Ishrana i zdravlje

Što vam se može dogoditi ako često jedete hrenovke, kobasice i salame

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mesne prerađevine, poput hrenovki, kobasica ili salama, ima puno kalorija, masnoće i soli. Redovitim konzumiranjem (što znači nekoliko puta tjedno), dovodite se u rizik od razvoja pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i raka…

1. Debljanje i pretilost – Mesne prerađevine pune su soli, kalorija i masnoće. Previše soli u vašem tijelu dovodi do zadržavanja vode i nadutosti. Još ćete više soli i masnoće unijeti u sebe ako ih jedete u sendviču, s puno sira, majoneze i sličnih dodataka. Još jedan problem s mesnim prerađevinama i unosom puno soli i masnoće jest što vam usporava sistem i učiniti tromima, pa ćete umjesto da prošećete i bavite se nekom aktivnošću, poželjeti odspavati.

2. Srčane bolesti

Zamislite kakav teret stavljate na svoje tijelo kada pojedete hrenovku ili neko prerađeno meso? Dobit ćete tri puta veću količinu soli nego da pojedete sendvič s kuhanom piletinom. Zašto je previše soli toliko opasno? Zato što slabi vaše krvne žile, a to vodi do srčanih bolesti. Vaše tijelo ne može preraditi tolike količine soli. Zadržavanjem vode zbog nakupljanja soli povećava se volumen krvi. I tu dolazi do zaračanog lanca – što je veći volumen krvi, vaše će srce morati više krvi slati u vaše arterije – i jako ih opteretiti.

3. Dijabetes

Istraživanja su pokazala znakove opasnosti u nitritima i nitratima u mesnim prerađevinama. Stručnjaci za dijabetes kažu da nitriti smanjuju izlučivanje inzulina i negativno utječu na razinu glukoze u krvi. Nedavno istraživanje na Harvardu pokazalo je da samo jedna porcija mesnih prerađevina dnevno (dvije kriške salame ili jedna hrenovka) povećava rizik od dijabetesa za 29 posto.

4. Rak

Švedski znanstvenici su otkrili da je među onima koji jedu mesne prerađevine povećan rizik od raka želuca. Dugogodišnja studija provedena na Havajima pokazala je da oni koji su najviše jeli mesne prerađevine imali 67 posto veći rizik od raka gušterače u odnosu na one koji su ga jeli rijetko ili nikada. Općeniti savjet stručnjaka je da mesne prerađevine ne jedete više od jednom tjedno.

(magazin.hr)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta