Ramazan

Značaj posljednjih deset noći ramazana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dok se nalazimo u posljednjih deset noći ramazana, razmotriti ćemo razloge zašto su ovi dani toliko važni.

Iqra!’ („Uči“) je bila prva riječ Kur’ana koju je Poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem naredio da izgovori melek Džibril, alejhi selam. To je noć kada je Allah Uzvišeni prvi put objavio Kur’an čovječanstvu. Svi znamo da je Kur’an objavljen u Lejletu-l-Kadru – Noći odredbe. Ali koji je to zapravo dan u mjesecu ramazanu? To je zagonetka: nitko ne zna sa sigurnošću. I tako, kao muslimani, mi čekamo noć klanjajući zadnjih deset noći Ramazana.

Od tih deset noći, vjeruje se da je najvjerojatnije neparna noć. A od tih neobičnih noći, mnogi muslimani obično vjeruju da je to 27. Ali ne možemo biti u to 100% sigurni. Kao muslimani, mi redovno ibadetimo i sjećamo se i veličamo Allaha, ali svi znamo da određena doba godine imaju poseban značaj. A pronalaženje Lejletul-kadra u posljednjih deset noći ramazana jedan je od takvih perioda. Mnogo je ajeta u Kur’anu koji se odnose na Lejletul-Kadr, uključujući nekoliko prvih ajeta sure Ad-Duha i cijelu suru El-Kadr. Također postoje brojni hadisi o važnosti posljednjih deset noći. 

Zašto je posljednjih deset noći naročito važno?

Jasno, to je zbog Lejletul-Kadra – to je najvažnija noć u godini. To je vrijeme kada su Allahovim blagodatima, samilosti i milosti vjernici preplavljeni. Prema hadisu, onaj ko klanja i „pronađe“ ‘blagoslovljenu noć’ bit će mu izbrisani prethodni grijesi.  To je također očigledan sunnet. Poslanik, sallallaju alejhi ve sellem se više duhovno trudio u tom periodu, poput odlaska u izolaciju u Itikafu kako bi posvetio svoje vrijeme ibadetu. ‘Kadr’ u Lejletul-kadru ukazuje na mišljenje da je to također noć kada Allah daje božanske odredbe za svaku osobu. Meleci silaze na Zemlju. Zove se ‘Kadr’ jer će Allah zadužiti meleke da odrede nečiju sudbinu za sljedeću godinu.

Savjeti kako najbolje iskoristiti noć Lejletul-Kadr

Šta točno možemo učiniti kako bismo maksimalno iskoristili noć? Činjenje ibadeta u ovoj noći vrijedi poput činjenja ibadeta 83,3 godine. Zato dajmo sadaku i ona će se umnožiti. Dajmo nešto, čak i malo, svake večeri zadnjih deset noći. Tako možemo osigurati da dobijemo umnoženu nagradu.  Namaz, dova, zikr, učenje Kurana su naravno vrlo važni, stoga činimo šta više toga. Upamtimo, ovo je noć oprosta i milosrđa.

Kada je Aiša, radijallahu anha, upitala Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, koju bi dovu trebala uputiti ako pronađe Lejletul-Kadr, on je rekao: „Reci: ‘Allahumme inneke afuvvun, tuhibbu-l-afve, fa’fu anni!„Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj Koji opraštaš i voliš oprost, pa mi oprosti!‘”

Izvor: Islam Channel

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta