka spuštaju na Zemlju. To je naša šansa da činimo sve više dova i sve više ibadeta kako bismo to maksimalno iskoristili!

Mir je do zore

Konačni cilj naše vjere je mir, sreća i spokoj  – ovdje i poslije, na ahiretu. To je Lejletul Kadr. To je noć mira i milosti. Noć naših života. Noć je ta koja nam može dati oprost za svaki grijeh koji smo počinili. Noć koja nam može osigurati mjesto u Džennetu. Uz tolike razlike u mišljenjima kada je Lejletul-kadr, najbolje za nas je da radimo svaku pojedinačnu noć u zadnjih deset noći inšallah. Nemojmo propustiti najveću priliku koju nam je Allah Uzvišeni dao. Iskoristimo zadnjih deset ramazanskih noći što bolje i zaslužimo Allahovo zadovoljstvo. Molimo Dragog Allaha da primi od nas…amin.

Izvor: Razumjeti Kur’an

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta