Lijepi islam

Toliko sam griješio da sam izgubio sav iman koji sam imao

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedan brat rekao je kako je toliko grijeha počinio da se osjeća kao da je izgubio sav iman, te upitao šejha ima li kakav savjet. Odgovor koji je dobio je „Vrati se Allahu i zamoli Ga da ti oprosti.“ Jednostavno je. Šta izdvaja islam od svih ostalih religija? Nema posrednika u islamu. Ne moraš sjediti u ispovjedaonici i prepričavati svoje grijehe nekom drugom ili ubaciti novac u nekakvu kutiju itd..nema toga. To je između tebe i Allaha. Sada reci „O Allahu, oprosti mi.“ i vjeruj da će ti Allah oprostiti. To je ljepota islama. Nema veze ko si, nema veze gdje si, nema veze u kakvom se stanju nalaziš, nema veze koliko grijeha si počinio, nakon iskrenog pokajanja Uzvišeni Allah ti briše grijehe.

“Reci: “O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah, sigurno, sve grijehe oprašta. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv. (Kur’an, Ez-Zumer, 53.)

Ne dozvolimo sebi da ikad izgubimo nadu u Allahovu milost, koliko god griješili i kakvo god naši grijesi bili. Svatko od ljudi ima svog najboljeg prijatelja/icu. Koliko god nam ta osoba bila bliska, ako ju dobro „piknemo“ u živac, kažemo krive riječi ili postupimo kako joj ne odgovara, naljutit će se, a možda i završiti prijateljstvo sa nama. Dogodi se da rođena braća prestanu razgovarati zbog komada zemlje ili da se najbolji prijatelji potuku radi žene. Čovjek može raditi u firmi i biti najbolji radnik, davati 300% sebe na poslu, ne koristiti bolovanja, dolaziti 10 minuta prije početka radnog vremena i ostajati nakon radnog vremena…ali ako jednom prekršiš pravilo firme iz ugovora, dobit ćeš otkaz usprkos svim dobrim stvarima i zalaganju toliko godina unatrag.

Kod Allaha možemo griješiti 10, 20, 50 godina, raditi najgore grijehe, ne klanjati ni jedan jedini namaz i ako Mu se samo jednom iskreno okrenemo i kažemo „O Gospodaru…“, On je tu i odgovorit će nam i oprostiti. Subhnallah. Allah nam oprašta istog momenta kad se pokajemo, ne moramo potpisivati ugovor, izmoliti 30x posebne molitve itd. Dovoljno je pokajati se iskreno sada i ovdje.

  Od Enesa ibn Malika, r.a., se prenosi da je rekao: Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: Uzvišeni Allah kaže: ‘O sine Ademov, dokle god se Meni obraćaš i nadaš, oprostit ću ti grijehe koje učiniš i neću im nikakvu pažnju posvetiti. O sine Ademov, kada bi tvoji grijesi dosegli visine nebesa, a zatim zatražiš oprost od Mene, Ja bih ti oprostio i nikakvu pažnju tvojim grijesima ne bih posvetio. O sine Ademov, kada bi Mi došao sa grijesima koliko je Zemlje, a zatim Me sretneš ne pripisujući Mi druga, Ja bih tebi došao sa isto toliko oprosta.” (Tirmizi)

Izvor: Predavanje „I have Sinned a lot“ by Mohamed Hoblos

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta