Rekaik
man in blue cap and red white and black dress shirt standing in front of assorted

Trgovina sa Allahom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Hasan je poceo osjecati sve cesce i jace bolove u predjelu grudi, pa je otisao je na preglede kod doktora koji mu je, nakon ispitivanja, rekao da ima zacepljenje vena oko srca, te mu je preporucio da ode u jednu kliniku u Engleskoj radi ljecenja i eventualne operacije. Medjutim Hasan nije ni zelio da cuje da napusta Egipat i da se rastavlja od svoje porodice. Ali njegova kcerka, miljenica, je insistirala i cijelo vrijeme ga nagovarala da ode u London na daljne pretrage govoreci mu: “Babuska moj, ako umres, kako cu ja zivjeti bez tebe?”. Ove rijeci su ga…

dirale u srce, pa je kontakirao kliniku u Londonu i zakazao termin za pregled. Kada je obavio sve potrebne preglede u londonskoj bolnici doktor mu je rekao: “Hasane, tvoj problem je mnogo veci nego sto si mislio. Ja ti preporucujem operaciju i to hitno, jer moze ti se ubrzo desiti totalno zacepljenje vena oko srca i onda su ti minimalne sanse da prezivis.” Hasan je se jako iznenadio i zabrinuo, pa je upitao doktora kada bi trebao obaviti tu operaciju koji mu je odgovorio da bi bilo najbolje da to obavi u roku od deset dana.

Jos kada je cuo da operacija moze biti komplikovana, zamolio je doktora da ga pusti da ode kuci u Egipat i da se poselami sa svojom familijom, jer moze se desiti da ne prezivi operaciju i da vise nikada ne sretne svoje najmilije na ovom svijetu. Vratio je se kuci i ispricao svojima o onome sto mu je doktor rekao. Mnogo su se zabrinuli, ali su ga savjetovali da obavi tu operaciju.

Tri dana po svom dolasku u Egipat krece u mesnicu da kupi mesa porodici. Kada je se priblizio mesnici ugledao je jednu zenu kako iza mesnice trazi otpatke mesa i kostiju koje mesar baca u jedan kontejner za smece. Zaprepastio se kada je to vidio, pa je otisao do te zene i upitao je: “Sestro, sta to radis?” Ona se zastidje kada ga vidi pa okrenu svoje lice u stranu. “Ne stidi se sestro, mozda ti mogu pomoci” – rece joj. Pa mu ona sa suzama u ocima isprica: “Imam cetvero djece, vec dvije godine, kako im je otac umro, nisu okusli pravog mesa, nego im ja ovako pokupim otpadaka od kostiju i loja pa im to kuham. Dolazim ovdje svaka dva-tri dana.”

Kada je cuo ove rijeci, osjeti u dusi bol i niz lice mu krenuse suze. “Dodji sestro sa mnom, idemo unutra u mesnicu”. Kada su usli u mesnicu, obrati se mesaru: “Ova zena ce ti dolaziti dva puta u sedmici i svaki put joj daj po 3 kilograma mesa, a ja cu ti sada platiti za citavu godinu!” Zena briznu u plac i u svojoj sreci uputi Allahu, svt, dovu da se smiluje ovom covjeku.

Kada je dosao kuci, upita ga njegova kcerka sta mu je se desilo, jer je primjetila na njemu promjenu: “Oce, ti mi ne izgledas kao ranije, sta ti je se desilo?” “Kcekice moja, osjecam veliko zadovoljstvo u mojim prsima i u mojoj dusi”, pa joj isprica sta je se desilo sa zenom koju je sreo kod mesnice. Kada je kcerka cula njegovu pricu rekla je: “O Allahu, unesi radost u srce mog babe kao sto je on unio radost u porodicu one muslimanke!”

Poslije dva dana Hasan odlazi nazad u London radi operacije srca. Prije nego sto su poceli operaciju, doktor je poslao Hasana na slikanje srca da vidi da nije doslo do kakvih promjena. Kada je dobio slike sa zaprepascenjem je rekao: “Ovo je nemoguce, ovo srce je zdravo kako srce nekog mladica, ni traga nema od zacepljenja vena!” Posto je sumnjao da je doslo do zamjena nalaza, poslao je Hasana na ponovno slikanje. Kada je dobio nove slike, pokazivale su mu iste rezultate.

Otisao je do Hasana kao u bunilu i upitao ga: “Covjece, sta se ovo desava, ovako nesto u zivotu nisam vidio? Ti vise uopste nemas zacepljenja vena, niti ti je potrebna operacija, kakvu si to medicinu koristio da ti je ovako brzo pomogla?” “SubhanAllah” uzviknu Hasan “zar je takvo nesto moguce, jer ja nisam nista koristio od medicine?” Malo je razmislio i sjetio se one muslimanke, majke cetvero jetima i sjetio se vjerodostojnog hadisa u kojem Poslanik Muhammeda, saws, kaze da sadaka lijeci bolest bolesnima, da produzuje zivot covjeka i da ga cuva od nesrece i propasti. Okrenu se doktoru i sa smjeskom na licu mu rece: “Znam sta je razlog ovome, ja sam, naime, obavio trgovinu sa Allahom, dz.s.”
***

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta