Prilozi posjetitelja

Studija otkriva da se postom od 72 sata ( tri dana) može regenerirati cijeli imunološki sisem

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Post od tri dana može regenerirati cijeli imunološki sistem i otkloniti oštećenja imunološkog sistema učinjena hemoterapijom. Tim istraživača na Sveučilištu Južne Kalifornije opisali su svoje otkriće  kao “izuzetano “. Iako su dijeta i post već tradicionalno kritikovane od strane medicinske profesije kao nezdravi i u  konačnici  kontraproduktivni režimi ishrane, novi rezultati istraživanja ukazuju da gladovanjem  tijelo potiče matične stanice u proizvodnju novih bijelih krvnih ćelija koje se bore protiv infekcije.

Naučnici su bili iznenađeni njihovim nalazima.

“Nismo mogli predvidjeti da će dugotrajni post imati takav izuzetan učinak u promicanju regeneracije hematopoetskih sistema na matičnim ćelijama”, rekao je Prof Valter Longo , profesor Gerontologije i Biološke znanosti na Kalifornijskom sveučilištu. “Kada gladujete, tijelo pokušava uštedjeti energiju, a jedna od stvari koje može učiniti kako bi se uštedjela energija je reciklirati puno imunoloških ćelija koje nisu potrebne, posebno one koje mogu biti oštećene”, rekao je Longo. “Ono što smo počeli primjećivati ​​u našim eksperimentima na ljudima  i životinjama  jest da se broj bijelih krvnih ćelija smanjuje s dugim postom. Zatim, kad se ponovno hranite, krvne ćelije se vraćaju. Zato smo počeli razmišljati, pa odakle dolaze? ” Vidite li što su implikacije ovih nalaza? S obnovljenim imunološkim sistemom jamči nam  se dug i zdrav život! Zapravo, drevni narodi to su postili kroz stoljeća kao što svi znamo. Zapadna medicina tek sada otkriva.

Kako djeluje…

Dugotrajan post prisiljava tijelo na korištenje skladišta glukoze, masnoća i ketona, ali također razbija značajan dio bijelih krvnih zrnaca, objašnjava studija. Tokom svakog ciklusa posta, ovo iscrpljivanje bijelih krvnih ćelija izaziva promjene koje aktiviraju regeneraciju novih matičnih ćelija imunološkog sistema da proizvode zdrave ćelije. U svojim istraživanjima, tim je okupio grupu sudionika i zatražio od njih, u početnim fazama, da redovno pose 2-4 dana u razdoblju od šest mjeseci. Tijekom tog vremena, tim je napravio značajan otkriće.

Došlo je do primjetnog smanjenja proizvodnje enzima PKA, hormona koji je povezan s povećanim rizikom od raka i rasta tumora. Osim toga, imunološki sistem sudionika izgledalo je da se obnavlja. “PKA je ključni gen koji treba zatvoriti kako bi ove matične ćelije prebacili u regenerativni mod(način rada). To daje odobrenje za matične ćelije da nastave i počnu proliferirati i obnoviti cijeli imunološki sistem”, objasnio je Longo.

To nije sve

“I dobra vijest je da se tijelo za vrijeme posta oslobodilo  onih dijelova imunološkog sistema  koji bi mogli biti oštećeni ili stari, neučinkoviti dijelovi. Sada, ako počnete postiti sa imumitetom koji je jako oštećen hemoterapijom ili starenjem, ciklusi posta  mogu generirati, doslovce, novi imunološki sistem. ” Nije li to apsolutno nevjerojatno? I nije li vrijedno pokušati postiti  tri dana kako biste oporavili svoj imunološki sistem, a ne uzimali skupe i potencijalno štetne lijekove? Dugotrajni post je također imao zaštitnu ulogu od toksičnosti u pilot kliničkom ispitivanju u kojem je mala grupa pacijenata postila 72 sata prije hemoterapije, što je dobra vijest za bolesnike s rakom i druge koji primaju hemoterapiju za autoimune bolesti.

“Dok hemoterapija štedi živote, ona uzrokuje značajne kolateralne štete na imunitet. Rezultati ove studije upućuju na to da post može ublažiti neke od štetnih učinaka hemoterapije “, rekla je koautor Tanya Dorff, pomoćnik profesora kliničke medicine u USC-u. Dodala je da je potrebno više kliničkih studija, a takve prehrambene intervencije treba poduzeti samo pod vodstvom liječnika. Također, moguće je da učinci posta nisu ograničeni na imunološki sistem, a naučnici razmatraju mogućnost da su ti učinci primjenjivi na mnoge različite siteme i organe u tijelu.

__________________________________________________________________________

Prenosi se od Ebu Zerra, radijallahu anhu, da je rekao: „Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio nam je da postimo tri dana u mjesecu: trinaesti, četrnaesti i petnaesti.“  Prenosi Nesai i Tirmizi, i ocjenjuje ga sahihom Ibn Hibban.

 Ebu Hurejre, radijallahu anh, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Post mjeseca strpljenja (ramazana) i tri dana svakog mjeseca ravan je postu cijele godine.” (Ahmed, Ibnu Hibban, Bejheki i drugi i hadis je vjerodostojan.)

Izvor: www.awarenessact.comPrevela i uredila Lejla Ummu Ahmed

 

 

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta